Veneily ja mökkeily näyttävät nousseen poikkeusoloissa vaihtoehdoksi ulkomaanmatkailulle. Viime kaudella kaupankäynti oli molempien suhteen selvästi edellisiä vuosia vilkkaampaa. Uusien veneiden kauppa kasvoi viime vuonna 20 prosentilla, ja sama kasvutahti jatkui myös kuluvan vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana. Joissakin yleismedioissa on uutisoitu jo venekaupan ylikuumenemista, uusien veneiden loppumista ja käytettyjen hinnan nousua. Ihan niin asia ei ole.

Uusien veneiden myynti on toki kehittynyt suotuisasti viime vuosikymmenen lukemista, mutta esimerkiski vuosien 2006–2008 tasosta jäätii viime vuonna vielä kauas: vuonna 2007 Suomessa ensirekisteröitii 6 500 uutta vesikulkuneuvoa, viime vuonna vajaat 4 800.

Monilla tuotantoa tilauskannan mukaan suunnittelevalla venevalmistajilla on ollut vaikeuksia vastata uusien veneiden nopeaan kysynnän kasvuun. Kun korona iski, alalla painettiin varotoimena ensin jarrua, vaikka kauppa hetken päästä kuumeni. Veneteuotantoa ei ylipäätään ihan tuosta vaan pysty kasvattamaan, eikä korona ja se sivuvaikutukset esimerkiksi komponenttien ja raaka-aineiden saatavuuteen ja kuljetuksiin ole helpottaneet tilannetta. Varsinkin kookkaampien veneiden tuotanto tapahtuu tilauksen mukaan ja veneiden toimitus- ja jonotusajat voivat olla normaalistikin puolesta vuodesta kahteen. Se, että toukokuussa tulevan kesän luovutuksiin valmistuvat matkaveneet on pääosin myyty loppuun jo talven aikana, on venekaupassa normaalia.

Kysynnän kasvu on saanut aikaan sen, että myös pienempien mökki- ja retkiveneiden veneiden valmistajat myyvät "ei oota". Käytännössä venevalmistajat myyvät veneensä jälleenmyyjille, joilta veneitä on vielä kuluttajien saatavilla. Totalvene kysyi muutamalta merkittävältä toimijalta kommentteja venekaupan päivän tilanteeseen.

Mökkibuumi ruokkii pienvenekauppaa

Bike & Boat Worldin toimitusjohtaja Erkan Fere arvioi, että viime kesän mökkibuumi näkyy nyt erityisesti pienempien, 5–7-metristen veneiden kysynnässä. Kun mökki on hankittu, halutaan myös vene laituriin.

– Tämä kevät näyttää alkaneen jopa astetta vahvempana kuin edellinenkin veneilykausi, mutta median rummuttamia ylikuumenemisen merkkejä ei mielestäni ole nyt näkyvissä. Viime syksynä myytiin tosin etupainotteisesti jo suurin osa isommista 26–40-jalkaisista veneistä. Niiden suhteen valmistajilla on tilauskirjoissa jopa ruuhkaa ja sama kehitys näyttää jatkuvan. Pienempiä, 5–7 metrin kokoluokkaan kuuluvia veneitä on vielä hyvin saatavilla, vaikka niihin kohdistuukin tällä hetkellä kasvavaa kysyntää, Fere kertoo.

Isommissa matkaveneissä Nimbuksen eri mallit kuuluvat tällä hetkellä Bike & Boat Worldin kysytyimpiin veneisiin. Niitä olisi myyty tälle vuodelle enemmänkin kuin mitä tehtaalta saatiin, mutta nyt kysyntä ohjautuu jo kaucdelle 2022. Mökki- ja yhteysveneissä kiinnostavat erityisesti Faster ja Terhi.

– Käytettyjen veneiden varastot ovat meillä tällä hetkellä melko alhaalla. Käytetyt näyttävät vaihtavan omistajaa tällä hetkellä hyvin myös yksityiskaupan kautta, Fere arvioi.

Muun muassa markkinajohtajia Busteria ja Yamarinia edustavan Boat Store Finlandin myyntipäällikkö Roger Granfors kertoo, että kevään koittaessa ja säiden parantuessa erityisesti lasikuituiset daycruiser-mallit ovat kasvattaneet suosiotaan. Alumiiniveneissä kysytyimpiä ovat tällä hetkellä bowrider-veneet.

– Veneitä on vielä hyvin saatavilla, mutta mallikappaleita on paikoin vaikea saada myymälään, koska ne menevät usein veistämöltä suoraan ostajalle. Käytettyjen veneiden osalta kauppa käy myös hyvin, erityisesti Busterin mallit viedään käsistä. Tinkimiskisaan ole juurikaan tarvinnut lähteä, Granfors naurahtaa.

X-Yachts Finlandin toimitusjohtaja Robi Gripenberg edustaa tanskalaisen merkin purjeveneitä Suomessa ja Ruotsissa. Hän toteaa, että käsillä on positiivinen ongelma, sillä tehtaan tilauskannat ovat tällä hetkellä täynnä. Asiakkaita on riittänyt poikkeuksellisen paljon myös muualta Euroopasta. Monet käytetytkin purjeveneet kaupataan, ennen kuin ne ehtivät julkiseen myyntiin.

– Erityinen piirre on ollut se, että veneitä menee kaupaksi videoneuvottelujen pohjalta. Eräskin ulkomainen asiakas osti 300 000 euron veneen live-videoesittelyn pohjalta. Toki veneelle suoritettiin myös ammattilaisen tekemä kuntotarkastus, Gripenberg kertoo.

Hän toteaa, että suomalainen ostaja monesti miettii ja jahkailee ostopäätöstä, kun taas ruotsalaiset ja tanskalaiset tekevät nopeita ostopäätöksiä.

– Osa ostajista saattaa suunnata katseensa myös Välimeren alueen venetarjontaan. Käytettyjen veneiden kohdalla sieltä saa harvoin kuitenkaan yhtä laadukkaassa kunnossa olevia yksilöitä kuin pohjolan alueelta, Gripenberg toteaa.