Turkissa valmistetaan kasvavissa määrin kansainvälisille markkinoille tarkoitettuja huviveneitä. Yksi uudemmista tulokkaista on vuonna 2017 perustettu Dromeas. Sitä on alusta saakka kehitetty nimen omaan vientimarkkinat mielessä.
Suomessa Dromeasin maahantuonti ja myynti käynnistyi tänä kesänä. Maahantuojana toimii Helsingin Lauttasaaressa operoiva TheOne Marine Finland.
Ensimmäisenä Suomeen saapuu Dromeas D28 SUV, jonka ensiesittely tapahtuu Uivassa venenäyttelyssä elokuussa. SUV on D28-sarjan kolmas ja Suomeen sopivasti katetuin versio. Muut versiot ovat keskipulpetillinen CC ja keulakannellinen WA.
D28 SUV:ssa on "targamaisesti" ympärikäveltävä ohjaushytti, johon kuljetaan molemmin puolin olevista sivuliukuovista. Istumapaikkoja on ohjaamon erillisistuimella ja takapenkillä yhteensä noin viidelle.
Kipparin ja kartturin erillisistuimet on sijoitettu ohjaamoon vierekkäin. Lisävarusteena niiden ja takapenkin väliin saa pöydän ja vuodemahdollisuuden. Kaulakajuutassa on vakiona parivuode ja wc-tila. Vesi-wc septitankkeineen sekä makeavesijärjestelmä pesualtaineen ja tankkeineen valitaan mukaan lisävarustelistalta.
Myös ulkotilojen osalta Dromeas on kustomoitavissa käyttötarkoitusta vastaavaksi. Pelkästään yhteysajoon tulevaan veneeseen ei ehkä kaivata keulakannen tai taka-avotilan retki- ja oleskelumukavuutta parantavia kalustevaihtoehtoja. Valikoima on monipuolinen ja modulaarisesti kasvatettavissa.
Takakannelle voi valita esimerkiksi taittuvalla selkänojalla varustetun peräsohvan, pöydän ja hytin takaseinustan sohvan, tai vain jotain niistä. Etusohvan vaihtoehtona on ulkopentterilipasto. Yhtä hyvin taka-avotilan voi jättää kalusteista tyhjäksi ja varustella kalastusta ajatellen.
Turkki on vakiona liukuestokarhennettua lujitemuovia, mutta pinnoitteeksi voi valita massiivitiikkiä, synteettistä Estheciä tai pehmeää SeaDekiä. Navigointielektroniikkavaihtoehdot tulevat Garminilta.
Ohjaushytin liukukattoluukku on vakiovaruste. Lisävarusteena sen saa sähkötoimisena. Listalta löytyy myös kattoteline vaikkapa suppilaudan, kanootin tai polkupyörän kuljettamiseen.
Britti Adam Youngerin suunnittelemassa rungossa on nykytyyliin kaksi porrasta ja voimakkaat muodot. Huippunopeuspotentiaalia riittää aina 50 solmuun saakka.
Voimanlähteenä on bracketiin eli runkoon integroituun telineeseen asennettuna perämoottori tai pari. Tehovaihtoehdot yltävät 250:stä aina 500:aan hevosvoimaan. Tehdasasennusmoottorit toimittaa Mercury.
Pakettihinnat alkavat vakiovarusteiden ja 250-hevosvoimaisen Mercury V8-Veradon kera reilusta 90 000 eurosta. Lisävarustelista on pitkä ja moottorivalikoima lavea, joten kaikilla herkuilla ja isoilla koneilla varustettuna hinnan saa tuplattua.
Suomeen saapuva esittelyvene on ladattu kahdella 200-hevosvoimaisella V6-Mercurylla ja kattavalla varustuksella, mikä nostaa sen hinnan reiluun 165 000 euroon. Paikkaa markkinoilta haetaan esimerkiksi Nimbus C8:n, Axopar 28 Cabinin tai pienempien Targojen vaihtoehtona.