Latvian Itämeren rannikko on 500 kilometriä pitkä ja melkein koko rannikolla on vapaa pääsy hiekkarannoille. Matalista rannoista huolimatta nämä alueet koetaan parhaiten veneellä, sillä monissa Latvian satamissa on nykyään varattu laituritilaa myös yksityisille veneille. Hiekkapohjasta johtuen useimmat Riianlahden satamista on rakennettu jokisuistoihin, joten pienvenesatamat joutuvat kilpailemaan elintilastaan kaupallisten satamien kanssa. Tästä huolimatta Latviassa on aivan viime vuosina panostettu vierassatamiin, jotka ovat suurimmilta osin nykyaikaisia ja varustetut kaikkilla mukavuuksilla, joita vierailevat veneilijät voivat toivoa.
Jaoimme Latvian Riianlahden satamat kolmeen alueeseen maantieteellisin perustein. Latvian länsirannikko ei kuulu Riianlahteen, joten se jätettiin tästä juttusarjasta pois. Kolmiosaisen juttusarjan toisessa osassa esittelemme kolme mielenkiintoista satamaa Riikan ja Viron rajan välisellä rannikolla.
Salacgrīva
Salacgrīvan kaupungin keskustassa sijaitseva venesatama tarjoaa erinomaiset yhteydet alueen kuuluisille matkailunähtävyyksille. Tutustu Latvian merenkulun historiaan Ainažin laivastokoulumuseossa tai käy Vidzemen kallioisella merenrannikolla. Veczemjun kalliot ovat vaikuttava hiekkakivikallioiden ryhmä Vidzemen rannikolla. Aallot ovat muodostaneet tänne jopa 6 metriä korkean jyrkän penkereen, jossa punaiset hiekkakivijyrkänteet, joissa on matalia hiertäviä luolia, kapeikkoja, luolia ja muita muodostelmia, paljastuvat useiden satojen metrien matkalla. Vaihtoehtoisesti voit myös yksinkertaisesti nauttia illasta Salacan rantakadun ja sen majakan valoissa.
Salacgrīvan hiljattain rakennetussa satamatalossa on kaikki peruspalvelut wifistä, pesukoneista ja saunasta lähtien. Laiturilla on maasähkö ja makeavesi. Erityismaininta satamarakennuksen vieressä olevalle pizzerialle, jonka napolilasityyliset lätyt saattavat hyvinkin olla rannikon parhaimmat. Kaupat ja muut palvelut löytyvät kävelymatkan päästä. Satamassa on 13 vieraspaikkaa. Syvyys on vain 2,3 metriä, eivätkä yli 20 metriset veneet mahdu laituriin.
Skulte Port
Skulte on muinainen asutus Riiasta Viroon johtavan valtatien varrella. Maakunnan muinainen nimi Ademinde tulee liivin kielen sanasta adia - reuna ja saksan sanasta Münde - suu; "reunan suulla". Nähtävyyksien puolesta Skulte ei ole mikään riemuvoitto, mutta se on sijaintinsa ja rauhallisen satamansa puolesta visiitin arvoinen. Pitäjä tunnetaan nimellä Zvejniekciems, joka tarkoittaa kalastajien kylää.
Skulten sataman ja Saulkrastin rannan välissä on Zvejniekciemsin kivinen merenranta. Se on luovien henkien paikka, jossa voit ammentaa inspiraatiota kesän heijastuksista, kuunnella mäntyjen pehmeää kuiskausta syksyllä tai olla yksin ajatustesi kanssa talven jäisessä ilmassa tai toiveikkaassa kevätkelissä.
Pienvenesatama sijaitsee syvässä lahdessa, “kulman takana” viereiseen kaupalliseen satamaan nähden. Alue on muutamaa teollisuushallia lukuun ottamatta varsin idyllinen. Elintarvikekauppa löytyy kivenheiton päästä. Vieraspaikkoja on 50 kappaletta ja satama-altaan syvyydeksi ilmoitetaan neljä metriä.
Kuiviži
Kuiviži on kylä Salacgrivasin kunnassa Limbažun läänissä. Yhteisö on alunoperin muodostunut paikkaan, jossa Krišupīte-joki laskee Riianlahteen. Nykyään Kuiviži on jaettu kahteen osaan – vuodesta 1977 lähtien tiheimmin asuttu osa on Salacgrīvan kaupungin osa, kun taas harvemmin asuttu Kuivižin osa on erillinen kylä. Pitäjän pieni satama on osa Kapteiņu osta -nimistä leirintä- ja virkistysaluetta.
Kuiviži ei palveluilla tai viihteellä rehentele, joten bunkraaminen ja tanssiminen kannattaa suorittaa muualla. Sen sijaan kohteen hiekkarannat, jotka jatkuvat molempiin ilmansuuntiin silmän kantamattomiin, ovat näkemisen ja kokemisen arvoiset. Satamassa on 35 vierasvenepaikkaa. Altaan syvyys on kolme metriä.