Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne luovutti Merenkulun turvallisuuspalkinto Sea Sundayn Helsingin ja Varsinais-Suomen pelastuslaitosten MIRG-toiminnalle Rajavartiolaitoksen esikunnassa Helsingissä 2.9.2024.
Palkinnon ottivat vastaan yksikön päällikkö Jari Korkiamäki, apulaispalopäällikkö Toni Kannikoski ja ylipalomies Jukka Sorjonen Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta sekä pelastuspäällikkö Juha Virto, aluepalopäällikkö Sebastian Holm, ruiskumestari Viljami Lehtonen ja vanhempi pelastaja Eljas Pulkkinen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.
– Kiitämme vilpittömästi saamastamme huomionosoituksesta. MIRG-ryhmien toiminta perustuu erittäin laajaan tehtäväkenttään ja saumattomaan viranomaisyhteistyöhön yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Toiminnassa näkyy eri viranomaissektoreiden toistensa arvostus oman alansa ammattilaisina. Yhteistyössä on voimaa, MIRG-henkilöstö kommentoi saamaansa huomionosoitusta.
Pelastustoimen MIRG-meritoimintaryhmät ovat erikoistuneita meripelastustoimen erityistilanteiden hallintaan. Ryhmät koostuvat pelastuslaitosten henkilöstöstä. Ne on koulutettu tukemaan alusten omaa henkilöstöä laivapaloissa ihmishenkien pelastamiseksi merialueella tapahtuvissa onnettomuuksissa.
MIRG-ryhmillä on myös kyky toimia aluksilla ensihoitotehtävissä ja vaarallisiin aineisiin liittyvissä onnettomuuksissa. Ryhmät voivat niin ikään pelastaa ihmisiä haastavista tiloista, kuten aluksen ruumasta.
MIRG-toiminta tukee merkittävästi meripelastustoimen suorituskykyä ja parantaa näin ollen merenkulun ja merenkulkijoiden turvallisuutta Suomen meripelastustoimen vastuualueella. Tarvittaessa apua annetaan myös naapurivaltioiden vastuualueilla Itämerellä.
Viime vuosien aikana Itämeren alueella on tapahtunut laivapaloja muun muassa seuraavilla aluksilla: Almirante Storni 4.12.2021, Stena Scandica 29.8.2022, Alexia 22.9.2022 ja Escape 21.2.2023. Esimerkiksi Alexialla lastina oli noin 100 000 tonnia raakaöljyä. Tapaukset korostavat laivapalojen hallintaan liittyvien suorituskykyjen tärkeyttä.
Erinomaisen suorituskyvyn taustalla saumaton yhteistyö
Meripelastuslain 1145/2001 mukaan johtava meripelastusviranomainen on Rajavartiolaitos, joka vastaa meripelastustoimen järjestämisestä. Rajavartiolaitos on sopinut erikseen valmiusjärjestelyistä Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen sekä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kesken. Tällä järjestelyllä MIRG-ryhmät ovat tilanteen niin vaatiessa käytettävissä meripelastustoimen tehtäviin ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.
– MIRG-toimintaa on kehitetty Suomessa määrätietoisesti Rajavartiolaitoksen ja pelastustoimen välisenä yhteistyönä jo usean vuoden ajan. Tämänhetkinen suorituskyvyn taso on kansainvälisestikin verrattuna erinomainen. Toimintaa harjoitellaan säännöllisesti, ja toimintamalleja pyritään kehittämään edelleen Suomen merellisen toimintaympäristön asettamien vaatimusten mukaisesti ja käytännön toiminnasta saavia kokemuksia analysoimalla. Tässä meripelastustoimen suorituskykyä tehostavassa työssä korostuu viranomaisyhteistyön lisäksi saumaton yhteistyö erityisesti kotimaisten varustamojen kanssa, taustoittaa Suomenlahden merivartioston komentaja Mikko Simola.
Merenkulkusektorin yhteinen huomionosoitus
Merenkulun turvallisuuspalkinto Sea Sunday on Suomen viranomaisten sekä ammatti- ja vapaa-ajan merenkulun järjestöjen vuonna 1997 perustama tunnustus, jonka myöntämisestä päätetään vuosittain. Palkintotoimikunnan puheenjohtajaorganisaationa toimii Suomen Merimieskirkko. Palkintoesineenä on 36 cm korkea pronssivalu Emil Cedercreutzin Ruorimies-veistoksesta.
merimieskirkko.fi/ ja facebook.com/Merimieskirkko