Jussarön vierassatama kokee alkukesästä useita perusparannuksia. Merkittävin niistä on uusi luoteistuulilta suojaavalla aallonmurtajalla varustettu vieraslaituri, joka ankkuroidaan ja kiinnitetään vanhan laiturin jatkoksi. Uuden laiturin myötä vieraspaikkojen lukumäärä kasvaa 49:ään. Uusi laituri on varustettu aisoilla, ja samalla myös vanhan laiturin peräpoijut on korvattu aisoilla.

Uusi vieraslaituri saatiin paikalleen ja käyttöön toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Pienempiin parannuksiin lukeutuu muun muassa kaksi uutta wc:tä sekä saunan uusi laituri. Kaikkien perusparannuksien  on määrä valmistua juhannukseen mennessä. 

Satamakahvila Cafe Ön palvelee klo 11–18, juhannusviikonlopusta alkaen klo 11–21, sään ja määräysten salliessa pidempäänkin. Tarjolla on kalakeiton ja paikan päällä leivottujen pullien ja sämpylöiden lisäksi erikoisherkkuja, kuten toscakakkua sekä lime- ja pekaanipiiraita. Päivittäinen klo 15–18 aiottu yleinen saunavuoro on toistaiseksi peruttu, mutta saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön 30 euron tuntihintaan. Tarkemmista aukioloajoista ja poikkeuksista tiedotetaan Facebookissa.

Pitkä ja värikäs historia 

Tammisaaren ulkosaaristossa sijaitsevan Jussarön tunnettu historia on pitkä ja Suomen mittakaavassa niin ainutlaatuinen, ettei sitä oikein voi ohittaa, joten tehdään siihen lyhyt kertaus.

Ensimmäisen kerran saari mainitaan 1200- ja 1300-lukujen taitteesta peräisin olevassa tanskalaisessa reittiselostuksessa, joka sisältyy niin sanottuun kuningas Valdemarin maakirjaan. Ensimmäiset asukkaat asettuivat saarelle kuitenkin vasta paljon myöhemmin, kirkonkirjojen mukaan vuonna 1774.

Jussarön pitkä historia perustuu sen sijaintiin vanhojen merenkulkureittien solmukohdassa ja suojaisaan salmeen, joka tarjosi hyvän satamapaikan. Alueen kompassit sekoittavat rautamalmiesiintymät aiheuttivat kuitenkin merenkululle myös haasteita, minkä johdosta meren pohjassa Jussarön ympäristössä lojuu useita hylkyjä. Merenkulun haasteista johtuen Jussarö toimi luotsipaikkana vuodesta 1800 ja majakkasaarena vuodesta 1891 alkaen.

Malmivarat tunnistettiin jo 1800-luvun alussa, ja ensimmäiset louhintatyöt alkoivat 1834. Teollisen mittakaavan kaivostoiminta alkoi 1960-luvulla Oy Vuoksenniska Ab:n toimesta. Syvälle merenpohjan alle ulottuva kaivos suljettiin kuitenkin kannattamattomana jo vuonna 1967. Kaivostoiminnan jäljet ovat edelleen hyvin nähtävissä, muun muassa Iron Beach -nimen tunteva uimaranta on muodostunut louhostoiminnan tummasävyisen oheismurskeen täyttömaa-alueesta.

Jo kaivostoiminnan aikaan Jussaröön asettui myös merivartiosto ja puolustusvoimat, joka käytti saarta ja sen rakennuskantaa muun muassa kaupunkisodan kovapanoharjoituksissa. Myös tämän toiminnan jäljet näkyvät yhä selvästi. Nykyisin Jussarö kuuluu kokonaisuudessaan Metsähallituksen hallinnoimaan Tammisaaren kansallispuistoon. 

www.visitjussaro.fi