Ranskalainen Prestige 500 ja sen seuraajaksi esitelty 520 on maailman myydyin 50-jalkainen flybridge-vene. Sama kokoluokkaa vetää myös puolalaisella Galeonilla, sillä 500 Fly oli sen suosituin malli viime vuonna.
Sekä Galeon 500 että Prestige 520 esiteltiin Uivassa ensimmäistä kertaa Suomessa. Veneissä on paljon samaa, kuten peruskonsepti, johon kuuluu kookas flybridge sekä takapentterin, kolmen makuukajuutan ja kahden toiletin tilaratkaisu, mutta myös paljon eroja tekniikassa, toteutuksessa ja tyylissä. Isoja stipluja ei ole kummassakaan, vaan kyse on valinnoista ja siitä mihin halutaan satsata.
Prestige oli ensimmäisiä valmistajia, joka siirsi pentterin nykyiselle paikalleen kansisalongin takaosaan. Sijainti on loistava ajatellen tarjoilua sekä kansisalonkiin, avotilaan tai yläkannelle. Kansisalonki levittyy molemmille laidoille, sillä paapuurin kookkaan u-sohvan lisäksi styyrpuurin laidalla on pienempi kulmasohva. Sen kaveriksi sisäohjaamon penkin selkänojan voi taittaa sähkötoimisesti eteen seurusteluasentoon. Penkkien väliin jää keulaan ja sivukannelle kulkua nopeuttava sivuliukuovi.
Toinen Prestigelle tunnusomainen tilaratkaisu on keskiveneen omistajan sviitti, johon on oma sisäänkäynti pentteriä vastapäätä. Sen ansiosta omistajan kajuutan yksityisyys on tavanomaista parempi. Erillisellä suihkuhuoneella varustettu toiletti on keskikajuutan keulan puoleisen laipion etupuolella. Keulakajuutassa on yhteen tai erikseen liikuteltava saksivuode, ja kolmoskajuutassa vierekkäiset erillisvuoteet. Yleistoilettiin on kulku sekä käytävältä että keulakajuutasta.
Prestige valmistaa veneensä modernein menetelmin ja tiukkaa kilokontrollia noudattaen. Tuloksena on suhteellisen kevyitä veneitä, joiden liikuttamisessa hyödynnetään uusinta tekniikkaa. Sen ansiosta riittävän suorituskyvyn saavuttamiseksi ei tarvita ylettömästi hevosvoimia. Prestige 520 painaa tyhjänä alle 16 tonnia, ja siinä on vakiona suhteellisen taloudelliset Volvo Pentan D6-IPS600-moottorit, yhteisteholtaan 880 hevosvoimaa.
Galeon 500 Flyn kuivapainoksi ilmoitetaan yli 20 tonnia. Messuveneen moottoreina oli kaksi 725-hevosvoimaista Volvo Pentan D11-dieseliä yhdistettynä v-vaihteella toteutettuun akselivetoon.
Myös Galeonissa on omistajan kajuutta keskellä venettä, mutta sinne kuljetaan tavanomaisempaan tapaan samaa reittiä kuin keulan muihin majoitustiloihin. Runkoikkunat ovat nykytyylin mukaisesti sitä paremmat mitä suuremmat. Keulakajuutta on kalustettu parivuoteella ja styyrpuurin laidalla oleva kolmoskajuutta kerrosvuoteella.
Galeon on satsannut viime vuosina paljon ulko- ja sisätilojen fuusioon. Messuilla nähdystä 500 Flysta löytyy koko Galeonin repertuaari eli terasseiksi auki taittuvat laidat, niiden kohdalta koko korkeudeltaan auki liukuvat sivuseinät ja ulos levittyvät baari/pentteritasot. Myös kansisalongin takaseinä aukeaa täysin, joten takakannen avotila ja siihen liittyvä hydraulinen uimataso sulautuvat kokonaisuuteen.
Myös keulakansi on hyödynnetty muunneltavana oleskelutilana. Kokonaisuuteen kuuluu kolme sohvaelementtiä, joista kaksi liukuu sähkötoimisesti joko yhteen tai erikseen muodostaen keulakannelle joko yhtenäisen aurinkotason tai irrotettavalla pöydällä ja näppärästi patjojen alta esiin taittuvilla selkänojilla varustetun oleskelutilan.
Hinta ei tuo Prestigen ja Galeonin välille perustavaa laatua olevaa eroa. Molempien hinnat alkavat noin 800 000 eurosta, mutta messuveneiden tapaan varusteltuna lopullisessa hinnassa tuppaa olemaan yksi numero enemmän.
Prestige:
Galeon: