Museokortin erikoispalkinto 2024 jaetaan museokorttilaisten valitsemalle merelliselle kohteelle. Äänestyksessä on ehdolla kuusi erilaista kohdetta, jotka esittelevät merenkulun historiaa, merenkävijöiden tarinoita ja harvinaisia museoaluksia.
Ehdokkaat Museokortti-palkinnon 2024 voittajalle
- Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Maarianhamina
- Forum Marinum, Turku
- Loviisan Merenkulkumuseo, Loviisa
- Pietarsaaren Laivapiha - Vega & Jacobstads Wapen, Pietarsaari
- Rauman merimuseo, Rauma
- Suomen Merimuseo, Kotka
Ääniä on annettu jo yli 4 000. Aikaa suosikkikohteen äänestämiseen on 14.5. asti. Äänestäneiden kesken arvotaan kaksi Museokorttia.
Yleisön suosikki palkitaan Museogaalassa
Museokortin vuosittainen erikoispalkinto luovutetaan eniten ääniä keränneelle merelliselle kohteelle Suomen Museoliiton järjestämillä Museopäivillä Jyväskylässä 23. toukokuuta. Voittaja julkistetaan Museogaalassa, jossa jaetaan muun muassa Vuoden museo, Vuoden museojulkaisu ja Vuoden viestintäteko -palkinnot.
Tänä vuonna ehdokkaiksi on valittu joukko merellisiä museokohteita eri puolilta rannikkoa. Ehdolla olevat kuusi merikohdetta esittelevät tarinoita ulapalta ja satamista, kuvaavat mennyttä elinkeinoelämää ja rannikkoseudun ihmisten arkea. Mukana on niin suuria merikeskuksia kuin paikallisia kohteita.
Ehdokkaina harvinaisia museolaivoja ja merimuseoita
Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja museoalus Pommern ovat Maarianhaminan suosituimpia nähtävyyksiä. Eläväisen museon näyttelyissä kohtaat merenkulun eri aikakausia, merenkävijöiden henkilökohtaisia kertomuksia ja erikoisia matkamuistoja ympäri maailmaa. Museoalus Pommern on maailman ainoa nelimastoinen rahtipurjealus, joka on säilynyt alkuperäisessä kunnossa.
Turun sataman kupeessa sijaitseva Forum Marinum on merten ystävien olohuone. Merellisen tiedon ja toiminnan keskus on levittäytynyt historiallisiin satamarakennuksiin sekä Aurajoen aalloille, joilla kelluu useita harvinaisia museoaluksia. Forum Marinumin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat valtameriä seilannut Suomen Joutsen ja museoalus Sigyn.
Vuonna 1745 perustettu Loviisa on ollut alusta saakka merkittävä merenkulkukaupunki. Loviisan merenkulkumuseo tarjoaa läpileikkauksen kaupungin jännittävään historiaan. Loviisa oli jo 1700-luvulla vilkas kaupan keskus, johon purjehti laivoja eri puolilta maailmaa. Museossa voit tutustua merenkulun saloihin ja satamakaupungin tarinaan sekä vierailla höyrylaivan salongissa.
Pietarsaaren Laivapiha sijaitsee entisellä satama-alueella, joka kuhisi toimintaa aina 1800-luvulle saakka. Nykyisin alue on suosittu virkistäytymispaikka ja historiallinen vierailukohde. Pääset tutustumaan paikalliseen laivanrakennustaitoon kahdessa historiallisessa museoaluksessa: 1767 vesille lasketussa kaljaasi Jakobstads Wapenissa ja kuunari Vegassa, joka toimitettiin sotakorvauksena Neuvostoliittoon 1950-luvulla.
Rauman merimuseo esittelee keskiaikaisen kaupungin merenkulun historiaa pohjia myöten. Meri on ollut Rauman elinehto vuosisatojen ajan. Merimuseossa voit aistia vilkkaan satamakaupungin tunnelmaa, kuulla tarinoita merenkävijöistä ja tutustua näyttävään rakennukseen, joka toimi aiemmin Rauman merikouluna.
Kotkan Merikeskus Vellamossa sijaitseva merellisen Suomen kotisatama esittelee merta laajasti ja yllättävistäkin näkökulmista. Suomen merimuseossa voit matkata eri aikakausiin, tutustua 1600-luvun merimiehen elämään, astella matkustajalaiva Finnjetin nostalgiseen hyttiin ja tutkia merenpohjan hylkyjä. Jäänmurtaja Tarmo, majakkalaiva Kemi ja vartiolaiva Telkkä ovat avoinna yleisölle kesäisin.