Mercury lupaili jo helmikuussa V6-moottorien lanseerauksen yhteydessä, että se olisi vasta kuluvan vuoden uutuuskavalkadin alku. Toukokuussa julkistettiin jatko, uudet V8 perämoottorit

V6- ja V8-perämoottorit ovat syntyneet alusta saakka yhtenä projektina. Se näkyy paitsi yhdenmukaisessa ulkonäössä myös teknisissä ratkaisuissa. Esimerkiksi sylinterimitat ovat samat, joten V8 on syntynyt jatkamalla molempia sylinterivejä yhdellä pytyllä.

Teknologian lisäksi myös ideologia on molemmissa moottoreissa sama. Mercury korostaa suurta iskutilavuutta ja sen etuja, mutta on pitänyt huolen siitä että paino on pysynyt kurissa. Vapaasti hengittävät 4,6-litraiset V8:t korvaavat kuusisylinteriset ja mekaanisesti ahdetut 200–300-hevosvoimaiset Veradot, joiden iskutilavuus oli vain 2,6-litraa.

Uusien V8-moottorien mallisto on laaja. Suomessa myyntikärkenä tullee olemaan 250- ja 300-hevosvoimaiset V8 Verado -mallit. Muut ensiaallossa Suomeen hinnoitellut mallit ovat 200-, 250- ja 300-hevosvoimaiset Pro XS:t sekä 225-, 250- ja 300-hevosvoimaiset SeaProt. Näistä etenkin "pienin" V8 Pro XS on varmasti tulinen vaihtoehto veneisiin, joiden tehosuosituksen yläraja on 200 hevosvoimaa.

Ensimmäiset "savut" otetaan kuitenkin Veradoista. Ne edustavat mallistossa luksusta, mikä näkyy varusteita ja ominaisuuksia kuvaavien lyhenteiden lisääntymisenä.

Veradoissa on kaikissa V8-koneissa vakiona olevan DTS-kaukohallintalaitteen (Digital Throttle and Shift) lisäksi aina moottoriin integroitu sähköhydraulinen ohjaustehostin (jolla ei ihme kyllä ole lyhennettä), moottorin värinöiden ja tärinöiden veneeseen välittymistä vaimentava AMS-ripustus (Advanced MidSection) sekä moottorin kierrosluvun kuormitusolosuhteiden muutoksista huolimatta tasaisena pitävä ASC-vakiokäyntinopeudensäädin (Adaptive Speed Control).

Sama ASC-lyhenne sopii myös uuteen Advanced Sound Control -ominaisuuteen, mikä tarkoittaa kosketusnäytön virtuaalinappia, jonka painallus vapauttaa V8:n hörisemään alhaisilla käyntinopeuksilla vähän vapaammin ja äänekkäämmin. Valitettavasti tuloksena oleva soundi ei vastaa millään tavalla suorilla putkilla varustetun V8:n kumeaa bassojytkettä.

Toinen ASC toimii paremmin. ASC-käyntinopeudensäädin pitää huolen siitä, ettei moottorin kierrosluku hyydy esimerkiksi tiukoissakaan kaarroksissa. Sen tuoman luontevuuden huomaa oikeastaan vasta kun järjestelmää pääsee käytännössä kokeilemaan ja sen jälkeen palaa "tavalliseen". Entinen normaali tuntuu yhtäkkiä vanhanaikaiselta.

Samaa ajamisen vaivattomuutta tavoitellaan myös kohtuuhintaisena lisävarusteena kaupattavalla moottorin trimmausavustimella, ActiveTrimmillä. Se säätää automaattisesti moottorin kallistuskulmaa etukäteen laaditun kaavan mukaan perustuen gps:ltä saatavaan nopeuteen ja moottorin kierroslukuun, muttei osaa reagoida olosuhteisiin. Siksi kyse ei ole varsinaisesti älykkäästä automatiikasta, vaan avustimesta, joka jättää toisinaan tarvetta myös manuaaliselle trimmaamiselle.

Sen kannalta on taas harmi, että DTS-kaukohallintalaitteen trimminappulan tuntuma on jotain onnettoman ja ärsyttävän välillä. JPO:n eli sauvaohjauksen (Joystick Piloting for Outboards) saa lisävarusteena vain Verado-malleihin tai AMS-ripustuksella varustettuun 300-hevosvoimaiseen SeaPro-malliin.

300-hevosvoimaista V8 Veradoa päästiin kokeilemaan sekä sinkkuna että parina. Pariasennus oli tehty Axopar 37 ST:hen ja sinkkuasennus Flipper 670 DC:iin. Molemmista on kokemusta myös ensimmäisen sukupolven Veradoilla varustettuna.

250–300-hevosvoimaisten teholuokassa uusi Mercury on iskutilavuudeltaan suurin ja ainoa V8-moottori. Muuta valmistajat luottavat V6-rakenteeseen ja sen myötä enemmän tai vähemmän pienempään iskutilavuuteen.

V8 Veradot painavat XL-rikipituudella 277 kiloa. Pääkilpailijat ovat rahtusen tai vähän enemmän kevyempiä. Edeltäjään nähden V8 Verado on laihtunut kuitenkin 26 kilolla.

Verado-version herkut, etenkin AMS-ripustus, lisäävät painoa selvästi. Jos keveys kiehtoo, kannattaa muistaa V8 Pro XS -mallit. Ne on varustettu tavallisella keskiosalla ja painavat vain 240 kiloa. Sillä lukemalla ajetaan teholuokan kärkeen.

Edeltävät, ahdetut Veradot tulivat tunnetuiksi hiljaisina ja sähäköinä, mutta etenkin maksimikierroksilla aika janoisina koneina. Viimeksi mainittu pahe vaikuttaisi olevan uusissa V8:ssa voitettu. Tyypillisesti vanhan 300-hevosvoimaisen Veradon maksimikulutus oli noin 110 litraa tunnissa, mutta uuden V8:n maksimikulutus jäi molemmissa ajetuissa veneissä 95 litran tuntumaan.

Matkanopeuksilla uusi V8 ei ensitestin perusteella esitä mitään haamulukemia, vaan kulutus on nykymoottoreille tyypillisen häveliästä. 25 solmun vertailunopeudella Flipperin kulutukseksi uudella V8:lla mitattiin 1,3 litraa meripeninkulmalla, kun samanlaiseen veneeseen asennetulla vanhalla 250-hevosvoimaisella Veradolla päästiin aikanaan esimerkiksi Venemestari-lehden koeajossa 1,2 litraan meripeninkulmalla.

Axopar 37 ST kulutti puolestaan uusilla V8:lla 25 solmun marssissa varsin maltilliset 2,6 litraa meripeninkulmalla. Axopar 37:lla on ylletty käytännössä samaan taloudellisuuteen jo edellisen sukupolven Veradoilla.

Hiljaisuuden ja sähäkkyyden yhdistäminen on onnistunut V8 Veradoissa hyvin. Lyhyen ensitestin perusteella ja ilman suoraa vertailua arvioituna V8 Verado reagoi kaasuun yhtä väkevästi kuin 300-hevosvoisten luokan kärkeä edustavat Evinrude E300 G2 ja Yamaha F300B, mutta peittoaa ne miellyttävän pehmeäsävyisellä käyntiäänellä.

V8:n hinnat on pidetty kilpailukykyisenä. Kaikilla herkuilla varustetun 250-hevosvoimaisen Veradon saa alle 27 000 eurolla. 50 lisähevosvoimaa maksaa 1 500 euroa. Valkoinen väri on V8:kin kohdalla tonnin tapaus. Pro XS -mallien hintahaitari venyy 24 990 ja 27 990 euron välille. SeaPro mallien lähtötaso on sama, mutta AMS-ripustuksella varustetusta 300-hevosvoimaisesta pyydetään 28 990 €.