Rhea tunnetaan ehkä parhaiten Timonier-malleista, jotka ovat eräänlaisia retrohenkisiä ohjaushytillisiä retki- ja kalaveneitä. Suomessa niitä ei montaa ole, mutta koti- ja lähimarkkinoilla Rheaa arvostetaan.
Isommissa Timoniereissa on mukavuuksiakin, mutta varsinaiseksi matkaveneeksi Rhealla on tarjota sarja Trawlereita, joiden valikoima täydentyi Düsseldorfissa esitellyllä 34:lla.
Rhean näkemys trawler-tyyppisestä matkaveneestä on muotoilun osalta varsin traditionaalinen, mikä tässä tapauksessa on varsin luontevaa. Perinteisellä tavalla kulmikkaissa muodoissa on selkeyttä ja valtavasti tilavolyymia.
Tilaa syntyy myös mittasuhteista. Trawler 34 on kymmenen metriä pitkä, mutta peräti neljä metriä leveä ja neljä metriä korkea. Neljän metrin leveys on reilu mitta vielä 40-jalkaisten luokassakin. Klassinen muotoilu peittää leveyden ja korkeuden hyvin, joten kokonaisuus näyttää kuitenkin sopuisalta.
Ulko- ja sisätiloissa Rhea ei tyydy pelkästään helpoimpiin ja suoraviivaisimpiin ratkaisuihin. Pituus on saatu jäämään Välimerellä laituripaikkamaksuissa eron tekevästi alle 10 metriin. Kikkana on uimatasoksi aukeava peräpeili.
Leveät sivukannet on katetut, ja yläohjaamon jatkeen takapilarien kohdalla sivukannet voi sulkea pleksiovilla. Hyttiin on peräoven lisäksi liukuovet molemmilla laidoilla. Hytin ovien kohdalla laidoissa on myös rantautumista helpottavat, lokeroilla varustetut näppärästi toimivat liukuportit, joiden puinen parraslista toimii salpoina.
Kansisalongissa on kookas pentteri, jossa tekee ihan illallisenkin. Peräseinä avautuu kokonaan, jolloin pentterin pääty toimii myös vaikkapa avotilan baaritiskinä.
Salongin mukava sohva on myös muunneltava. Sen etupäädyssä on korotettu kartturin istuin, joka kippaa osaksi sohvan etupääty, josta voi levittää divaanin. Parivuoteeksi sohva muuttuu simppelisti vetämällä vuodelaatikko esiin sohvan rungosta. Kaapit, kalusterungot ja erilaiset koristelistat on tehty perinteisen näköisesti ja perinteisen taidokkaasti puusta.
Kannen alla on kaksi parivuodetta ja suihkukomerolla varustettu toiletti. Keulakajuutassa on runsaasti ja sivukajuutassakin kohtuullisesti sekä säilytystiloja että vapaata lattiapintala-alaa, muttei pukeutumispenkkejä. Poikkeuksellisesti myös makuukajuuttojen välilaipiossa on ovi, josta pääsee kajuutasta toiseen. Toisin sanoen molemmissa kajuutoissa on kaksi ovea, toinen käytävään ja toinen viereiseen kajuuttaan.
Väliovella on vissi tarkoitus, sillä laipiot liikkuvat. Kun makuukajuuttojen välisen laipion liu'uttaa piiloon (kuten oheisessa 360-kuvassa), muodostaa kajuuttojen väliovi oven, jolla kahdesta erillisestä makuukajuutasta yhdeksi suureksi tilaksi muodostettu huoneisto suljetaan käytävästä. Sivukajuutan vuodetta voi nyt hyödyntää keulakajuutan sohvana, sillä sen patja on nostettavissa pystyyn selkänojaksi.
Eikä siinä vielä kaikki. Toinen hyvinkin monimutkaiselta kuulostava mutta käytännössä varsin näppärästi toimiva idea on kansisalongista majoituskannelle johtavan portaikon aukeaminen tekniseen tilaan ja konehuoneeseen johtavaksi kulkuväyläksi.
Se tapahtuu vapauttamalla kansisalongin lattialuukku auki, ja sen jälkeen työntämällä tai astumalla majoituskannen käytävältä käsin alareunastaan saranoidut portaat alas. Oheinen video näyttää loput.
Teknisestä tilasta johtaa ovi konehuoneeseen, jossa majailee joko yksi 370-hevosvoimainen tai kaksi 250-hevosvoimaista Yanmarin dieseliä. Tuplakoneilla pitäisi yltää reilun 20 solmun huippunopeuteen.
Jos keli sallii, on matkaa varmasti mukavinta taittaa leppoisaa marssivauhtia yläohjaamosta käsin. Yläohjaamon ergonomia on yllättävän hyvä, samoin sohvien istumakorkeus ja -mukavuus.
Kokonaisuutena Rhea Trawlerista jää sympaattinen vaikutelma. Siinä on mukavalla tavalla perinteistä veneveistämössä tehtyä henkeä, josta teollisen tuotannon leima on kaukana. Mistään nyrkkipajasta ei silti ole kysymys, sillä saman omistajan käsissä on myös Wauquiez- ja Tofinou-purjeveneet.
Rhea valmistutti Trawlerit aiemmin sopimusvalmistajalla Turkissa, mutta 34:n teko on kotiutettu omalle veistämölle Ranskaan. 34:n hinnat tehtaalla alkavat Suomen verokannalla noin 400 000 eurosta. Kahdella koneella, yläohjaamolla ja liki kaikilla varusteilla ja keksinnöillä ladatun messuveneen hinta pomppaa jo noin 525 000 euroon. Rhea Trawler 34 on siis selvästi arvokkaampi vene kuin vastaavan kokoinen Beneteau Swift Trawler 35.