Kampanjassa testattiin yhteensä 14 CE-merkittyä kumivenettä ja 16 avovenettä. Avoveneissä Suomen markkinoilla myytäviä tai myynnissä olleita malleja oli kymmenen (Kimple Hunter 395, Linder Fishing 440 ja Sportsman 400, Marino Swing, Pioner 10 Classic, Sandström 510 Classic, Stella 380, Terhi 385, Trapper V430 ja UMS Tuna 410 M TT), kumiveneitä ainakin viisi (YAM 275 S ja 310 STi, Gladiator AK340, Dulkan D-370, Bush Crab K-330 ja Admiral 300 T). 

Vakavampia suoranaisesti käyttöturvallisuuteen liittyviä puutteita testeissä havaittiin kaikkiaan kahdessa kumivene- ja 14 avovenemallissa. Ne eivät läpäisseet varalaitavaatimusta, laitakuormakoetta tai kelluntatestiä vedellä täytettynä tai niissä ei ole huomioitu tarvittavassa määrin putoamisen ehkäisyä tai veneeseen uudelleen vedestä nousua.

Suomessa markkinoiduista avoveneistä vakavuus-, varalaita- tai kelluvuusongelmia ilmeni Lindereissä, Marino Swingissä, Stellassa, Trapperissa ja UMS Tunassa. Asianmukaiset välineet veneeseen uudelleen nousemiseksi puuttui Pionerista, Kimplestä, Lindereistä, Stellasta, Trapperista ja UMS Tunasta.

Vaadittavissa dokumenteissa eli käyttäjän käsikirjassa tai vaatimustenmukaisuusvakuutuksessa puutteita ilmeni käytännössä kaikissa kampanjaan mukaan hankituissa venemalleissa. Terhistä puuttui lisäksi varoitustarra veneen kaatumismahdollisuudesta.

JAHARP18-markkinavalvontaprojektissa testatut veneet ja niissä havaitut vakavimmat vaatimustenvastaisuudet (pdf, 693.49 KB) 

Safety Gate: tuoteturvallisuutta koskeva EU:n nopea tiedonvaihtojärjestelmä (valitse Product category -tuotekategoriahakuun ”Recrational crafts”)

Suomen markkinoilla myytävien huviveneiden vaatimustenmukaisuutta valvova Traficom jatkaa yhteydenpitoa asianomaisten toimijoiden kanssa korjaavien toimien osalta ja valvoo, että ne toteutetaan.

www.traficom.fi