Skipperi on opettanut vauhdilla suomalaisille monta uutta tapaa veneillä. Se toimii yksityisomistuksessa olevien veneiden vuokrausvälittäjänä sekä hallinnoi Skipperi Fleet -yhteiskäyttöveneiden laivastoa. Lisäksi se on kehittänyt oheispalveluja, kuten oman veneilykoulutuksen ja -tutkinnon sekä tuonut veneiden karttaplottereihin varoitukset nopeusrajoituksista ja aallonmuodostuskieltoalueista ja niiden rikkomisesta. Nyt se aikoo opettaa suomalaiset sähköveneilemään.
Veneilyn sähköistyminen on vielä kaukana esimerkiksi autojen vastaavasta kehityksestä. Silti sähköistyminen on väistämättä osa veneilynkin tulevaisuutta. Sähköistymisen ohella toinen globaali megatrendi on jakamistalous, jonka Skipperi on tuonut vauhdilla myös veneilyyn.
Q Yachtsin valmistama Q Club -sähkövene on suunniteltu nimenomaan Skipperin yhteiskäyttöveneeksi. Sen suunnittelun lähtökohtina ovat olleet käyttötarkoitus, haluttu matkanopeus ja toimintamatka. Veneen teollisesta muotoilusta vastaa tunnettu suomalainen suunnittelutoimisto Navia Design (Aivan Oy).
– Haluamme olla sähköisen veneilyn eturintamassa tuomalla sähköveneet osaksi Fleet-palvelua. Olemme myös iloisia, että ensimmäiset veneet tulevat Espooseen, Skipperin syntysijoille. Vene itsessään on helposti lähestyttävä ja käytettävyydeltään erinomainen kokonaisuus, kertoo Kristian Raij, Skipperin toimitusjohtaja ja toinen perustaja.
Q Club 7,2 metriä ja pitkä ja 2,3 metriä leveä, suluvalinjainen avovene, joka on kehitetty alusta saakka vain ja ainoastaan sähköveneeksi. Se on varustettu teholtaan noin 10-hevosvoimaista polttomoottoria vastaavalla 6 kilowatin ePropulsion-sähköperämoottorilla ja 27 kilowattitunnin ajoakulla. Veneen huippunopeus on noin 8 solmua ja sopiva matkanopeus 6 solmua. Suurehko akku takaa laskennallisen toimintamatkan nousevan kuuden solmun matkanopeudella peräti 78 meripeninkulmaan eli noin 140 kilometriin. Skipperin veneet ladataan yön aikana ja latauksen on laskettu riittävän kahteen päivän käyttövuoroon.
Sähkö mahdollistaa rauhallisen ja äänettömän etenemisen lähisaaristossa ilman merkittävää aallonmuodostusta. Hiljainen lipuminen on elämyksellinen nautinto ja mahdollistaa ikimuistoiset veneilyhetket maksimissaan kuudelle matkustajalle. Veneessä on Fleet-veneilijöille tuttua teknologiaa, kuten veneen kookkaan monitoiminäytön, ajotietokoneen ja Skipperin mobiilisovelluksen välinen yhteys.
– Vuokratarpeeseen suunniteltu Club-mallisto luo meille merkittävän potentiaalin kansainvälisesti kasvavaan markkinaan. Edistyksellinen teknologia ja panostus designiin vahvistaa meidän kilpailuetua ja antaa meille erinomaiset edellytykset tulla maailman johtavaksi sähkövene-brändiksi, uskoo Q Yachtsin toimitusjohtaja Johan Uunila.
Ensimmäiset Skipperin Q Club -sähköveneet ovat aluksi pilottiryhmän käytössä ja kaikkien tutustuttavina Skipperin koeajotapahtumassa kesällä 2022. Skipperin ja Q Yachtrsin tavoitteena on kasvattaa veneiden määrää merkittävästi kausilla 2023–2025.
Q Yachts esittelee myöhemmin Club-vuokravenemallin rinnalle yksityiskäyttöön suunnitellun ja kuluttajamarkkinoille myyntiin tulevan Q 24 -huvivenemallin.