Suomessa myydyistä uusista veneistä puuveneiden osuus on noin 2 prosenttia. Uuden veneen ostajat eivät välttämättä pidä puuvenettä vaihtoehtona sopivaa venettä etsiessään ja eri puuvenemallien löytäminen on ollut aiemmin työlästä. Tiedon hakeminen on ollut hankalaa ja tieto monesti kiireisten veneveistäjien takana. Puuvene onkin jäänyt muiden vaihtoehtojen jalkoihin, Perinnekeskus Kuggom kertoo tiedotteessa.

Helppokäyttöinen sivusto

Kuggom pyrkii nyt korjaamaan tilanteen julkaisemalla kattavan ja helposti selattavan Puuvenemalliston, johon on otettu mukaan veneveistämöiden tarjoamia venemalleja. Puuvenemalliston suomenkielinen sivu valmistui venemessujen kynnyksellä, ruotsiksi se julkaistaan myöhemmin.
Uudessa puuvenemallistossa on alkuvaiheessa mukana yhdeksän veneveistämöä 15 eri puuvenemallilla. Malleja löytyy pienemmistä soutuveneistä aina isoihin klassikkomoottoriveneisiin. Puuvenemallistoa varten on kartoitettu veistämöiden mallien lisäksi myös perinteisiä limisaumaisia malleja, joita oman puuveneen rakentamisesta unelmoineet pääsevät eri puolilla Suomea järjestettävillä veneenrakennuskursseilla rakentamaan. Tällä hetkellä mallistosta löytyy kuusi puuvenemallia.

Pyrkii kumoamaan virheellistä tietoa

Sivuston avulla on tarkoitus jakaa myös puuveneen hankintaan liittyvää tietoa. Puuvene on kestävä valinta ja teettämiemme laskelmien mukaan esimerkiksi kotimaisesta uusiutuvasta puusta rakennetun veneen ja vastaavan alumiiniveneen hiilijalanjäljen ero on merkittävä. Alumiiniveneen hiilijalanjälki on noin 10-15-kertainen. Myös myyttejä puuveneen vaikeahoitoisuudesta pyriytään korjaamaan ja sivuilta löytyy esimerkiksi ohjeita veneiden huoltoon ja ylläpitoon. Oleellisinta on kuitenkin, että sivusto tarjoaa inspiraatiota, joka on monesti perustana veneen hankinnalle.
Limisaumaisen puuveneen kartoitus ja malliston kehittäminen -niminen hanke sai vuonna 2022 noin 56 000 euroa Leader-rahoitusta kehittämisyhdistys SILMU ry:ltä. Hanke on näkyvä esimerkki siitä, mitä hyvää Pohjoismaisen limisaumaperinteen valinta Unescon aineettomaan maailmanperintöluetteloon on tuonut kuihtuvalle alalle.
Puuvenemallistoa tullaan laajentamaan ja siihen on tarkoitus saada koottua suurin osa Suomessa toimivien veneveistämöiden malleista.

www.puuvenemallisto.fi