Tiistain vastaisena yönä riehunut Vieno-myrsky viilensi pintavesien lämpötilat parantaen merialueiden sinilevätilannetta. Pintavedessä esiintyvä kellertävä siitepöly ei ole sinilevää, vaikka se siltä erehdyttävästi näyttääkin.
Vaikka sinilevää ei vielä ole havaittu Suomen avomerialueiden pintakerroksessa, syytä sen suurempaan juhlaan ei ole. Kauppalaivojen Alg@line-mittaukset ja kaukokartoitushavainnot osoittavat nimittäin, että Itämeren pääaltaalla Gotlannin itäpuolisilla avomerialueilla on jo kehittymässä sinileväesiintymiä.
– Sinilevätilanne Suomen merialueilla on hyvin rauhallinen ja alkukesälle tyypillinen. Runsainta sinilevien esiintyminen on tavallisesti vasta juhannuksen jälkeen sekä heinä-elokuussa, mutta mikäli lämpimät säät saavat jatkoa, kuten nyt näyttäisi tapahtuvan, sinileväkukinnat voivat kehittyä nopeammin, arvioi tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksesta.
Alkuviikon Vieno-myrskyn myötä merialueiden pintalämpötilat ovat pudonneet huomattavasti viikon takaisesta. Loppuviikosta alkaa taas hyvin lämmin sääjakso, jonka arvioidaan jatkuvan ensi viikon puolelle. Lämpimän jakson seurauksena meriveden pintalämpötilojen odotetaan nousevan jälleen.
Sisävesien havainnot nousussa
Järvillä on tehty sinilevähavaintoja edellisviikkoa enemmän, mutta sinilevän osuus on ollut havainnoissa vähäinen. Sisävesillä tehtyjä sinilevähavaintoja pidetään tyypillisenä kesäkuun puolivälille.
Alkuvikon tuulinen ja sateinen sää on valtaosin viilentänyt myös sisävesien pintavesien lämpötilat takaisin ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon lukemiin. Sää lämpenemisen myötä riski sinilevien pintaesiintymien runsastumiselle kasvaa.
Suomen ympäristökeskus seuraa sinilevien esiintymistä osana ympäristön tilan seurantaa. Sinileväseurantaan kuuluu yli 400 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja rannikolla sekä saaristossa.
Omista sinilevähavainnoista voi ilmoittaa osoitteessa www.jarviwiki.fi tai Levähavainnot-internetsivulla