Vielä testauskäytössä oleva Galileo otetaan virallisesti käyttöön 1.1.2020. Digital Yachtingin tunnistin on ensimmäisiä Galileo-järjestelmää hyödyntäviä, veneilykäyttöön tarkoitettuja navigointilaitteita.
Galileo-järjestelmää on rakennettu pari vuosikymmentä. Nyt radalla on 22 Galileo-satelliittia, joista paikannuskäytössä 18. Tammikuun alkuun mennessä ylhäällä pitäisi olla 30 satelliittia, joista 24 aktiivista.
Galileo täydentää kahta muuta paikannusjärjestelmää, yhdysvaltalaista Gps:ää ja venäläistä Glonassia, joista jokainen toimii maailmanlaajuisesti myös yksinään. Gps:n satelliittigeometria takaa parhaan tarkkuuden Suomea selvästi etelämpänä, Glonass ja Galileo ovat parhaimmillaan näillä leveyspiireillä.
Kiinalainen Beidou on tarkoitettu vain heidän omaan käyttöönsä.
TriNav GPS160:n kuoren alta paljastuu ruskea chippi, joka sisältää kolmen paikannusjärjestelmän vastaanottimet antenneineen. Chipissä on 1,7 miljoonaa transistoria.
Kaikki kolme järjestelmää yhdessä takaavat parhaan tarkkuuden, sillä käytössä on silloin kolminkertainen määrä satelliitteja. Käytännössä paikannustarkkuus on alle metrin.
Satelliittien suurella määrällä on merkitystä erityisesti huonoissa olosuhteissa ja vaikeissa sijainneissa. Tosin meriympäristössä ei ole samanlaisia haasteita kuin esimerkiksi kaupunkien kerrostaloalueilla.
Galileon turvallisuus ja suojaus häirintää vastaan ovat selvästi paremmat kuin nyky-Gps:llä, mutta tämänkin turvallisuus nousee uudelle tasolle lähitulevaisuudessa, kun järjestelmän päivitys Gps III -vaiheeseen saadaan valmiiksi.
Digital Yachtingin GPS160 -sijaintitunnistimesta puheen ollen sen kaikki kolme paikannusjärjstelmää on sijoitettu yhteen ja samaan, noin sokeripalan kokoiseen chippiin. Sen vieressä on sarja dippikytkimiä, joilla voi valita, mitä kaikkia järjestelmiä sijainnin määrittelyssä käytetään.
Tunnistimesta on kolme versiota erilaisilla liitäntämahdollisuuksilla: langaton, nmea ja usb.