Etelä-suomalaiset veneilijät harvemmin koluavat Pohjanlahtea ainakaan Perämerta myöten. Viimeistään nyt siihen on hyvä syy. Parin vuosituhannen kuluessa Merenkurkun maaperä kohoaa ja Perämeri jää yksittäiseksi lätäköksi.
– Kun pitkät moreeniselänteet nousevat merestä esiin, Vaasasta voi kävellä Ruotsiin, sanoo Merenkurkun maailmanperintö ry:n toiminnanjohtaja Kenth Nedergård.
Samalla Merenkurkun nykyiset rannikkokaupungit jäävät sisämaahan.
– Maisemat muuttuvat ja ovat muuttuneet yhden sukupolven aikana, Nedergård toteaa. Esiin tulee uusia maakerroksia meren tilalle, ja niille leviää kasvillisuutta ja eläinkuntaa. Jos ajatellaan ajassa taaksepäin, 20 000 vuotta sitten vaasalaisten päällä on ollut kolme kilometriä jäätä.
Merenkurkun saaristo sai maailmanperintöarvon, koska siellä geologinen maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa. Ainutlaatuisen perintö- ja tutkimuskohteen niistä tekevät esihistorialliset jäljet maaperän eri kerroksissa.
Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde Unescon maailmanperintöluettelossa.
Aurinkoreitti maaperän ihmeisiin
Nedergårdin mukaan viime vuosina on toteutettu laaja ja pitkäaikainen väyläprojekti, jonka ansiosta veneilijöille on nyt reitit alueen parhaisiin satamiin katsomaan ja kokemaan ainutlaatuista maankohoamisilmiötä.
– Väylät ovat jo käytössä, ja niistä osa on jo mukana viime keväänä [2017] päivittyneessä Merenkurkun F-merikarttasarjassa. Uusista merkityista väylistä löytyy ajankohtaista tietoa myös veneilijöitä palvelevasta solrutten.fi-sivulta, Nedergård sanoo.