Valvonnalla pyritään ensisijaisesti vähentämään ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Vesiliikenteessä kuoli viime vuonna 27 henkilöä. 

– Veneilyonnettomuuksissa lähes kaikki hukkuneet olisivat pelastuneet, mikäli olisivat käyttäneet pelastusliivejä ja olleet selvin päin, ylikomisario Petri Pahkin kertoo.

Lämmintä juhannuksena

Sääennusteet lupaavat mahdollisesti kaunista ja lämmintä juhannussäätä lähes koko maahan. Se tarkoittaa poliisille enemmän töitä vesillä. Poliisin tehtävien määrä riippuu yleensä hyvin paljon säästä – huonossa säässä veneilijöitä ei ole niin paljon ja muutenkin tehtäviä on vähemmän.

– Toisaalta huonolla kelillä ne vähäisetkin tehtävät ovat sitten vaativampia. Toiveemme on, että tänä juhannuksena yksikään ei huku. Tämä on mahdollista, kun nautitaan vesillä liikkumisesta turvallisesti ja selvinpäin sekä pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme, Petri Pahkin korostaa.

Poliisin vinkit juhannusta vesillä viettäville ovat samat kuin muutenkin aina vesille lähdettäessä.

– Liivit päälle ja korkki kiinni vesillä! Ja lisätään luetteloon vielä huolellisuus, varovaisuus ja muiden vesilläliikkujien huomioiminen! Muistetaan myös vesikulkuneuvon päällikön velvollisuus huolehtia kulkuneuvossa mukana olevien varusteista ja turvallisuudesta, Pahkin listaa.

Synkin päivä keskikesän juhlassa on perinteisesti perjantai

Sekä auto- että vesiliikenteessä menehtyy ja loukkaantuu neljän päivän aikana turhan monta ihmistä vuodesta toiseen. Juhannusviikon perjantaina ylitetään lähes poikkeuksetta maan keskiarvo näissä luvuissa. Myös monet lauantaille tilastoidut onnettomuudet ovat todellisuudessa perjantai-illan saldoa. Jos onnettomuus on sattunut puolen yön jälkeen, se näkyy tilastoissa lauantain kohdalla.

www.poliisi.fi