Moni yllättyi, kun Swan pari vuotta sitten ilmoittautui mukaan valikoimalla kyllästetyille moottoriveneiden markkinoille. 43-jalkainen, kahdella tai kolmella perämoottorilla varustettu Swan Shadow löysi kuitenkin vaivatta paikkansa. Se suunniteltiin mallinimensä mukaisesti superjahtien niin sanotuksi shadow tai chase boatiksi eli isomman luokan apuveneeksi, joka toimii myös itsenäisenä päiväjahtina. Tänä syksynä Shadow sai rinnalleen samaan runkoon perustuvan, mutta sisäperämoottoreilla ja tilavammalla keulakajuutalla varustetun OverShadow’n.
Seuraava hyppäys onkin sitten reilumpi. Ensi kesänä valmistuva Swan Arrow on peräti 75 jalkaa eli noin 23 metriä pitkä. Runkomuoto henkii ClubSwan-kilpapursien silitysrauta-muotoa: keula on kapea ja terävä, mutta keskiosa ja perä todella leveä. Arrow eli ”nuoli” on peräti 6,9 metriä leveä.
Leveyden ansiosta konehuoneeseen mahtuu kolmekin isoa dieseliä rinnakkain, mutta vakiona on toki vain kaksi. Perustasona on kaksi Volvo Pentan tuhat hevosvoimaista D13-dieseliä IPS-vetolaitteilla varustettuna. Niillä päästään 30 solmun huippunopeuteen. Yksi samanmoinen kone lisää nostaa yhteistehon 3 000 hevosvoimaan ja huiput 40 solmuun.
Runkoa kehutaan taloudelliseksi, mikä on 23-metrisestä moottoriveneestä puhuttaessa toki suhteellista. Omassa kokoluokassaan ja varsinkin teho- ja suorituskykyyn suhteutettuna Arrow voi hyvinkin kuulua taloudellisimpiin polttomoottoriveneisiin, mutta ei 13-litraisten ja 1 000-hevosvoimaisten dieselmoottoria janoa voi oikein pieneksi kuvailla.
Shadow-mallien tavoin Arrow’n on suunnitellut Jarkko Jämsén. Linjat ovat ”swanmaiset”, mikä kertoo vahvasta identiteetistä, joka on siirtynyt hämmästyttävän hyvin ja nopeasti pursista uuteen moottorivenesarjaan.
Swan Arrow: 50 neliön terassi
Nykyvaatimusten mukaisesti perässä tulee olla laaja rantaterassi, ja siinä Swan ei stiplaa. Laitaterassit avattuna perään muodostuu peräti noin 50 neliön keidas, jonka kalustukseen kuuluu kaksi mittavaa kulmasohvaa.
Rataterassilta noustaan neljän askelman verran ylemmäs pääkannelle. Takaa ja sivuilta avattavissa olevan ylärakanteen suojassa on kolmesta sohvasta, parista pöydästä ja ulkopentteristä muodostuva oleskelutilakokonaisuus.
Kolmas tilakeskittymä löytyy keulakannelta, jonne pääsee yhdenvertaisesti tuulilasin ja ohjaamon molemmilta puolilta. Sohvaa, pöytää ja loikoilutilaa näyttäisi olevan keulassakin runsain mitoin.
Sisätiloihin kuljetaan ohjaamon vierestä. Alakerrasta löytyy kahden tai kolmen makuukajuutan versiot. Molemmissa omistajan kajuutta on keksiveneessä, jossa se hyödyntää maksimaalisesti rungon mittavan leveyden. Tilaa riittää sekä sisään käveltävälle vaatekomerolle että vuoteen taakse sijoitetulle, täysleveälle kylpyhuoneelle.
Vip-vieraskajuutan paikka on aina keulassa ja pentterin paapuurin laidalla portaikon alla. Styyrpuurin laidalle saa joko kolmannen makuukajuutan tai päivätoiletin ja sisäsalongin. Keulapiikkiin on jätetty tila miehistöhytille, jonne pujahdetaan keulakannelta.
Suomessa valmistettavien moottoriveneiden uutta lippulaivaa Swan Arrow’sta ei tule, sillä Shadow-mallien tapaan se valmistetaan Italiassa. Ensimmäinen Arrow lasketaan vesille ensi kesänä, ja ensiesittelynsä se saanee syyskuussa Välimerellä, todennäköisesti Cannesin venemessuilla.