Kuvaruudulla näkyy kolmimetrinen kalaparvi, luultavasti salakkaa. Sitä lähestyy alaviistosta pari isompaa hahmoa. Kuhia tai pulleita ahvenia, jotka ovat lounastauolla.

Kun peto sukeltaa salakkaparveen, tämä hajoaa kahtia ja muodostuu kohta uudelleen vähän eri paikkaan.

Katselemme luonnonnäytelmää Garminin uuden Panoptix Livescope -kaikuluotaimen kuvaamana 12-tuumaiselta Gpsmap 1222xsv Touch -näytöltä. Live-lähetyksenä suoraan veneen edestä reilun 8 metrin syvyydestä. Vain David Attenborough'n selostus puuttuu, mutta vapaa-ajan kalastajan ja veneen omistajan Tomi Tikkasen kommentit ovat yhtä asiantuntevia.

Pakko todeta, mutta nyt on Garmin rakentanut kaikuluotaimen, joka vie alan ja kalastuksen ihan uudelle tasolle. Kalojen käyttäytymistä seuratessa koukun heittäminenkin unohtuu, kunnes Tomi hoksaa pudottaa vertikaali-jigin.

Sekin näkyy näytöllä siimoineen päivineen, ja kalaparvea saalistavat ahvenet kiinnostuvat heti kumikalasta, kun Tomi nostelee sitä. Nyt ei kuitenkaan tärppää, emmekä ole varsinaisesti kalastamassa.

Ja kalaa löytyy!

Garmin Panoptics Livescope on parannettu versio aikaisemmasta Panoptix Live -kaiusta. Se on kehittynyt hurjasti kuvan terävyydessä ja sen päivitysnopeudessa.

Vaikka Garmin hehkuttaa, että Livescopessa yhdistyvät skannaavien DownVü-kaiujen tarkkuus ja Panoptix Live -kaiun elävä kuva, DownVü-tekniikan terävyyteen ei päästä. Mutta ihan riittävään tarkkuuteen kyllä, ja kun kala liikkuu vedessä, se liikkuu myös kuvassa. Isomman kalan pyrstönkin saattaa erottaa.

Toinen erinomainen piirre on se, että Livescope näyttää eteenpäin, kuten myös aiempi Panoptix Live. Sillä näkee kohteet veneen edestä. Muut kaikutekniikat näyttävät ne aikaisintaan veneen alta, kun anturi on ylittämässä niitä.

No okei, markkinoilla on myös eteen näyttäviä kaikuja, mutta yhtä kaikki, kun kalan kuva tarttuu perinteisen kaiun ruudulle, se voi näkyä siinä vielä kymmenien sekuntien kuluttua, kun vene tai kala on edennyt jo kauas.

Livescope sen sijaan esittää tilanteen pinnan alla juuri nyt.

Livescopen avulla on entistä helpompi löytää kalaparvia, joiden lähellä pyörii isompia saalistajia, joita puolestaan kalastajat haluavat saalistaa. Kaiulla näkee myös penkat, patit ja ruohikot, joissa kalat viihtyvät.

Tikkasen kalaveneessä anturi on kiinnitetty keulamoottorin bulbin kylkeen. Katselukulmaa voidaan suunnata moottoria kääntämällä, esimerkiksi kauko-ohjaimella.

Yhdellä ajokerralla voi siis skannata käytännössä paljon leveämmän alueen kuin perinteisellä kaiulla ja kiinteästi asennetulla anturilla, kun moottoria kääntelee puolelta toiselle.

Anturin voi asentaa myös kiinteästi veneen runkoon tai peräpeiliin, tai kylkeen voi ripustaa käännettävän ja nostettavan varren.

Muut kaikutekniikat eivät käy LiveScopen myötä tarpeettomiksi, vaan niitä voi käyttää tämän tukena.

Tikkanen itse käyttää Livescopen ohella perinteistä chirppiä, ClearVü-tekniikkaa ja viistokaikua. Näillä kaikilla saa monipuolisen näkymän veden alle, ja kalojen lajeja ja sijaintia pystyy tulkitsemaan tarkemmin. Mutta tämä on varustettu Garminin esittelyveneeksi, jossa on elektroniikkaa enemmän kuin tavallisen harrastajan paatissa.

LiveScope-anturin lisäksi peräpeilissä on GT52HW-TM-anturi, jolla saadaan perinteinen chirp sekä chirpillä terästetyt ClearVü ja SideVü. Tarkimpaan suoritukseen pystyy korkeataajuinen UHD-kaiku, joka luotaa peräti 1200 kilohertsillä.

Livescopen anturista vielä sen verran, että siinä on käsikäyttöinen vertikaali kääntömekanismi, jolla sen keilakulman voi suunnata myös alaspäin. Kun kalapaikka on löytynyt, alas suuntaaminen voi tuntua paremmalta moodilta, mutta molemmilla näkee myös veneen alle. Automaattiset asetukset säätävät kuvan parhaaseen katselutilaan.

Luotaimen suurin kantama on 60 metriä, mutta käytännössä nelisen kertaa veden syvyyden verran.

LiveScope-paketissa tulee anturi, musta laatikko, kiinnitystarvikkeet ja kaapelit. Se toimii Garminin monitoiminäytöissä ja 7-tuumaisista Echomap Plus -kaiuista ylöspäin. Yhteensopivuus kannatta tarkistaa Garminin nettisivulta.

Paketin suositushinta on 2149 € veroineen. Ei ihan paha, kun miettii millaisen syvyysnäkölaitteen sillä saa.