Porvoon kaupungin järjestämä tarjouskilpailu uudesta vierasvenesatamasta ja Wileniuksen telakasta sai kaksi tarjousta. Telakan toimintaa pyörittävän Wilenius båtvarv ry:n tarjous koskee Wileniuksen telakan tonttia ja esittää perinteisen telakan toiminnan jatkamista ja alueen kehittämistä. Toinen, porvoolaisen ravintoloitsijaryhmän jättämä tarjous koskee vierasvenesataman ohella myös Wileniuksen tonttia, joka tarkoittaisi telakkatoimintojen ja puuvene-toiminnan päättymistä alueella, tiedottaa Wilenius båtvarv ry.

Wileniuksen telakka on vuonna 1932 perustettu perinteinen puuvenetelakka  Porvoon länsirannalla. Telakalla on rakennettu aikanaan noin 430 puuvenettä aina 40-jalkaisista meriristeilijöistä pienempiin vaneriveneisiin. Nykyään telakan rakennuksissa telakoidaan, huolletaan ja korjataan klassisia puuveneitä.

Wilenius båtvarv ry:n puheenjohtaja Marikki Hakolan mukaan Wileniuksen telakka edustaa kansainvälisestikin ainutlaatuista elävää kulttuuriperintöä.

– Jos Wileniuksen toiminta nyt tuhotaan, sitä ei voida koskaan palauttaa. Vaikka suojeltujen venehallien seinät olisivat vielä pystyssä, ainutlaatuinen puuvenekokoelma lähtee Porvoosta ja hajautuu muihin Itämeren satamiin. Porvoo menettäisi upean aarteensa, jonka kaltaista ei rahalla saa.

Telakalla viime syyskuussa järjestetty Porvoon puuvenepäivä voitti Suomen Purjehdus ja Veneily -lajiliiton maanlaajuisessa yleisöäänestyksessä Vuoden veneilytapahtuma 2022 palkinnon. Yhdistyksen tarjouksen mukaan Wilenius båtvarvin toiminta sisältää kulttuuriperinnön vaalimisen, klassikkoveneiden entisöinnin ja rakentamisen, veneilyalan verkostojen luomisen, monipuolisen, suurelle yleisölle suunnatun tapahtumatoiminnan sekä kaikkia veneilijöitä palvelevia toimintoja.

Wileniuksen telakka edustaa elävää kulttuuriperintöä

Myös Museovirasto ja Porvoon museo ovat ottaneet kantaa asiaan. Porvoon museon johtaja Johanna Lehto-Vahtera ja rakennustutkija Kirsi Toivonen kertovat lausunnossaan laivanrakennuksella ja veneenveistämisellä olevan pitkä perinne Porvoossa, ulottuen keskiajalle asti.

– Laajaa puisten purjealusten rakentamista harjoitettiin Porvoossa vielä sotakorvausvuosina. Telakka- ja laivanrakennusperinnettä Porvoossa on jatkanut nykypäivään enää Wileniuksen telakka, jonka perusti Ludwig Wilenius vuonna 1932 Porvoonjoen länsirannalla sijainneisiin rakennuksiin.

Museoviraston kanta on, että Wileniuksen telakan luonne ja toiminta on säilytettävä.

– Telakan toiminta turvaa osaltaan jokiympäristön ominaispiirteet ja kulttuuriympäristön omaleimaisuuden. Mahdollisuus puurakenteisten purje- ja muiden huvi- tai kilpaveneiden esittelemiseen, säilyttämiseen ja korjaamiseen telakalla on merkityksellistä koko maan veneilyhistorian ja -kulttuurin vaalimiselle, toteavat Museoviraston erikoistutkija Hannu
Matikka ja yli-intendentti Sirkkaliisa Jetsonen lausunnossaan.

Lisätietoja:

www.wileniusvarv.fi

www.porvoo.fi