Tarinan mukaan kuningattaren kruunusta nimensä saanut Gullkrona on yksi suosituimmista veneilykohteista Saaristomeren alueella. Suojaisaan poukamaan on helppo tulla isommallakin veneellä.

Saapuminen Gullkronan suojaisaan poukamaan onnistuu kahdesta suunnasta. Alkukauden a lkuiltapäivästä veneilijöitä on jo melko hyvin paikalla. Vasaran paukutuksesta voi kuulla, että täällä paikat pidetään tiptop-kunnossa: uusi rantasaunakin näyttää olevan valmistumassa hyvää vauhtia.

Päivämaksu Gullkronassa alle kolmen tunnin vierailusta on viisi euroa ja yöpymismaksu 25 euroa. Hinta sisältää sähkön ponttonilaiturissa, siistikuntoiset kuivavessat, astioiden pesupaikan käytön sekä hyvin järjestetyn jätteiden käsittelyn. Saunavuoron voi tilata satamakonttorin kautta.

Laitureissa on poijukiinnitys ja muutama puomipaikka, joiden väliin pääsi 7-metrisellä veneellä hyvin kiinnittymään. Vierasvenesatama koostuu kolmesta eri laiturista. Gullkronaan pääsee ilman omaa venettäkin yhteysaluksella Paraisten Kirjaisilta.

Saaren ympäristönäkökulmaan kuuluu olennaisena osana se, että Gullkronaan otetaan vastaan rajattu määrä veneilijöitä. Tavoitteena on, että yöpyviä veneitä olisi enintään 40. Tässä tavoitteessa riittää varmasti haastetta paikan suosio huomioon ottaen.

Kuninkaallisten suosikkikohde

Ympäri saarta löytyy mielenkiintoisia luontokohteita. Vanhaa metsää, kallioita, rantaa sekä hyvin merkattuja luontopolkuja. Lapsille on tehty helpompikulkuinen luontoreitti. Matalan poukaman yli kulkee myös lapsille tarkoitettu köysilossi. Yksi luontopoluista johtaa luotsimajalle, josta avautuu upea maisema merelle. Varsinainen luotsaustoiminta saarella päättyi vuonna 1926.

Erikssonin suku on isännöinyt Gullkronassa vuosisatoja. Perheen elinkeino muuttui luotsauksesta kalastukseksi, kun kuudennen polven isäntä Gunvald Eriksson otti tilan hoitoonsa vuonna 1972. Gullkrona oli pitkään erittäin suosittu vierasvenesatama, mutta se suljettiin vuonna 2009. Yöpymiset suojaisassa vierassatamassa päättyivät kesän 2008 jälkeen, kun noin 40 vuotta toimintaa saarella pyörittäneiden Erikssoneilla alkoivat ikääntymisen haasteet tulla vastaan.

Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin ostivat Gullkronan kalastajatilan Erikssonin perheeltä syksyllä 2016. Ajatuksena oli jo tuolloin avata satama jälleen kaikkien veneilijöiden iloksi. Hyväkuntoisten rakennusten ympärille oli hyvä lähteä perustamaan toimintaa uudestaan.

Gullkronan nimeen liittyvän tarinan mukaan kuningas Maunu Eeerikinpoika ja kuningatar Blanka olivat purjehtimassa Turunmaan saaristossa 1300-luvulla. Kuningatar heitti kultakruunun mereen Gullkronassa, koska rantakalliolta näkyvä maisema oli kauneinta, mitä hän oli koskaan nähnyt. Näin saari sai nimekseen Gullkrona, kultakruunu.