Jos itävaltalaisen Sunbeamin pursia on onnistunut meidän vesillämme näkemään, kyse on ollut premiumtason keskikokoisista ja suuremmista matkajahdeista. Niillä perheyritys loi maineensa perustamisestaan 1950-luvulta lähtien.

Perinne on kuitenkin muuttunut jyrkästi kolmannen sukupolven astuttua yrityksen johtoon muutama vuosi sitten. Pieniä kruisereita on aina tehty keskisen Euroopan järvien purjehtijoille, mutta nyt mallistossa on vain sellaisia.

Viimeisimmät Sunbeamit 32.1 (2021) ja 29.1 (2024) ovat lisäksi varsin radikaaleja niin muotokieleltään kuin tilaratkaisuiltaan. Sporttisuutta on tavoiteltu sekä olemukseen että purjehdusominaisuuksiin. Jälkimmäisestä on pian tulossa ensiesittelyyn vielä lisäpippuroitu versio Sunbeam 29.1 GT.

Kyse on edelleen viikonloppu- ja päiväpurresta, ei puhtaasta kisaveneestä. Silti uusi GT on jo numeroiden valossa vielä edeltäjäänsä enemmän urheilullisuuteen painotettu.

Vene on 400 kg kevyempi purjehdusvalmiina. Hydraulinen kääntököli on vaihdettu kiinteään T-bulbilla varustettuun ja hieman matalampaan. Silloin on menetetty traileroitavuus, johon varsin kapealla (2,48 m) rungolla pyrittiin, mutta kölipaino on kasvanut 35 prosentista 39:ään, joten oikaisuvoimaa purjeiden kantoon on yhä komeasti. Pinnaohjaus käyttää nyt yhtä peräsintä kahden sijaan, mikä vähentää märkäpintaa ja parantaa ohjaustuntumaa.

Suorituskykyä haetaan sangen helposti hallittavalla purjeyhdistelmällä. Tehoa antaa leveähuippuinen isopurje. Nopeat vastakäännökset sujuvat itsejalustuvalla fokalla. Ne molemmat pysyvät kooltaan ennallaan, mutta irrotettava hiilikuituinen puksprööti on 50 cm pidempi ja siihen halssattava genaakkeri kasvaa 60 neliöstä 80:een. Hiilikuituinen masto on lisävaruste.

Upotettuina vedetyt köydet tulevat pinnamiehen käsiin niin, että manööverit sujuvat yksinpurjehduksessa. Yläpäässä varustelua vinssit saa sähköisinä. Avotilan penkit ovat lähinnä purjehtivan miehistön käytössä ajon aikana, mutta matkustajat saavat nauttia vauhdin tunnusta huomattavan suurella avoimella peräkannella.

Pentteri ja wc-yksikkö myydään moduleina ja lisävarusteina. Sunbeamin 29.1:ssä erikoisuus ja oivalllus on, että ne molemmat voi asentaa myös käytettyyn veneeseen jälkikäteen. Ensimmäinen nuori omistaja voi hankkia veneensä täysin riisuttuna ylimääräisestä painosta - siksi myös vähän edullisempana - ja silti purren saa vielä varustettua perhekelpoiseksi, kun se aika elämässä koittaa.

GT-versiossa pentterimodulin paikalle saa erityisen spinaakkerilaatikon ja koko keulapunkan voi vaihtaa kansiluukun kautta käytettäväksi purjevarastoksi.

Alppijärvillä on usein rajoituksia polttomoottorin käytölle, joten pienet Sunbeamit tulevat vakiona sähköpropulsiolla. Veneen muut sähkölaitteet toimivat irrotettavan, kotona ladattavan virtapankin varassa. Toinen ympäristönäkökohta on trooppisten puulajien poisto kokonaan. Tiikin  korvaa kannella korkkipuriste ja sisällä Resysta-pinnoite, joka koostuu lähinnä riisin akanoista.

www.sunbeam-yachts.com