Vesijetteihin kohdistuneita kiireellisiä meripelastustehtäviä on ollut yhteensä 12, joissa on ollut osallisena 25 henkilöä. Viidessä tapauksista henkilöitä on joutunut veden varaan, joka johtaa aina välittömiin pelastustoimiin merellä, Helsingin poliisi ja Suomenlahden merivartiosto kertoo yhteisesti laaditussa tiedotteessa.
Varsinkin mennyt viikonloppu oli turmiollinen. Helsingin merialueella upposi yhden päivän aikana kaksi vesijettiä, useita ihmisiä joutui veden varaan ja yksi henkilö toimitettiin sairaalaan onnettomuuden seurauksena. Varomattoman käsittelyn seurauksena tapahtuvat onnettomuudet sitovat aina viranomaisten resursseja merialueella pelastustoimiin.
Viranomaiset peräänkuuluttavatkin järkeä vesijettien kuskeilta. Tänä kesänä poliisin tietoon on tullut muutamia tapauksia, joissa vesiskootterin kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Eräässä tapauksessa vesijetin kuljettajan epäillään ajaneen jopa 100 kilometrin tuntivauhdilla Seurasaarenselältä Munkkiniemen ja Kuusisaaren sillalle, jossa nopeusrajoitus on 10km/h. Vesijetin kuljettajalla oli päällä pelastusliivit, mutta mukana matkustaneella ei ollut.
Vastaavaa ylinopeutta kaahattiin myös muutama viikko sitten Aurinkolahdessa, jossa vesijetin kuljettaja ajoi sikäläisen uimarannan läheisyydessä noin 100 km/h vauhtia. Kuljettaja vaaransi törkeällä ajotavalla muut alueella liikkuneet uimarit, melojat ja veneilijät. Kuljettajaa epäillään törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen lisäksi myös vesiliikennejuopumuksesta.
Viime viikolla poliisi tiedotti vesiskootterionnettomuudesta, jossa kovaa vauhtia kulkenut vesijetti kaatui Vasikkasaaren itäpuolella törmättyään aaltoon. Kumpikin kyydissä ollut henkilö sinkoutui veteen ja toinen heistä loukkaantui onnettomuudessa.
- Vesijetit ovat taitavissakin käsissä vaarallisia laitteita, ja suuressa vauhdissa myös riski onnettomuuteen kasvaa. Vesijettiin suhtaudutaan usein kuin leluun, mutta tosiasiassa kyseessä on teholtaan moottoripyörään verrattavissa oleva laite, ylikonstaapeli Panu Kanniainen venepoliisista toteaa.
- Kuljettajalla on aina velvollisuus ottaa ennakkoon selvää nopeus- ja aluerajoituksista, ajaa sitten omalla tai vuokratulla vesijetillä. Myös vuokraajan tulisi informoida vesilläliikkujaa vesiliikennesäännöistä ennen ajoneuvon luovuttamista kuljettajalle, Kanniainen sanoo.
Suomenlahden merivartiosto ja Helsingin poliisilaitos muistuttavat, että välinpitämätön asenne vesijetillä ajaessa voi aiheuttaa vaaratilanteita itselle ja muille.
- Parhaimmillaan vesillä voi olla todella hauskaa, mutta on vaan ajan kysymys, milloin vastaavissa onnettomuuksissa käy pahin mahdollinen, painottaa Kanninen.