Tänä kesänä Roska-Roopen miehistönä toimivat PSS ry:n kesätyöntekijät Vilho Järvi ja Eeli Heinä. Roskien keräämisen lisäksi roskienkeruuveneellä halutaan tuoda vesistöjen roskaantumisongelma näkyväksi ja herättää keskustelua. On arvioitu, että 70 % roskista vajoaa pohjaan, 15 % rantautuu ja 15 % jää kellumaan vesipatsaaseen ja pinnalle. Olisi siis tärkeää saada ne talteen ennen uppoamista. 

Kesällä 2021 Roska-Roopen kerätyimpiä roskia olivat muun muassa muovipussit, karkkipaperit, nuuskakiekot, maskit, pullot ja tölkit. PSS ry haluaakin muistuttaa, että mikään roska ei kuulu vesistöön, ja ihmiset voivat omalla käyttäytymisellään vaikuttaa tähän. 5,5 metriä pitkä katamaraanityyppinen Roska-Roope on itsessään ympäristöystävällinen, sillä se kulkee sähkömoottorien voimin ja saa virtansa katolla olevista aurinkopaneeleista.

Roskienkeruuveneen toimintaidea on melko yksinkertainen. Se ajaa noin ihmisen kävelyvauhtia ja samalla vesi virtaa veneen kahden ponttoonin välistä niin, että mahdolliset kelluvat roskat jäävät satimeen sen kitaan. Roskasäiliö on helppo tyhjentää ja saalis lajitella veneen kannella oleviin roskiksiin niin, että samalla pystytään havainnollistamaan kerätyn roskan määrää ja laatua yleisölle. 

Roska-Roopen voi bongata Turussa esimerkiksi Aurajoesta sekä Ruissalon Kansapuiston rannan edustalta Ruisrockin aikana.