Uusi hanke hyödyntää hyperspektrisatelliittien tuottamaa tarkkaa dataa ja tekoälyä levälajiston tunnistamiseen, mikä tuo uutta tietoa vedenlaadun seurantaan. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan jo kesän 2025 aikana.
Yritysyhteistyö vauhdittaa seurantamenetelmien kehitystä
Yhteistyöhanke tukee parhaillaan käynnissä olevaa ympäristön seurannan strategian toimenpideohjelmaa, jonka tavoitteena on nopeuttaa uusien automaattisten seurantamenetelmien käyttöönottoa. Yritysyhteistyö on keskeinen osa tätä kehitystyötä.
Vuonna 2016 perustettu Kuva Space rakentaa parhaillaan 100 hyperspektrisatelliitin kokonaisuutta, jonka tavoitteena on tarjota ajankohtaista tietoa muun muassa ilmastonmuutoksesta ja vesivarojen hallinnasta. Kuva Spacen toimitusjohtaja Jarkko Anttila arvioi, että vuoteen 2030 mennessä hyperspektriseuranta voi tarjota vesialan toimijoille lähes reaaliaikaista, tarkkaa tietoa päätöksenteon tueksi.
– On mielenkiintoista nähdä, pystymmekö hyödyntämään hyperspektriteknologiaa ja tekoälyä niin, että sen avulla voitaisiin tunnistaa levälajeja ja arvioida niiden biomassaa. Jatkossa haluamme käyttää myös tällaisia satelliittihavaintoja Syken Tarkka-palvelussa, joka nykyisin käyttää monipuolisesti EU:n Copernicus-ohjelman satelliittihavaintoja. Pitkällä aikavälillä hyperspektriteknologialla voitaisiin vaikkapa havainnoida, miten kunnostustoimet vaikuttavat vedenlaatuun Suomen monissa pienissä järvissä ja monimuotoisilla rannikkoalueilla, Attila sanoo.
Suomen ympäristökeskus ja Kuva Space aloittavat yhteistyön parantaakseen Suomen sisä- ja rannikkovesien laadun seurantaa.
Tutkimus tuo tarkempaa tietoa vesien tilasta
Yhteistyöprojektia tukee valtion tutkimuslaitosten postdoc-ohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa tutkimus- ja innovaatiotoimintaa. Syken tutkija FT Salla Ahonen keskittyy tutkimuksessaan hyperspektrisatelliittihavaintojen hyödyntämiseen levälajiston tunnistamisessa. Kuva Space osallistuu kesän aikana kenttämittauksiin rannikolla ja Etelä-Suomen järvillä.
Suomi edelläkävijä satelliittiseurannassa
Suomi on kansainvälisesti edelläkävijä satelliittidatan hyödyntämisessä ympäristön seurannassa. Syke käyttää satelliittihavaintoja muun muassa pintavesien ekologisen tilan arvioinnissa. Uusi, tarkempi satelliittidata voi tulevaisuudessa parantaa ympäristön tilan arvioinnin tarkkuutta ja auttaa kohdentamaan toimenpiteitä kustannustehokkaasti esimerkiksi EU:n vesipuitedirektiivin ja meristrategiadirektiivin edellyttämässä seurannassa.