Plottereita on useita eri merkkejä, mutta pääasialliset merkit ovat Garmin, Raymarine ja Navicon konsernisisarukset Simrad, B&G ja Lowrance. Lisäksi tänä päivänä monet käyttävät tablettitietokonetta varustettuna navigointiohjelmalla plotterin rinnalla.
Plotteri on useimmille se veneen tärkein elektroninen laite ja koko järjestelmän sydän. Siksi sen valintaan kannattaa perehtyä.
Plotterikaupoille lähtijää odottaa markkinoiden hämmentävä runsaus loputtomien lyhenteineen ja erilaisine versioineen. Plotterien hinnat vaihtelevat myös eri versioiden kesken, periaatteessa saman merkkinen ja näköinen laite voi optioista ja sisuskaluista riippuen maksaa tuplaten perusmalliin verrattuna.
Tässäpä veneilijälle pähkinä – mennäkö hintaraja vai ominaisuuslista kärjessä? Samaa plotterimallia on yleensä myös useassa eri koossa ja kannattaakin mitata minkäkokoinen laite omaan veneeseen mahtuisi. Liian pieni harmittaa, mutta niin harmittaa myös liian suuri, jolle ei löydy veneestä järkevää asennuspaikkaa.
Karttaplotteri on nykyään sikäli harhaanjohtava termi, että useimmat markkinoilla olevat plotterit ovat itse asiassa monitoiminäyttöjä, joihin saa yhdistettyä kaikenlaisia toimintoja. Puhtaita karttaplottereita on toki olemassa, mutta ne ovat vähemmistössä. Sellaiset ovat yleensä hyvin edullisia ja tarkoitettu veneisiin, joissa ei juuri muuta elektroniikkaa ole tai tule.
Plotterikaupan runsaudenpulasta huolimatta on vaikeaa valita väärää laitetta. Kaikkien plotteriominaisuudet riittävät varsinaiseen tehtäväänsä, mutta huolellisella valinnalla varmistaa, että omassa laitteessa on juuri oikeat ominaisuudet.
Monitoimilaitteita/plottereita on kahta päätyyppiä, perinteisillä säätimillä ohjattavat ja kosketusnäytöllä ohjattavat. Kosketusnäytöt ovat yleistymässä, sillä niiden sivuvaikutuksena plotterista saa jalanjäljeltään pienemmän tai vaihtoehtoisesti samaan tilaan enemmän tehollista näyttöä.
Näyttöjen tekniikat ovat kehittyneet viime vuosina niin, että niiden kirkkaus ja kontrasti ovat parantuneet ja kosketusherkkyys ovat parantuneet. Myös laitteiden prosessorit ovat saaneet lisää tehoa uusien mallisarjojen myötä.
Keräsimme tähän markkinakatsaukseen päämerkkien viimeisimmät laiteuutuudet.
Raymarine Axiom+
Kaikenlaiseen veneilyyn sopivia Raymarine Axiom+ plottereita saa 7-, 9- ja 12-tuuman kokoisina. Laitteiden prosessori on tehokas neliytiminen, ja myös laitteiden muistikapasiteettia on kasvatettu vanhemmista malleista.
Näytön maksimikirkkaus on kasvanut 25 prosenttia, josta on iloa varsinkin kirkkaimpina kesäpäivinä. Näytön nanopinnoite hylkii vettä ja rasvaa. Laitteet voivat Raymarinen omien LightHouse-karttojen lisäksi käyttää sekä Navionicsin että C-Mapin karttoja.
Axiom+-malleja saa sekä RealVision 3D Sonar -kaiulla että ilman. Kaikki mallit tukevat Raymarinen ClearCruise -lisätyn todellisuuden toimintoja, jos järjestelmässä on sen vaatimat kamerat. Valmistajan muista laitteista tutut verkko-ominaisuudet ovat mukana myös uusissa malleissa. Kaikkien
Axiom+-laitteiden käyttöjärjestelmä on Lighthouse 3.
Axiom+-mallien suositushinnat ovat koon mukaan noin 925, 1 600 ja 3 100 euroa. RealVision 3D -kaikuluotainmoduulilla varustetut RV-versiot ovat noin 200–300 euroa perusmalleja kalliimpia.
B&G Zeus3S
B&G Zeus³S -monitoiminäyttöjärjestelmä on suunniteltu purjehduskäyttöön. Näytöissä on purjehdusominaisuudet, joiden avulla voi navigoida, suunnitella reittejä, lisätä reittipisteitä ja tarkastella purjehdus- tai kilpailutietoja.
Laitteessa on neliytiminen prosessori ja kirkas IPS-kosketusnäyttö, joka toimii myös polarisoituja aurinkolaseja käytettäessä. Kosketusnäytön parina on erillinen näppäimistö. Zeus³S on yhdistettävissä H5000-järjestelmään, autopilottiin, ForwardScan-kaikuluotaimeen sekä HALO- ja laajakaistatutkiin.
Zeus³S -malleja on saatavana 9, 12 ja 16 tuuman kokoisina. Niiden perusmallien suositushinnat ovat 3 100–7 650 euroa.
Simrad NSS Evo3S
Simradin Evo3S-plotterisarja on suunnattu moottoriveneilijöille ja kalastajille. Laitteita on saatavilla 9-, 12- ja 16-tuuman malleina. Niissä on valmius Active Imaging -järjestelmään ja ForwardScan -kaikuluotaimiin, tutkaan ja esimerkiksi integrointimahdollisuus valmistajan autopilottijärjestelmiin. Laitteessa on tehokas iMX 8 -suoritin ja tukee usean näytön verkottamista. Järjestelmää voi laajentaa lisäämällä Simrad-moduuleja ja -lisävarusteita
Simradin näytöt toimivat myös polarisoitujen aurinkolasien kanssa ja ne on suunniteltu kestämään vettä ja auringon paahdetta niin, että niihin ei tiivisty kosteutta eikä näyttö sumennu. Käyttöliittymä on valmistajan aikaisemmista tuotteista tuttu.
NSS Evo3S -sarjan laitteiden suositushinnat alkavat koosta riippuen 3 100–7 650 eurosta.
Garmin GPSMap 723/923/1223
Garminin uuden sukupolven GPSmap 723, 923 ja 1223 -mallit ovat saatavissa joko sisäisen kaikuluotaimen kanssa tai ilman 7-, 9- ja 12-tuumaisina malleina. Laitteissa on näytön reunasta reunaan peittävä lasipinta, jonka ansiosta laitteen kokoa on pystytty pienentämään. Laitteet voidaan kiinnittää telineeseen tai uppo- tai tasoasentaa.
9- ja 12-tuumaisissa malleissa on IPS-kosketusnäyttö, jota voi katsella kaikista kulmista myös polarisoiduilla aurinkolaseilla. 7-tuumaisessa mallissa on 60 % ja 9-tuumaisessa 50 % suurempi pikselitiheys verrattuna aikaisempiin x2-malleihin verrattuna. GPSmap x3 -malliston prosessoriteho on puolestaan lähes kaksinkertaistunut aikaisemman sukupolven laitteisiin verrattuna.
Asiakkaille, jotka haluavat päivittää olemassa olevan Garmin-laitteensa uuteen GPSmap x3 -laitteeseen on saatavilla asennusta helpottava jälkiasennussarja. GPSmap x3 -sarjan perusmallien hinnat alkavat 999 (723), 1 499 (923) ja 2 899 eurosta (1223). Kaikuluotainmoduulilla varustetut xsv-versiot ovat 200–300 euroa arvokkaampia.