Yksi legenda suomalaisessa avomeripurjehduksessa oli 1980- ja -90 -lukujen taitteessa järjestetty Course Kemi -kilpailu. Uudestakaupungista tai Maarianhaminasta koko Pohjanlahden mittaisena Kemiin ulottunut kisa oli ylivoimaisesti pisin, mitä Itämerellä oli tarjolla.
Muistot kisasta elähdyttävät yhä oululaisia Juha ja Sanna Eteläistä, vaikka he itse eivät siihen koskaan osallistuneet.
"Pelkkä nimi oli jotain, mihin lapsen mielessä kiteytyi koko purjehdus", Juha muistelee.
"Ja kyllä siitä edelleen puhutaan kaivaten seurojen satamissa, tukikohdissa ja iltanuotioilla", Sanna vakuuttaa.
Niinpä pariskunta on aloittanut järjestelyt legendan herättämiseksi uudelleen henkiin. Ensimmäinen vaihe tähtää jo alkavalle purjehduskaudelle. Eteläiset ovat omalta taustaltaan lähinnä matkapurjehtijoita. Käytännön tueksi on saatu kokenut kisajärjestäjä, oululaisten pursiseurojen yhteenliittymä Sailingteamoulu. Silti toistaiseksi on rehellisempää puhua tapahtumasta kuin varsinaisesta kilpailusta. Sellainen on 16.-19. heinäkuuta purjehdittava Bothnia Regatta.
Lähtösatama on Hailuodon Marjaniemi, johon osanottajat kokoontuvat edellisenä päivänä. Alunperin etappisatamina olivat oheisen kartan mukaisesti Iin Röyttä ja Vatunki, mutta viimeisimmän tiedon mukaan jälkimmäisestä on luovuttu ja Röytässä pidetään kokonainen välipäivä. Maali on Kemin Purjehdusseuran kotisatamassa, josta käsin purjehditaan vielä ratakisa päätöspäivänä.
Eteläiset korostavat tavoittelevansa tapahtumaan toisenlaista yhteisöllisyyttä, kuin tavalliset yhden päivän kisat voivat tarjota.
"Niistä kaikki lähtevät heti maalilinjan jälkeen omille teilleen. Me haluamme järjestää kaikkiin satamiin ohjelmaa ja yhdessäoloa kisan jälkeen", Sanna Eteläinen selittää. Se on sekä luontevaa että mahdollista oikeastaan vain juuri etappikilpailuissa, joissa paluu omaan kotisatamaan ei ole heti houkuttamassa.
Ensimmäiseen kilpailuun oli tätä kirjoittaessa ilmoittautunut vasta kolme venettä. Eteläisten oma Maestro 35, Ari Känsäkosken Mini Transat 650 Qué Mundo sekä myös järjestelyissä mukana olevan Olli Ahosen perinnelaiva Perämeren Jähti. Alusten erilaisuus alleviivaa Bothnia Regatan tapahtumaluonnetta, mutta osanottajamäärän kasvaessa niille luodaan myös järkevä luokkajako, Eteläiset lupaavat.
Eteläiset uskovat ja toivovat regatan kasvavan jatkossa osallistujien määrän lisäksi reitin pituutta niin, että lopulta tavoiteltaisiin alkuperäisen legendan mittoja. Tänä kesänä pysytään Perämerellä, ensi vuonna lähtäsatama voisi olla jo Vaasassa tai Kalajoella, ja sitten vaikka vanhan mallin mukaisesti Uudessakaupungissa. Jos sinne asti päästään, Bothnia Regatta pyrittäisiin vakiinnuttamaan kahden vuoden välein tapahtuvaksi. Silloin se vuorottelisi nyt Itämeren pisimmän avomerikilpailun kunniaa kantavan RORC Roschier Baltic Sea Racen kanssa.
Lisätiedoista ja ilmoittautumisista voi parhaiten tiedustella Bothnia Regatan Instagram-sivujen kautta viestimällä tai Juha Eteläiseltä suoraan, puh: 040 582 1333 ja sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..