Pietariin veneellä suunnatessa Suomen rajamuodollisuudet hoituvat luontevimmin Haapasaaressa. Sitten suunnataan rajalle, jonka ylityspaikka on rajapoijujen 15 ja 16 välissä. Rajan ylityksen jälkeen tulee ottaa yhteyttä Venäjän rajavartiostoon vhf-kanavalla 16.

Reitistä ei neuvotella, vaan rajan ylityksen jälkeen tulee suunnata suoraan merkittyä väylää pitkin Kronstadtiin, Fort Konstantinin satamaan, jossa hoidetaan raja- ja tullimuodollisuudet. Matkaa kertyy rajalta 70 ja Haapasaaresta liki 80 meripeninkulmaa. Ajopäivästä (tai yöstä) tulee siis pitkä.

Navigoinnillisesti reitti on helppo, sillä Kronstadtiin johtaa suora ja valaistu väylä, joka tosin on vilkkaasti liikennöity. Samaa väylää käyttää käytännössä koko Pietariin suuntaava alusliikenne loistoristeilijät mukaan lukien, sillä Suomenlahden noin 20 meripeninkulmaa ennen Pietaria sulkevassa tulvasuojapadossa on vain yksi alusliikenteen mentävä aukko. Fort Konstantinin satama sijaitsee heti patoaukon jälkeen väylän välittömässä läheisyydessä.

Padon päällä kulkee nykyisin kuusikaistainen Pietarin kehätie, joka sukeltaa juuri Fort Konstantinin portin kohdalla laivaväylän alle tunneliin. Kehätien ansiosta Fort Konstantinista on hyvät maantieyhteydet Kronstadtin lisäksi myös Pietariin.

Raja- ja tulliviranomaiset toimivat Fort Konstantinissa kelluvassa parakkirakennuksessa, jonka jatkeena on pitkä pätkä laituria. Rajaviranomaiset ovat paikalla ympäri vuorokauden, mutta tulli "palvelee" vain kello 10–19.

Aukioloaika kannattaa huomioida, sillä rajamuodollisuuslaiturista saati veneestä ei saa poistua ennen kuin molemmilta viranomaisilta on tarvittavat leimat saatu. Muodollisuuksien luvataan kestävän vain 30 minuuttia, mutta realistisempaa lienee varautua tapauskohtaisesti noin kahteen tuntiin.

Paperisota ei ole enää niin massiivista kuin joskus ennen. Passin ja viisumin lisäksi mukaan tarvitaan veneen rekisteröintitodistus sekä nippu miehistöluetteloita. Rajamuodollisuuksiin kuuluu maahantuloilmoituslomakkeen täyttämisen lisäksi allekirjoitus paperiin, jossa kapteeni vakuuttaa ettei veneessä ole muita kuin ilmoitettu miehistö.

Satunnaista tarkastusta paikan päällä sivusta seuranneena tosin näytti siltä, että lomakkeesta huolimatta se kyllä tarkastetaan ihan virkailijoiden toimestakin. Yhtäkään luukkua tai kaappia ei jää avaamatta.

Perusteellinen tullitarkastus kannattaa pitää mielessä myös baari- ja lääkekaappia täyttäessä. Reseptilääkkeistä tulee olla reseptit mukana ja alkoholijuomia Venäjälle saa viedä tullimaksutta enintään kolme litraa.

Kun muodollisuudet on selätetty, veneen voi siirtää Fort Konstantinin vierassatamaan. Satamaniemen eteläpuolella olevassa vieraslaituri sopii isommille veneille, syvyyttä riittää neljään metriin saakka. Pohjoispuolen vieraslaituriin pääsee vielä 1,8 metrin syväydellä. Molemmilta laitureilta saa vettä ja sähköä.

Satamakonttori toimii pienessä hirsimökissä, ravintola ja hotelli on viranomaisrakennuksen tapaan kelluvaa sorttia. Sama linja jatkuu myös proomuun rakennetussa polttoaineasemassa.

Virikkeitä sataman välittömässä läheisyydessä on sikäli mukavasti, että pysähdys päiväksi tai pariksi on suositeltavaa. Päänähtävyys on itse Fort Konstantin rautapanssaroitu linnoitus. Ympäristön ja historiallisen rakennuskannan yleisilme tosin henkii aika ehtaa neuvostoaikaa.

Yhdestä bastionista löytyvä majakkamuseo on mukava lisä ja nuoriso viihtynee viereisessä Kingwinch Parkissa. Se on etenkin wakeboardingiin erikoistunut vesipuuhailupuisto, jossa on kaapelivetoisia wakeboardingin harjoitus- ja temppuratojen lisäksi myös muita vesiurheiluaktiviteetteja sekä kiipeily- ja köysipuisto.

Kronstadtiin on Fort Konstantinista noin vartin automatka ja Pietariin kolme varttia. Liki 50 000 asukkaan Kronstadtia ihastellessa hujahtaa päivä nopeasti. Päänähtävyytenä voi pitää maailmankatsomuksesta riippuen joko laivaston museoaluetta tai Pyhälle Nikolaille omistettua laivaston katedraalia. Ensin mainitun vetonaula on liki kaikkine aseineen museoitu parisataa metrinen hävittäjä Bespokoinyi, jälkimmäinen hiljentää ylenpalttisella koristeellisuudellaan.

Kronstadtin matkan voi tehdä myös Reeperbahn-vesibussilla risteillen (kyllä, alus on hankittu Hampurista). Samalla tulee nähneeksi Fort Konstantinin lisäksi monia muita Kronstadtin linnoitukseen kuuluvia bastioneja, joista moni on rakennettu tekosaariksi.

www.forthotel.ru

www.balticborder.com