Jäänestolaitteen yksinkertaisena toimintaperiaatteena on liikuttaa potkurin avulla isoja vesimassoja pienellä energiamäärällä. Vastaavia laitteita käytetään erityisesti telakoilla ja talviuintikohteissa, joten sen pitäisi soveltua hyvin myös veneilijöiden käyttöön. Alkujaan jäänestolaite suunniteltiinkin pitämään laituripaikoilla yli talven seisovien veneiden edusta sulana, jolloin ne säästyivät jäiden tuomalta valtavalta paineelta.

Olimme seuranneet Taalintehtaan kotisatamassa kahta isohkoa purjealusta, joiden väliin oli asennettu yksi kookkaampi jäänestolaite. Ne näyttivät selviävän vaivatta koko talven, koska jäänestolaite piti koko laiturin edustan sulana. Myös yhteysaluslaitureissa vastaavat laitteet näyttivät toimivan ja palvelevathan ne avantouimareitakin läpi talven. Nämä havainnot rohkaisivat testaamaan laitetta myös omassa rannassa.

Testikäyttöön valittu Kasco 3400 -jäänestolaite koostuu vesitiivistä rosterirungosta, jonka sisälle on asennettu öljykyvyssä oleva teollinen moottori. Veden virtauksesta huolehtii nelilapainen potkuri, jolle välitetään sähkövirta vesitiiviillä kaapelilla.

Jäänestolaitteessa on tarpeen mukaan vaihdettava sinkkianodi ja sen tiivisteet kestävät käytössä vuosia. Muuten laite on käytännössä huoltovapaa. Jäänestolaite voidaan asentaa kiinnitysköysillä pystyasentoon haluttuun syvyyteen. Myös erillisellä remmikorilla ja vaakakellukekiinnityksellä voidaan säädellä virtauksen suuntaa aina kulloisenkin tarpeen mukaan, esimerkiksi veneen kylkeä pitkin. Laitteen toiminta-aikoja voi säädellä erillisen ajastimen avulla.

Venevaja käytössä jääkeleilläkin

Aluksi päätimme testata venevajan edustan pitämistä jäistä vapaana. Tärkeintä on pystyä peruuttamaan vene sisälle vajaan, jotta lähtö jäiden sekaan keula edellä onnistuisi. Esimerkiksi tasaperäisellä veneellä peruuttaminen jäiseen veteen olisi mahdotonta: vene ei juuri etenisi ja kaikki veneen perään kiinnitetyt laitteet, kuten trimmitasot, hajoaisivat. Keula valmiiksi menosuuntaan olisi siis ehdoton vaatimus jäiden tultua.

Testin alussa jäänestolaite näytti pitävän venevajan sisäosat ja sen edustan noin 15 metrin pituudelta sulana. Venevajan edessä sijaitseva laituri toimi myös aallonmurtajana ja esti jäiden pakkautumisen kulkuväylän eteen. Kovemmat pakkaset asettivat kuitenkin hienoisia haasteita. Jouduimme ensin rikkomaan alumiiniveneen keulalla vajan suulle kertynyttä jäätä, minkä jälkeen peruuttaminen venevajaan onnistui.

Jäänestolaite onnistui siis pitämään venevajan jäistä vapaana ja pidentämään veneilykautta kelirikon tullessa. Joskus kelirikko tulee ja menee tuulten mukana, mutta pumpun avustuksella veneen nostoon ei ollut kiirettä ja sen käyttöä saattoi venyttää aivan viimeiseen asti.

Laiturin tukipilarit vapaana jäästä

Viime talvena jäänestolaitteelle tuli käyttöä myös laiturin suojelijana. Edellisenä vuotena kova jäätalvi oli runnellut laituria katkaisemalla melkein kaikki vesirajassa olleet tukipilarit. Seuraava kesä oli kiireinen, eikä laituriin syntyneitä vaurioita ehditty korjaamaan ennen saapuvaa talvea. Oli siis mietittävä, miten lisävaurioilta vältyttäisiin, kun jäät alkaisivat jälleen piirittämään laiturin edustaa. Positiiviset kokemukset venevajan kohdalla rohkaisivat testaamaan jäänestolaitetta myös omassa laiturissa.

Kuten ohessa olevista kuvista näkyy, on testilaituri melko pitkä (15 m). Kelirikon saapuessa asensimme jäänestolaitteen valmiiksi paikoilleen pitämään sen edustan jäästä vapaana.

Ruuvasimme kaksi kakkosnelosen pätkää laituriin, joihin laite kiinnitettiin. Jäänestolaite pyöritti laiturinedustan vettä tehokkaasti ja piti sen helposti vapaana jäistä. Koko alkutalven kaikki näytti toimivan erinomaisesti.

Jäiden lähdön aikaan kova itätuuli pisti jäänestolaitteen kuitenkin ahtaalle. Yksi kiinnitysnaruistakin napsahti myrskyssä poikki. Itse laite säilyi kuitenkin ehjänä. Päätimme nostaa jäänestolaitteen hetkeksi ylös ja odottaa itätuulen rauhoittumista sekä jäiden pakkautumista rantaan. Jäiden tultua sahasimme riittävän kokoisen aukon jäähän ja laitoimme jäänestolaitteen taas töihin. Vajaassa viikossa se oli syönyt jäätä koko tarvittavalta matkalta ja laituri oli taas vapaana jäästä.

Käytännön testin perusteella voi sanoa jäänestolaitteen toimineen tässäkin testikohteessa erinomaisesti ja lunastaneen paikkansa myös tuleville talville. Sään oikutellessa sitä ei kannata kuitenkaan jättää pidemmiksi ajoiksi ilman tarkkailua. Kovassa aallokossa laitteen kelluvat rakenteet saattavat olla koetuksella, joten sen kiinnittämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.