Fusionin filosofian mukaan venesoitinten tehtävä tuoda veneisiin viihdettä ja luoda veneestä viihdyttävä. Se on yksi keino saada perheen nuorempi väki mukaan veneeseen ja veneilyn pariin.

Jos aikuisilla ja lapsilla on erilainen musiikkimaku, siihenkin löytyy nyt sujuva ratkaisu.

Fusionin esittelytilaisuudessa Mallorcalla oli neljä venettä, joihin jokaiseen oli asennettu erilainen äänentoistojärjestelmä.

Bavaria Cruiser 51:een oli toteutettu yksi Fusionin kuumimmista innovaatioista. Toistoalueita oli kolme, ja jokaisessa niistä pystyi soittamaan omaa musiikkia yhtä aikaa.

Koko äänentoistojärjestelmän keskus, uuden Apollo-sarjan lippulaivasoitin RA770 oli sijoitettu salonkiin. Siitä pystyi hallitsemaan kahta muuta äänentoistoaluetta, joista toinen oli kannella ja kolmas omistajan kajuutassa keulassa.

Salongissa soi radio, mutta siinä soitettiin myös musiikkia omasta puhelimesta bluetoothilla.

Ruorin edessä paaran laidalla oli huokeampi soitin SRX400, joka oli liitetty järjestelmään wifillä. Siinä soitettiin eri musiikkia mobiililaitteen bluetoothin kautta.

Ja keulakajuutan takalaipioon oli asennettu PanelStereo, jossa soi niin ikään radio ja puhelimen musiikki vuoron perään. Mutta kanavaa ja kännykästä soivaa musiikkia pystyi hallitsemaan keulasta.

Fusionin äänentoistoalueet oli siis saanut merkittävän lisäominaisuuden. Niissä pystyi soittamaan myös eri äänilähdettä yhtä aikaa. Ja niissä kaikissa pystyi soittamaan myös samaa lähdettä.

Sointi kohdillaan

Sea Rayn 23-jalkaisessa daycruiserissa oli kaksi äänialuetta, mutta avoveneen kannella eri äänilähteiden soittaminen yhtä aikaa ei ole mielekästä.

Sen sijaan Sea Rayssa oli keskitytty siihen, että ääni kuulostaa upealta.

Soittimeksi oli asennettu RA770. Ensisijaisen äänialueen kaiuttimet oli sijoitettu ajopisteen kohdalle molempiin kylkiin. Takapenkin alla oli subbari, ja keulassa oli omat kaiuttimet. Nämä kaikki oli kytketty erillisiksi äänialueiksi, eli myös subbarin tasoa pystyi säätämään vapaasti.

Fusion on säätänyt soittimen digitaaliselle signaalia käsittelevälle prosessorille jokaisen Fusionin kaiuttimen omat taajuusvasteet. Soitin säätää taajuuskorjailua myös sen mukaan, millaiseen paikkaan kaiuttimet on asennettu, ja se hallitsee jakotaajuuden säädöt niin, että taajuudet ohjautuvat huomaamattomasti oikeille elementeille, eikä esimerkiksi subwooferin sijaintia pysty paikallistamaan äänen perusteella.

Äänen laatu ja nautittavuus oli tasolla, jollaista veneympäristössä ei ole aikaisemmin pystytty toteuttamaan. Soittimesta saatiin irti kaikille musiikkityyleille sopivia ominaisuuksia, kuten tuhtia bassoa, heleää diskanttia ja puhdasta lauluääntä. Ja erillisen vahvistimen ansiosta äänenpainettakin enemmän kuin riittävästi. Musiikkia oli niin kiehtovaa kuunnella, että jalka oikein innostui polkemaan rytmiä.

Ajomelu avoveneessä on merkittävä, eikä äänentoistolaitteen tarkoitus ole päihittää sitä niin, että kuunteluelämys olisi ensiluokkainen kaikissa olosuhteissa, mutta paikallaan ollessa musiikki luo fiilistä ihan huolella.

Esittelytilaisuuden kaksi muuta venettä kuuluivat superjahtiluokkaan, mutta äänentoistojärjestelmän kannalta niissä ei ollut paljonkaan lisättävää pienempiin veneisiin verrattuna, paitsi isommat kaiuttimet ja mahdollisuus sijoitella niitä järkevämmin.

Signature-sarjan suurimmat, 8,8-tuumaiset, vastaavat kooltaan jo pientä subbaria, joka ei enää tuo noihin merkittävää lisäarvoa. 8,8-tuumaisten kartio on muuten yhtenäinen myös keskeltä, sillä erillinen diskanttielementti on asennettu bassokartion eteen kaiuttimen edessä olevilla kannattimilla.

Dsp parantaa ääntä

Uuden Apollo-sarjan myötä Fusion on nostanut tärkeimmiksi painopisteiksi äänenlaadun, äänentoistolaitteiden verkottamisen ja mobiililaitteet äänilähteinä. Nämä kaikki ovat jo tuttuja piirteitä, mutta Apollossa ne on jalostettu entistä pitemmälle.

Äänenlaadun keskiössä on perinteisempien menetelmien lisäksi dsp, joka esiintyy nyt ensimmäistä kertaa venesoittimissa. Nämä kolme kirjainta tarkoittavat digitaalista signaalinkäsittelyä.

Vakio-ohjelmoitu dsp-siru on yksi huokea ratkaisu, mutta Fusion on ohjelmoinut sen itse pitemmän kaavan mukaan ja sovittanut sen ominaisuudet veneiden tyypillisiin akustisiin kuunteluympäristöihin. Valmistajan kaikille omille kaiuttimille ja vahvistimille on omat dsp-asetukset.

Fusionin ohjelmoima dsp-prosessointi on monimutkainen toimenpide, johon kuuluu 11 erilaista päätehtävää. Laitteistolle kerrotaan ensin järjestelmän kaikki komponentit mallitunnusten tarkkuudella sekä kaiuttimien sijoituspaikat ja äänentoistoalueet.

Näiden tietojen perusteella dsp säätää kaiuttimille menevää taajuusvastetta ja signaalin voimakkuutta jatkuvasti. Se esimerkiksi korostaa diskanttia uimatasolla ja bassoa salongissa, ja se osaa ohjata Fusionin eri kaiutinmalleille omanlaisensa taajuusvasteen, jotka on sovitettu vastemittausten perusteella. Se myös hoitaa eri äänialueiden taajuuskorjaukset, tasapainottaa äänilähteiden tasoerot ja varmistaa, ettei kaiutin yliohjaudu missään tilanteessa.

Dsp myös parantaa laitteiston energiatehokkuutta siten, että musiikin toistoon kuluu vähemmän sähköä.

Dsp:n vaikutus on korvinkuultava. Ääneen tulee enemmän selkeyttä, nautittavuutta ja dynamiikkaa.

Eri musiikki eri tiloihin

Fusionin erikoisuus on ollut erilliset toistoalueet omilla äänisäädöillään.

Nyt toistoalueet saivat uuden PartyBus-toiminnon, jonka avulla kullakin äänialueella voidaan siis soittaa eri äänilähdettä. Lasten kajuutassa voi soida eri musiikki kuin salongissa tai avotilassa. Jokaiselle äänilähteelle tosin pitää olla oma soitin, mutta ne verkottuvat samaksi järjestelmäksi, ja niitä kaikkia voidaan hallita yhdessä ja erikseen.

PartyBus-toiminnon edellyttämän erillisen soittimen voi korvata myös näppärällä PS-A302B-paneelistereolla, joka toimii isomman järjestelmän kaiutinparina, lisäsoittimena tai itsenäisenä stereojärjestelmänä.

Ääni siirtyy wifillä

Mobiililaitteiden liittämiseen on tullut jossain määrin kömpelön ja rajallisen bluetoothin lisäksi wifi. Tämä on selvästi joustavampi ja sen kenttä on kattavampi, eikä wifi leikkaa toistokaistan ylimpiä ja alimpia taajuuksia, kuten bluetooth.

Fusionin soittimet muodostavat itse wifi-tukiaseman tai ne voi liittää veneen tukiasemaan. Soittimet voi liittää toisiinsa wifillä, ja wifi toimii myös mobiililaitteiden langattomana kytkentämenetelmänä wifilaitteiden standardoidulla upnp-protokollalla.

Wifi-tekniikka helpottaa laitteiden kaapelointia. Sen kautta voidaan tehdä myös laiteohjelmiston päivitykset mobiililaitteen nettiyhteydellä.

Ja kirsikkana kakun päällä on soitinten ulkoinen olemus. Lippulaivamallissa 770 on lasinen etulevy ja iso nuppi, jolla säädetään äänenvoimakkuutta. Etulevy paljastuu värilliseksi kosketusnäytöksi, josta toiston päätoimintoja voi hallita helpoilla eleillä eli näyttöä painamalla ja pyyhkäisyillä. Nämä eivät siis edellytä tarkasti kohdistettua kosketusta.

RA770 sulautuu Glass Bridge -tyyliin, jossa näytöt ovat kojetaulun pinnan tasolle upotettuja lasilevyjä.

Huokeampi SRX400 on tarkoitettu PartyBus-järjestelmän lisäsoittimeksi, vaikka se toimii myös itsenäisesti. Siinä on vähän pienempi värinäyttö ja fyysiset näppäimet.

Molempien vesitiiviys etupuolelta on IPX7-tasoa, eli ne voi asentaa avotilaan.

Soittimet ovat kooltaan pieniä ja kevyitä. Niiden sisäinen komponenttivalikoima muistuttaa enemmän tietokonetta kuin perinteistä soitinta, mutta silti niiden sisäisestä D-luokan vahvistimesta saadaan 280 watin (RA770) ja 140 watin (SRX400) hetkelliset tehot.

Eikä tässä vielä kaikki. Soittimia voi hallita etulevyn lisäksi Fusion-Link-apilla monitoiminäytön ruudulta, eli soitinta ei tarvitse asentaa ajopaikalle. Fusion-Linkin saa käytännössä kaikkiin nykyisiin monitoiminäyttöihin, ja sen voi ladata myös useisiin Garminin älykelloihin, kuten veneilijöille tarkoitettuun Quatixiin.

Järjestelmän dsp-toimintoihin vaikuttavat asetukset tehdään mobiililaitteeseen (Android ja iOS) saatavalla Fusion-Linkin apilla, josta on tulossa Apollolle sopiva uusi versio ennen kesäkuun alkua, jolloin soittimet tulevat kuluttajamyyntiin.

RA770:n suositushinta on 879 ja SRX400:n 459 euroa.

Fusion on osa Garmin-konsernia.

www.fusionentertainment.com