Evinruden historian katsotaan alkavan vuodesta 1906, jolloin Yhdysvaltoihin kotiutunut norjalainen Ole Evinrude kehitti maailman ensimmäisen perämoottorin. Kanadalaisen BRP:n omistuksessa Evinrude on ollut vuodesta 2000.

Evinrude oli ainoa perämoottorimerkki, joka keskittyi kaksitahtiteknologian kehittämiseen. Evinrude E-Tec ja E-Tec G2 -moottorit alittivat kaikki voimassa olevat päästönormit ja tarjosivat kilpailukykyisen vaihtoehdon nelitahtisille perämoottoreille. Kuluttajien varauksetonta suosiota moottorit eivät kuitenkaan saavuttaneet.

BRP:n pääjohtaja José Boisjoli kommentoi tiedotteessa Evinruden tilanteen olleen jo pidempään haastava. Lisäksi koronapandemian vaikutukset globaaliin perämoottoriliiketoimintaan ovat olleet mittavat.

Evinruden sijaan BRP panostaa jatkossa veneliiketoimintansa kehittämiseen. BRP omistaa Yhdysvalloissa kaksi ja Australiassa kolme venemerkkiä. Ne varustetaan jatkossa Mercuryn perämoottoreilla. Evinrudet valmistaneen tehtaan BRP aikoo valjastaa uudenlaisia vesielämyksiä tarjoavien tuotteiden valmistukseen.

Pohjoismaissa Evinrude-perämoottorien maahantuojana ja markkinoijana on toiminut norjalainen Frydenbø Marine, jolla on sivuliike myös Suomessa. Evinruden edustuksen lisäksi Frydenbø omistaa Nordkapp ja Sting -venemerkit, joita se myös markkinoi Suomessa. Sitä kuinka BRP:n päätös lopettaa Evinrude vaikuttaa Frydenbøn toimintaa ei ole vielä julkistettu tietoa.

Evinruden lisäksi BRP:n muita tuotteita ovat Sea-Doo -vesijetit, Ski-Doo ja Lynx -moottorikelkat, Rotax -moottorit, Can-Am -ajoneuvot sekä AlumaCraft, Manitou, Savage, Stacer ja Quintrex -veneet.

www.brp.com

www.evinrude.fi