Vielä toistaiseksi monen tutkan alla liihotteleva kolmivuotias veneveistämö on erikoistunut tuottamaan toimiviksi osoittautuneita klassikkomalleja. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Shetlandinsaarten perinneveneisiin pohjautuvat soutupurret Caledonia Yawl ja Ness Yawl. Tuoteportfoliossa on myös pienempää moottorivenettä ja kanootteja. Näissä malleissa yhdistyy nykyaika ja menneisyys, kun liimattu rakenne paiskaa kättä ikiaikaisen limisaumauksen kanssa.
Tänään veistämö on ajankohtainen Doug Hylanin piirtämän levyrakenteisen Point Comfort 18 -veneen myötä. Veneen ulkonäkö ja pohjan muoto on soveltaen lainattu Yhdysvaltojen itärannikon Cheasapeak-lahdella kehitetyiltä työveneiltä. Lahti on tunnettu terävästä aallokostaan, ja siellä käytössä olevilta työveneiltä onkin aina vaadittu hyvää vakavuutta ja pehmeää kulkua.
– Halusimme ensisijaisesti löytää amerikkalaista perinnettä edustavan työveneen. Toinen merkittävä valintaa ohjannut tekijä oli Cheasapeak-lahden ja Itämeren olosuhteiden samankaltaisuus, kertoo itseoppinut veneveistäjä ja yrittäjä Mats Vuorenjuuri. Veneet valmistuvat Vuorenjuuren (kuvassa vas.) ja Nordic Craftissa oppisopimuksella työskentelevän Kalle Pajusalon (oik.) käsityönä.
Lopulta runkotyypiksi valikoitui 1800-luvun lopulla suunniteltu Cheasapeak deadrise, jonka etuosasta terävä keula taittuu maltillisempaan v-pohjaan veneen keski- ja peräosissa. Malli on ollut suosittu paikallisten kalastajien keskuudessa ja sitä on käytetty erityisesti ostereiden pyyntiin. Cheasapeak deadrise valittiin vuonna 1988 Virginian osavaltion viralliseksi veneeksi.
– Muotoilu takaa sen, että keskikonsolilla varustettu Point Comfort kulkee kevyesti ja pehmeästi varsin vaatimattomalla koneteholla. Kahdenkymmenen hevosvoiman moottori riittää kuljettamaan 2–4 henkilöä 15–20 solmun nopeudella, Vuorenjuuri jatkaa.
Ensimmäinen Point Comfort varustellaan Yamahan suhteellisen kevyellä 25 hevosvoiman nelitahtikoneella. Vene on mahdollista varustaa myös esimerkiksi Torqeedon Cruise 10 -sähköperämoottorilla, jonka työntövoima vastaa noin 20 hv polttomoottoria. Litiumakkuja käyttämällä akuston paino ja koko pysyy kurissa. Sähkövarustuksen hinta on noin kolminkertainen polttomoottoriin verrattuna, kokonaispainon pysyessä suurin piirtein samana.
Kevyen ja jäykän Okume-vanerin käyttö sekä maltilliseen nopeuteen suunnitellut rakenteet mahdollistavat kevyen rungon. Ilman moottoria 5,5-metrinen Point Comfort painaa vain noin 130 kg. Veneen runko on sen materiaalien ja rakenteen ansiosta jo itsessään hyvin jäykkä. Kokonaispaino pysyy kurissa, kun jäykkyyttä lisääviä tukia ei tarvita. Säilytystilaa on kuitenkin runsaasti sekä penkkien että keulan kansirakenteen alla.
Veneen runkomateriaalina on pääasiassa käytetty 12 mm paksua Okumea, mutta voimakkaasti kaartuvassa keulassa on laminoitu kaksi 6 mm kerrosta limittäin. Ulkopuolelta vaneripinta on kuidutettu 160 g/m2 lasikuitukankaalla. Sisäpinnat on ensin käsitelty kolminkertaisella epoksihartsilla, jonka päälle on vedetty kaksinkertaiset kerrokset epoksipohjamaalia. Viimeistely on suoritettu kahdella pintamaalikerroksella. Veneen taidokkaasti veistetyt yksityiskohdat ovat puolestaan Oregon-mäntyä.