Viive vuoteen verrattuna Uivan kokonaisvenemäärä on kasvanut. Pääpaino on tuttuun tapaan moottoriveneissä, mutta myös kala- ja purjeveneille on omat laiturinsa.
Uivaan ehtii perinteisesti ensimmäiset tulevan mallivuoden uutuudet kaiken kansan silmien alle. Komeasti ilmaistuna maailman ensiesittelyjä on tänäkin vuonna useita. Niiden lisäksi Uivan laitureilta löytyy ensimmäistä kertaa Suomessa esillä olevia malleja sekä kattavasti mallivuoden 2023 uutuuksia. Aloitetaan kuumimmista eli mallivuoden 2024 ensi-illoista.
Kaupallinen kärki
Kaupallisesti merkittävimmät ja tuoreimmat ensiesittelyt Uivassa menevät pitkälti kotimaisten venemerkkien piikkiin.
Yamarin tuo Uivassa ensimmäistä kertaa yleisön eteen uuden 80 DC:n, joka korvaa erittäin suositun 76/79 DC:n. Uutukaisen taustalta löytyy Yamarinin oman tiimin lisäksi rungon suunnitteluun ja toimivuuteen keskittynyt helsinkiläinen suunnittelutoimisto R2 Marine, muotoilija Miikka Heikkisen Northern Works sekä italialainen venesuunnittelija Marco Casalli.
Laaja suunnittelupohja näkyy lopputuloksessa, joka vaikuttaa hyvällä tavalla mielenkiintoiselta sekoitukselta perinteistä skandinaavista daycruiseria ja eteläeurooppalaisempaa walkaround/sundeck-tyyppistä venettä. Tuulilasi on pohjoismaiseen tapaan täysleveä ja siten hyvin suojaava, mutta läpikuljettavissa. Kulkuväylä on tosin siirtynyt keskeltä paapuurin reunaan.
Avotilassa on sekä ohjaamon että peräkannen suuntaan laajentuva kulmasohva ja tehokas pentterilipasto, jonka varustukseen kuuluu liesi, jääkaappi, pesuallas, säilytystiloja sekä aputasoksi aukeava kansi.
Kajuuttaa avartaa suurikokoiset runkoikkunat, joiden äärellä on parivuoteen lisäksi varsin houkuttavalta näyttävä divaani. Toinen parivuoden työntyy kajuutan portaikon takaa avotilan alle. Erillisessä toiletissa on sähkökäyttöinen vesi-wc.
Moottorina on 300-hevosvoimainen Yamaha ja kojelaudassa peräti 16-tuumainen Q-monitoiminäyttö. Tilaa riittää myös lisävarusteena tarjottavalle tuplanäytölle, jolloin kosketusnäyttöjen koko nousee kahdeksan metrin kokoluokassa poikkeukselliseksi.
Auringonpaisteiseen päivä- ja viikonloppuveneilyyn tähtää myös Saxdor 270:n uusi GT-avomalli. Siinä voi nauttia meri-ilmasta joko keulaloungella loikoillen tai taka-avotilan pöydän ääressä istuskellen, vaikka tarvittaessa maisema vaihtuu nopeastikin. Keulakajuutassa on päiväretkienkin helpotukseksi helppokäyttöinen vesi-wc ja yön yli majoittumisen mahdollistava parivuode. Hinnat alkava reilusta 100 000 eurosta.
Jos veneretkeily venähtää useamminkin päivistä viikonlopuiksi, löytyy Uivan uutuustarjonnasta kahdeksanmetrinen Aquador 250 HT. 250-hevosvoimaisella perämoottorilla varustettuun Aquadoriin on saatu pakattua kompaktiin mutta toimivaan pakettiin paljon isompien matkaveneiden ominaisuuksia. Vai mitä sanotte tästä: mukana on kookkaat uimatasot, portti avotilaan, näppärästi luukkujen takaa esiin vedettävä verhomainen peräkuomu, kattoluukullinen HT-kate, kulmapentteri, neljän hengen pöytäryhmä, kolmen istuttava komentosilta sekä kaulakajuutasta löytyvät parivuode, pistopunkka ja erillinen toiletti. Ja mikä parasta, näyttää lopputulos silti varsin tyylikkäältä.
Silver julkistaa Uivassa uuden lippulaivamallin, seitsemän metrisen Silver Seahawk CCX:n. Se on täysalumiinisen Silver X -mallisarjan neljäs ja suurin malli, joka sopii etenkin merelliseen yhteysveneilyyn, ympärivuotiseen hyötykäyttöön ja suurempien kalavesien kokemiseen.
Seahawk CCX on tehty kestämään ankaria olosuhteita ja suoriutumaan mukavasti haastavasta merenkäynnistä. Rungon lisäksi myös sisusta, turkki ja istuinlaatikot kansineen on tehty merialumiinista, vain ohjauspulpetti on lujitemuovia. Messuilla nähdään 200-hevosvoimaisella Hondalla varustettu prototyyppi, mutta Seahawk-sarjalle saadaan aikanaan jatkoa: suunnitelmissa siintävät ainakin tuplapulpetillinen BRX- ja ohjaushytillinen Cabin-versio.
AMT-malliston suosikki, hieman alle viisimetrinen 165 BR, saa Uivassa rinnalleen kaksi uutta versiota, peräpenkiltä ajettavat 165 R:n ja 165 Rf:n. Molemmissa on identtinen tilaratkaisu, johon kuuluu leveä, kahden istuttava sivupulpetti, monikäyttöinen etuavotila sekä poikkeuksellisen kookas tavaratila peräpenkin alla.
AMT:n tapaan R- ja Rf-mallit erottuvat toisistaan rungoiltaan. F-mallissa on nousulistaton alumiinirunko, lisäkirjaimettoman mallin lujitemuovirungossa on puolestaan nousulistat ja hieman syvempi V-pohja.
Suvi uudistaa mallivuodelle 2024 pienemmän pään moottorivenemallinsa. Uivassa ensiesiteltävä Suvi 43 korvaa erittäin suositun 4230:n ja pykälää suurempi Suvi 44 aiemman 4250:n. Tilaratkaisultaan uutuudet ovat hyvin samankaltaiset: molemmissa on laitapulpetti, täysleveä peräpenkki, avattava keskipenkki ja L-kirjaimen muotoinen keulapenkki. Kokoeroa malliparilla on mallimerkintöjä enemmän: pituudessa kolmisenkymmentä senttiä ja painossa viitisenkymmentä kiloa.
Suvi 43:n runko on edeltäjäänsä nähden ennallaan, ja mallia valmistetaan yhä sekä lyhyt- että pitkärikiselle moottorille sopivana. Tehosuositus on noussut 20:stä 25:een hevosvoimaan.
Sadevesityhjenevä Suvi 44 on pikkusisartaan korkeampi, ja jakaa saman rungon ja 30 hevosvoiman maksimitehon Suvi 45 Duon kanssa. Monikäyttöisten mökkiveneiden hinnat ovat maltilliset: Suvi 43 maksaa ilman moottoria 4 190 euroa ja Suvi 45 vastaavasti 5 550 euroa.
Sähköveneitä hiipii markkinoille
Sähköveneitä on alkanut esiintyä myös kotimaan venemessuilla yhä enemmän, vaikka kaupallisesti niiden merkitys on vielä pieni. Uivassa esitellään useampikin kotimainen uutuus ja kaikkiaan ainakin tusinan verran täyssähköveneitä.
Kenties suurimmat odotukset on ladattu mikkeliläiselle Valkamalle, joka on liikkeellä suositussa alumiinisten avoveneiden luokassa. 5,1-metrisen Valkaman saa päiväretkikäyttöön hyvin varusteltuna Picnic- tai kalastuspainotteisena Fish-versiona.
Voimalinjan muodostavat 36 kilowattitunnin ajoakku ja yhdysvaltalaisen Flux Marinen 30-kilowatin (40 hv) sähköperämoottori. 18 solmun nopeudella virtaa pitäisi riittää 1,5–2 tunnin ajoon ja viiden solmun uistelunopeudella koko päiväksi.
Sähköveneille valitettavan tyypilliseen tapaan Valkaman hinta laittaa vielä ainakin useimmat veneen ostajat nieleskelemään: Picnic-version hintalapussa on lukemat 83 900 euroa, kun vastaavan kokoisen polttomoottori-Busterin saa hankittua reilulla 30 000 eurolla. Täyssähkö-Valkamia pääsee kokeilemaan Uivan koeajolaiturissa.
Toinen Uivassa ensiesittelyssä oleva kotimainen sähköveneuutuus on pietarsaarelaisen Elveneen Amber. Se on hieman yli kuusimetrinen retkivene, joka yhdistelee keskipulpetillisen avoveneen ja keulakajuutallisen daycruiserin piirteitä niin ikään noin 85 000 euron hintaan.
Amberissa on kaksi 11,5 kilowatin sähkömoottoria, joiden voimin vain 750 kiloa painava vene yltää 15 solmun huippunopeuteen. 11–12 solmun matkanopeudella toimintamatkaksi lupaillaan 20 meripeninkulmaa. Virtaa tuotetaan maasähkölatauksen lisäksi myös runsailla aurinkopaneeleilla, joita on aseteltu T-top-katoksen lisäksi perä- ja keulakansille.
Suomalaista sähköveneosaamista esittelee Uivassa lisäksi kolmen mallin voimin Q Yachts, ja on mukana myös sähköveneteknologia huippua edustava, kantosiivillä foilaava ruotsalainen Candela C-8. Myös pienet kumiveneet sähköistyvät, mistä esimerkiksi käy ranskalaisen Zodiacin eOpen 3.4 ja Cadet 350. Niistä ensin mainitussa on Torqeedo Cruise ja jälkimmäisessä Mercury Avator -sähköperämoottori.
Monenlaisia matkaveneitä
Kookkaampien matkaveneiden valikoima on Uivassa varsin laaja. Kaikkiaan esillä on ainakin 35 asuttavampaa matkavenemallia.
Ennakkotietojen perusteella messujen pisin ja kallein huvivene tulee olemaan ensimmäistä kertaa Suomessa näytillä oleva Sunseeker Manhattan 55. Yli 17 metriä pitkän ja lähes viisi metriä leveän flybridge-veneen hinnat alkavat noin 2,5 miljoonasta eurosta. Vaikka brittiläisen Sunseekerin mittapuulla kyse on malliston pienemmän pään edustajasta, ovat viimeistely ja muut muotoseikat luksusbrändin mukaisella tasolla.
Sivumennen mainittakoon, että Sunseekerin mallisto ulottuu nykyisin aina 50 metrisiin superjahteihin saakka. Isommasta päästä Suomeen myytiin ja rekisteröitiin kuluvana vuonna lähes 30-metrinen Ocean 90. Sen kohdalla valtion kassaan kilahti pelkästään arvonlisäverona suunnilleen Manhattan 55:n kokonaishinnan verran tuloa.
Sunseekerin kanssa samaa luksusveneiden segmenttiä edustaa niin ikään brittiläinen Princess, jonka V50-sportcruiser nähdään Uivassa ensimmäistä kertaa Suomessa. Linjakkaassa V50:ssä on myös Suomen olosuhteisiin sopivat tilat, eikä mikään estä pidempikestoistakaan lomaveneily Itämeren piirissä.
Brittimerkeille haastetta Uivassa heittää lähinnä Puolan mittavan veneteollisuuden ylpeys Galeon, jolta Uivassa on nähtävillä mallit 360 Fly ja 470 Sky.
Liki samassa kokoluokassa mutta konseptiltaan huomattavasta päiväjahtimaisempi Axopar 45 XC Cross Cabin on Uivassa nin ikään Suomen ensiesittelyssä. Siinä on kolme 300-hevosvoimaista Mercury Verado -perämoottoria, joilla huippunopeus hätyyttelee 50 solmun rajaa. Veneessä on jopa kuusi eri oleskelutilaa, keulakajuutan lokinsiipiovet, neljä sivuliukuovea, kaksi kangaskattoluukkua ja avattavat laitaterassit, jotka avaavat veneessä viihtymiseen erilaisia mahdollisuuksia erilaisiin olosuhteisiin ja tilanteisiin.
Isojen ja seikkailullisten perämoottoriveneiden aikakautta Uivassa alleviivaa Axoparin ohella etenkin perinteikkään jenkkivenemerkki Wellcraftin uusi 355 Commuter. Siinäkin on kolme isoa perämoottoria, joiden voimin maisema vaihtuu Itämeren piirissä tarvittaessa nopeastikin, eikä matkavauhtia tarvitsi hillitä olosuhteiden takia ainakaan ihan ensimmäisten joukossa.
Wellcraftissa on tilava ja mukava parivuoteellinen keulakajuutta, jonka yhteydessä on suihkukomerolla varustettu toiletti. Pentteri on ohjaushytissä, jonne saa pedattua myös varavuoteen vieraille. Keulakannelta löytyy nykytyyliin mukava selkänojallinen loikoilutila rentoon oleskeluun, miksei sopivissa olosuhteissa myös vaikka matkantekoon.
Tiloiltaan ainakin Axoparia ja Wellcraftia perinteisempää matkamoottoriveneiden segmenttiä edustava Uivan uutuus on Greenline 40 Hybrid. Slovenialaisveistämö on jo vuosia ollut edelläkävijä matkamoottoriveneiden sähköistämisessä esitellen ensimmäisen hybridivoimalinjalla varustetun mallinsa jo vuonna 2008. Käytännössä koko nykymallisto on saatavilla diesel-, hybridi- tai täyssähköversioina. Kahdessa jälkimmäisessä isossa roolissa on myös aurinkoenergian hyödyntäminen.
Uivassa nähtävä 40 Hybrid on verrattain matalalinjainen cabincruiser-tyyppinen kansisalonkivene, jonka majoituskannella on kahden makuukajuutan ja suihkukomerolla varustetun toiletin tilaratkaisu. Pentteri on nykytyylin mukaisesti kansisalongin takaosassa, josta on suora yhteys takakannelle.
Hybridivoimalinjaan kuuluu kaksi 250-hevosvoimaista Yanmarin dieseliä sekä kaksi 18 kilowatin sähkömoottoria, jotka on asennettu dieselmoottorien ja merivaihteen väliin. Dieseleillä ylletään tarvittaessa 22 solmun huippunopeuteen, mutta järjestely mahdollistaa myös täyssähköajon, jolloin huippunopeus on rajoitettu seitsemään solmuun. Sähköiseksi toimintamatkaksi lupaillaan 20 meripeninkulmaa viiden solmun nopeudella. Katon aurinkopaneelit tuottavat parhaimmillaan lähes kahden kilowatin teholla virtaa ja akkukapasiteettia on enimmillään 53 kilowattituntia. Sähkömoottorit toimivat tarvittaessa myös 14 kilowatin generaattoreina.
Vielä huomattavasti enemmän luonnon voimilla voi liikkua Uivan purjeveneillä, joita ei tällä kertaa tosin ole montaa. Parin valitettavan peruutuksen myötä matkapursia on messuilla neljä: Dehler 38 SQ, Scandi 42 sekä Lagoonin muhkeat 42 ja 50 -katamaraanit.
Veneretkiin ja saaristoliikenteeseen
Suomessa on venekaupan vähän heikompinakin vuosina kysyntää monikäyttöisille avo- ja yhteysveneille. Syy huontaa juurensa kalastusharrastuksen suosion kasvuun sekä laajjoihin vesialueisiin ja suuren mökkikantaan, jonne tarvitaan joissakin tapauksissa järeämpääkin retki- ja yhteysvenekalustoa sekä huvi- että hyötykäyttöön.
Vaikka Ukraina käy sitkeää puolustussotaa Venäjää vastaan, onnistuu maan veneteollisuus ainakin joiltain osin myös tuottamaan veneitä, ja vieläpä uutuuksiakin. Uivassa nähdään ainakin kaksi paluuta Suomen markkinoille tekevää ja yksi uusi ukrainalaismerkki.
Kovapohjaisiin kumiveneisiin eli ribeihin erikoistunut Grand esittelee Uivassa Suomessa ennen näkemättömän Drive-mallisarjan 600 Luxin. Se on aktiiviseen päiväretkiveneilyyn kalustettu kuusimetrinen rib-vene, johon sopii maksimissaan 150-hevosvoimainen moottori. Vauhtia piisaa varmasti, sillä 22 asteen V-rungolla varustetun veneen kuivapainoksi ilmoitetaan vain 700 kiloa.
Kokonaan uusi ukrainalaistulokas Suomen markkinoille on ytimekäs PowerBoat. Se tekee alumiinisia avoveneitä kalastuskärki edellä. Messuilla esiteltävät 470- ja 520 ovat heittotasoineen etenkin virvelöijien mieleen. Kolmas ukrainalaismerkki Uivassa on UMS, joka on mukana neljän avovenemallin voimin.
Ruotsalaismerkkien hallitsemaan täysalumiinisten ohjaushyttiveneiden luokkaan mahtuu tukholmalaisen Stockholm Boatsin mielestä vielä ainakin yksi kokonaan uusi venemerkki. Se on Uivassa ensiesittelyn saava Lynxmar, jonka ensimmäinen malli on kahdeksanmetrinen C26.
Hieman samassa genressä on turkulaisen Aaltomarinen A25 Cabin, joka on tähdätty yhteysajon lisäksi myös retki- ja kalastuskäyttöön. Ensin mainitussa auttaa ohjaushytin jatkeena oleva, keulakannen alle työntyvä kahden hengen makuukajuutta ja jälkimmäisessä perän kookas avotila. Tehoalue yltää aina 400-hevosvoimaan saakka, minkä voi täyttää yhdellä tai kahdella perämoottorilla.
Avo- ja ohjaushyttiveneiden järeämpää päätä edustaa Pyhtään Siltakylästä tulevan Silacraftin Mursu 715. Se on yli seitsemänmetrinen trimaraanirunkoinen kuormajuhta työ- ja yhteysvenekäyttöön, jonka kantavuus yltää jopa kahteen tonniin. Uivassa esillä on 200-hevosvoimaisella Tohatsulla varustettu avomalli, mutta yhtä hyvin Mursun voi saada sisäperämoottorilla, keularampilla tai ohjaushytillä varustettuna.
Uiva koko vene- ja ohjelmatarjontaan voi tutustua nettisivuilla www.uiva.fi.