Etelä-Ruotsin halki kulkeva vesiväylä koostuu kahdesta kanavajärjestelmästä, järvistä ja joista. Kanavista tunnetumman ja koko reitille nimen antaneen Götan kanavan alkupisteenä Itämerellä on suunnilleen Gotska Sandönin saaren korkeudella sijaitseva Mem.
Memistä reitti kulkee sulkujen, järvien ja toisinaan jopa ympäröivää maastoa korkeammalle rakennettujen väyläosuuksien kautta Ruotsin suurimman järven Vänernin itärannalla sijaitsevaan Sjötorpiin.
Vänernin etelärannalta Vänersborgista alkaa puolestaan Trollhättanin kanava, joka muodostaa yhteyden Vänerniltä Göteborgin kautta Ruotsin länsirannikolle Kattegatiin. Trollhättanin kanava muodostuu suurelta osin Göta-joesta, muutamasta rakennetusta kanavaosuudesta sekä kolmessa kohtaa olevista suluista.
Matkasuunnittelun aakkosia
Götan kanavalla liikennekausi alkaa toukokuun alussa ja päättyy syyskuun lopulla.
Sesonkikaudella matkan voi aloittaa ilman ennakkoilmoitusta minä viikonpäivänä tahansa. Matkaa tehdään omaan tahtiin, ja siihen kannattaa varata aikaa vähintään reilu viikko.
Sesonkikauden ulkopuolella matka pitää rekisteröidä ja maksaa viimeistään neljä työpäivää etukäteen. Perushintainen matka alkaa joko maanantaina tai perjantaina, kestää viisi vuorokautta ja tehdään ryhmänä kiinteän aikataulun mukaisesti.
Tuplahintaan voi lunastaa aikataulutetulla ryhmäperiaatteella toimivan, vain kolme vuorokautta kestävän Göta Canal Express -matkan, jonka voi aloittaa minä päivänä tahansa.
Matka Itämereltä Vänernille maksaa esimerkiksi 9–12 metrin veneellä sesonkikaudella noin 6 500 kruunua ja Göteborgiin asti 1 000 kruunua lisää. Edestakaisen matkan hinta on puolitoistakertainen.
Götan kanava tarjoaa lomailijalle muitakin vaihtoehtoja kuin pelkän läpikulun Vänernille ja edelleen Ruotsin länsirannikolle. Veneilijä voi ostaa vaikkapa reittiosuuden pelkästään Roxenille tai Vätternille, joko yhteen suuntaan tai meno-paluuna.
Sesonkikaudella voi lisäksi tehdä edestakaisen matkan esimerkiksi Memistä Söderköpingiin, jolloin 750 kruunun hintaan sisältyy kolme vuorokautta kaupungin keskustan vierassatamassa.
Muiden reittikokonaisuuksien ostaja saa käyttää kaikkia reitin varrella olevia vierassatamia, joita on yhteensä 21 kappaletta.
Useimmat satamat on asiallisten pesutilojen lisäksi varustettu muun muassa maasähköllä.
Ruokakaupat ovat lyhyen kävelymatkan päässä, ja jatkuvan moottoriajon sekä maasähkön hyvän saatavuuden ansiosta kylmäboksin jäähdyttämisessä ei tarvitse akkukapasiteettia säästellä.
Satamien yhteydessä on myös hyviä ravintolapalveluja.
Oppaat ja kartat
Kaikille kanavamatkailijoille jaetaan pieni mutta kattava kanavaopas Skeppar Guide ruotsiksi tai englanniksi.
Painetun merikartan hankintaan on ainakin kolme vaihtoehtoa: ruotsalainen A3-kokoinen Göta kanal Mem–Göteborg -karttasarja, saksalaisen NV-Verlag-kustantamon julkaisema karttasarja tai saksalaisen Delius Klasing -kustantamon karttasarja numero 14, joka kattaa kanavaosuuksien lisäksi Vänernin ja Vätternin.
Kaikki plotterikartat eivät kata kanavaosuuksia ja Kattegatin merialuetta, ja eroja voi olla jopa saman karttamerkin eri vuosien versioissa. Yllätysten välttämiseksi kannattaa tutustua ennakkoon kartta-aineiston kattavuuteen.
Lepuuttimet ja köydet
Suluissa veneen laitoja suojaamaan tarvitaan selvästi enemmän lepuuttimia kuin satamaolosuhteissa, myös vesirajan tuntumassa. Lepuuttimia voi suojata kanavien seinämien hankaukselta puulaudalla tai -levyllä.
Götan kanavalla on käyttäytymisnormina kulkea lepuuttimet alhaalla myös sulkujen välillä. Sulkuun kiinnittymiseen tarvitaan mieluummin luistavat kuin karheat kiinnitysköydet.
Sulutus ylös
Suluissa henkilökunta ottaa yleensä huomioon toivomuksia, kunhan niitä ymmärtää esittää. Näin ollen on mahdollista pyrkiä suosimaan jompaa kumpaa kylkeä kiinnittymisissä.
Veneet sulutetaan yleensä saapumisjärjestyksessä. Götan kanavalla yhteen sulkuun mahtuu tyypillisesti neljä venettä, ja sulku pyritään aina täyttämään tarkoituksenmukaisesti. Sulkuvahtien ohjeita on syytä kuunnella ja noudattaa.
Oleellista kiinnittymisessä on se, että köysien päihin on sidottu valmiiksi noin 50 cm lenkit, jotta köyden saa pollariin nopeasti.
Kiinnitysköysien käsittelyyn on saatavilla apua myös kanavaan tutustuvilta turisteilta, jotka pyydettäessä yleensä osallistuvat toimintaan mielellään.
Vene kiinnittyy sulkuun kiinteällä peräköydellä ja koko ajan kiristettävällä keulaköydellä. Venettä siis siirretään sulutuksen aikana eteenpäin vastavirtaan. Siksi sulun etuosaan sijoitetaan mieluiten vinsseillä varustetut purjeveneet, koska keulaköyden hallinta käsivoimin on raskasta.
Sulkujen ja siltojen aukioloaikoihin on syytä perehtyä etukäteen. Viimeistään iltapäivän aikana kannattaa päättää, mihin satamaan haluaa matkaa jatkaa. Kanavahenkilökunta selvittää tarvittaessa, kuinka pitkälle kyseisenä päivänä ehtii kulkea.
Sulutus alas
Götan kanavan korkein kohta, 91,8 metriä merenpinnasta, on maisemiltaan reitin viehättävin järvi nimeltä Viken. Se sijaitsee Ruotsin kahden suurimman järven eli Vänernin (43,8 m) ja Vätternin (88,5 m) välissä. Vikenin itäpäässä ovat koko kanavan ahtaimmat väyläosuudet.
Alaspäin mentäessä toiminta suluilla on nousua helpompaa. Vesi poistuu sulusta kuin huomaamatta, eikä vene liiku vaakasuunnassa. Vene kiinnitetään sulkuun siten, että keula- ja peräköysi vedetään knaapilta kanavan kiinnitysrenkaan läpi, ja kippari ja gasti pitävät niiden vapaita päitä käsissään.
Köyden kiinteä pää on sidottava knaapiin huolella.
Trollhättanin erilainen kanava
Götan kanavalla kohtaa huviveneiden lisäksi vain harvoin laivoja, ja nekin ovat Helsingin ja Porvoon väliä seilaavan m/s Runebergin tyyppisiä vanhoja turistilaivoja.
Trollhättanin kanava sen sijaan on suunniteltu ensisijaisesti rahtiliikennettä varten, ja alusten ja sulkujen mitat ovat suurempia kuin Saimaan kanavassa.
Vaikka mittasuhteet ovat massiivisempia kuin Götan kanavalla, liikkuminen Trollhättanin kanavalla on silti kokonaisuutena vaivattomampaa. Sulkuja on vähemmän, ja kaksoispohjarakenteen ansiosta niissä ei ole voimakasta virtausta.
Ehkä suurin ero kanavien välillä on niiden tunnelmassa sesonkiaikana. Götan kanavan varrella suorastaan parveilee turisteja, ja sulkujen luona on runsaslukuisesti avuliaita keltapaitaisia kanavavahteja.
Trollhättanin kanavalla ainoa henkilökohtainen kontakti kanavaviranomaisen kanssa tapahtuu Trollhättanissa kanavamaksua hoidettaessa.
Trollhättanin kanavamaksuun sisältyy yöpymismahdollisuus Trollhättanin sulkujen tuntumassa.
Alueella kannattaa ainakin pysähtyä, sillä siellä voi tutustua kävellen kolmen eri aikakauden sulkujärjestelmiin. Trollhättanin keskustassa oleva vierassatama on maksullinen.
Itse sulutus on veneilijälle helppoa, kun noudattaa Trollhättanin kanavan opasvihkosen ohjeita. Ainoa oleellinen puuttuva tieto on se, että kiinnittyminen sulkuun kannattaa tehdä väylän virtaussuuntaan katsottuna vasemmalle puolelle.
Götajoesta haarautuu Göteborgin pohjoispuolella Kungälvin kohdalla jokihaara Nordre Älv, joka tarjoaa suoremman reittivaihtoehdon Atlantin suuntaan matkaajille. Reitin varrella on kuitenkin kaksi 12,5 metrin kiinteää siltaa.
Kumpaan suuntaan kiertäen?
Jos matkan tekee yhteen suuntaan kanavia pitkin ja toiseen suuntaan meritse, vastapäivään kuljettaessa meriosuuksien tuulet ovat todennäköisesti suotuisampia.
Lisäksi suhteellisen yksitoikkoinen Götajoen runsaan 40 meripeninkulman väyläosuus tuntuu purjeveneen matkanopeudella virtauksen vuoksi noin 10–15 meripeninkulmaa lyhyemmältä länteen mentäessä.