RS on kehittänyt sähkövenettä kaikessa hiljaisuudessa parin vuoden ajan. Työn hedelmä näytettiin tammikuussa Düsseldorfin venemessuilla, mutta lanseeraus ei jostain syystä ole synnyttänyt suuria otsikoita, vaikka aihetta olisi. Pulse 58 on varsin kiinnostava tapaus.
Äkkiseltään se näyttää aika tavalliselta kovapohjaiselta kumiveneeltä eli ribiltä. RS on tavallaan tutulla tontilla, sillä purjehduksen opettajat, valmentajat ja kisatoimitsijat operoivat yleensä juuri rib-veneillä.
Tarkempi silmäys alkaa näyttää erityispiirteitä, kuten poikkeavan trimaraanirunkomuodon, joka on suunniteltu sähköpropulsion ehdoilla. Käytännössä sen kerrotaan tarkoittavan, että huomiota on kiinnitetty vakauteen, helppoon käsiteltävyyteen ja alhaiseen kulkuvastukseen hitaammilla nopeuksilla.
Ajoakusto on sijoitettu keskirungon turkin alle suunniteltuun vesitiiviiseen osastoon. Kapasiteettiä on 57 kilowattituntia ja jännitteenä käytetään 104 volttia. Akusto on lainattu Nissan Leafista ja sen on marinoinut eli muuntanut venekäyttöön sopivaksi englantilainen Hyperdrive.
Moottorina ja propulsioratkaisuna on englantilaisen RAD Propulsionin RAD e-30. Moottorin teho on 30 kilowattia, mutta teho ei siirry veteen ihan tavanomaisesti akselilla ja potkurilla, vaan hihnavedolla ja keskiöttömällä kehäpotkurilla.
Kehäpotkurin eduiksi RS katsoo hyötysuhteen ja turvallisuuden. Esimerkiksi veden varassa olijoille kehäpotkuri on avopotkuria turvallisempi, eikä siihen myöskään sotkeudu köydet yhtä helposti. Pulsea varten RAD on kehittänyt kehäpotkriin trimmaus- ja kippitoiminnon.
Rungon, kehäpotkurin ja sähkömoottorin yhteispelin pitäisi sujua sen verran sujuvasti, että ajokunnossa 840 kiloa painavalle Pulselle luvataan tehoon nähden ihan mukava yli 20 solmun huippunopeus. Täydellä vauhdilla akuissa pitäisi riittää virtaa 35 meripeninkulman eli liki kahden tunnin ajoon, rauhallisemmilla nopeuksilla hyvinkin koko päiväksi.
RS on ulottanut ympäristöajattelun myös rungon valmistukseen. Lujitemuovirakenteen ytimenä on PET-kierrätysmuovi ja laminoinnissa käytetään biolähtöisiä kuituja ja hartsia. Ponttonit ovat "tavallista" hypalonia.
Entä hinta? Aika tarkkaan 100 000 euroa, joten ihan joka pursiseuran budjettiin sopiva koulutusvene Pulse 58 ei ole. Mutta jos ollaan liki, niin ehkäpä seuraavaksi tuleva Pulse 42 jo osuu...