Amerikkalainen Volvo 70 -vene Tschüss 2, vahvistettuna nelinkertaisella Volvo Ocean Race -voittajalla ja avomeripurjehduksen supertähdellä Stu Bannatynella, oli ylivoimainen kaikissa luokissaan Roschier Baltic Sea Racessa: kilpailun nopein vene, kokonaiskilpailun voittaja ja ykkönen IRC Zero -luokassa. Kolmanneksi nopeimpana ja parhaana suomalaisveneenä Arto Linnervuo purjehti Infiniti 52 -veneen Tulikettu Redkik Racingin maaliin.

– Tschüss 2 on epäilemättä yksi avomeripurjehduksen historian kovimmista veneistä, joka on eri nimillä voittanut kaikki suurimmat kilpailut. Oli suuri kunnia nähdä vene Itämerellä ja kilpailla sitä vastaan, sanoo Linnervuo.

Tschüss 2 rakennettiin vuonna 2011. Aikaisempien omistajiensa alaisuudessa se on voittanut muun muassa Volvo Ocean Racen 2011-12 Groupama-nimellä, Sydney to Hobart Yacht Racen 2016 Giacomo-nimellä ja Rolex Fastnet Racen 2019 Wizard-nimellä. Nyt se on siis valloittanut myös Itämeren herruuden.

Ennätys uusiksi

Uusi reittiennätys, joka rikkoi kahden vuoden takaisen ensimmäisen Roschier Baltic Sea Racen nopeimman ajan lähes vuorokaudella, on nyt 2 päivää, 5 tuntia, 6 minuuttia ja 41 sekuntia. Toiseksi nopein vaativalla ja myrskyisellä radalla oli ruotsalainen Carkeek 52 Rán, jota Linnervuo pitää päävastustajanaan. Rán ja Tulikettu ovat moderneimpia ja puhutuimpia hiilikuidusta rakennettuja offshore-veneitä, ja niiden odotetaan voittavan RORC-kilpailuja tulevina vuosina.

– Luulin, että olisimme jo tässä vaiheessa voineet laittaa painetta Ránille. Emme olleet aivan vielä sillä tasolla, mutta muuten olen tyytyväinen saamiimme uusiin oppeihin, jatkaa Linnervuo.

Tulikettu oli kilpailun kolmanneksi nopein vene, mutta sijoittui IRC Zero -luokassaan neljänneksi ja jäi kokonaisrankingin 23. sijalle, jossa tulokset lasketaan tasoituskertoimien mukaan. Paras suomalainen vene IRC Overall -kilpailussa oli Perttu Monthansin Tenet. Tasoituskilpailut ovat olennainen osa avomeripurjehduksen perinteitä. Ne antavat mille tahansa veneelle mahdollisuuden kilpailla muita venetyyppejä vastaan ja haastaa maailman nopeimmat veneet, sillä maaliin viimeisenä saapuvilla veneillä voi olla paljon paremmat tuuliolosuhteet kuin kilpailun johtavilla veneillä.

– Tuliketulle, joka oli kilpailun ainoa foilaava vene, olosuhteet olivat lopulta epäedulliset. Tietyissä paikoissa oli riittävästi tuulta, mutta tuulikulmat ja aallot eivät olleet sellaisia, että olisimme voineet hyödyntää foileja täysin. Olen silti vakuuttunut, että tulee päiviä, jolloin voimme voittaa maailman suurimmat RORC-kilpailut," vakuuttaa Linnervuo.

Suomalaisen avomerikilpailun uusi tuleminen

Roschier Baltic Sea Race on vahvistanut uskoa siihen, että suomalainen avomeripurjehdus on tekemässä paluun. Nyt, kun suomalaisille tutut Whitbread Round the World- ja Volvo Ocean Race -kilpailut ei enää järjestetä alkuperäisessä muodossaan, ovat RORC-sarjan
suurimmat osakilpailut maailman arvostetuimpia avomerikilpailuja.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kilpailuun. Se sai paljon huomiota ympäri maailmaa, vaikka olympialaiset ovat käynnissä samaan aikaan", sanoo RORC:n toimitusjohtaja, australialainen Jeremy Wilton, joka itse osallistui kilpailuun norjalaisessa Enderpearlissa.

Kilpailujärjestäjä Ocean Racing Alliancen (ORA) kommodori Ari Känsäkoski, joka kilpaili samassa Enderpearl-tiimissä Wiltonin kanssa, on kuunnellut osallistujien palautetta.

– Odotukset Roschier Baltic Sea Racea kohtaan ovat korkealla. En malta odottaa nähdä, kuinka paljon enemmän veneitä ja tiimejä meillä on täällä kahden vuoden kuluttua. Palaute on ollut ylivoimaisen positiivista, iloitsee Känsäkoski.

Linnervuon mukaan Roschier Baltic Sea Race, jonka reitti kulkee Helsingistä Tukholmaan ja takaisin Helsinkiin Gotlannin sekä Viron saarten Saarenmaan ja Hiidenmaan kautta, voi hyvinkin kasvaa yhdeksi suurimmista RORC-kilpailuista.

– Nyt meillä oli mukana yli 40 venettä. En pidä mahdottomana, että määrä voisi kasvaa yli sataan veneeseen tämän vuosikymmenen aikana. Tämän tapahtuman arvo suomalaiselle avomeripurjehdukselle on valtava, kertoo Linnervuo.

Tuliketun ja RORC-sarjan saama huomio suomalaisessa mediassa todennäköisesti kasvaa Pariisin olympialaisten jälkeen, kun Suomen suurimmat purjehdusmitalitoivot Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen liittyvät Tuliketun miehistöön. Jo Roschier Baltic Sea Racessa Oskari Muhonen, joka juuri jäi ilman olympiapaikkaa ja on kolminkertainen alle 23-vuotiaiden Finnjolla-maailmanmestari, teki erinomaista työtä Tuliketun ruorimiehenä ja lisää huomion kohdistumista Tulikettuun tulevaisuuden huipputiiminä.

Stu Bannatyne, joka toimii myös Tuliketun päävalmentajana, näkee suomalaiselle avomeripurjehdukselle valoisan tulevaisuuden.

– Nämä olympiapurjehtijat ovat jo niin kokeneita, että heillä on luonnollinen tuntuma huippuluokan purjehdukseen. Kyse on enemmänkin siitä, että he oppivat tuntemaan Tuliketun ominaisuudet ja toimimaan tiiminä avomeriolosuhteissa. Voitte olla erittäin ylpeitä siitä, että teillä on nyt offshoretapahtuma, joka voi verrata maailman legendaarisimpiin kilpailuihin. Suomalainen avomeripurjehdus tekee uuden nousun maailman huipulle, ja on mahtavaa olla osa sitä, sanoo 53-vuotias uusiseelantilainen Bannatyne.

Roschier Baltic Sea Racen palkintoseremonia pidetään Katajanokan vierasvenesatamassa (Marina Bay) perjantai-iltana 2. elokuuta kello 18.00. Kunkin luokan kolme parasta miehistöä palkitaan. Helsingin osakilpailun tulokset lasketaan mukaan RORC:n kokonaiskilpailuun, joka käsittää 16 osakilpailua ympäri maailmaa. Katso Baltic Sea Racen tulokset alla.

www.rorc.org