Axopar kertoo huomioineensa sähköpropulsion vaatimukset jo Axopar 22 ja Axopar 25 -mallien suunnittelussa. Ensimmäisenä julkisuuteen on tuotu Cannesin venemessuilla esillä oleva täyssähkö-Axopar 25:n prototyyppi.

Rungoltaan ja tiloiltaan se vastaa täysin normaalia polttomoottorilla varustettua 25:sta. Kaikki mukavuudet, kuten parivuoteella ja vesi-wc:llä varustettu keulakajuutta sekä aurinkopedit keulassa ja perässä ovat tallella, mutta polttoainetankin tilalla on kaksi Kreiselin 63 kilowattitunnin akkua ja peräpeilissä polttomoottoriperämoottorin sijaan Evoyn uunituore, 800 voltin käyttöjännitteellä toimiva, 220-kilowattinen eli 300-hevosvoimainen sähköperämoottori.

Rajallinen akkukapasiteetti ja satamien latausinfran – erityisesti pikalatausmahdollisuuden – puute muodostavat pullonkaulan, joka on toistaiseksi suunnannut sähkövenevalikoimaa voimakkaasti kohti hidaskulkuisia, uppoumarunkoisia malleja. Axopar ei halua tyytyä siihen, kuten ei oletettavasti moni veneitä ostavista asiakkaistakaan. Varsinkaan kun autopuolella on jo ehditty tottua poikkeuksellisen suoristuskykyisiin sähkötuotteisiin.

Sähkö-Axoparin protyyppi yltää 300-hevosvoimaisella Evoylla 50 solmun huippunopeuteen, mutta siihen ei virtaa pitkäksi aikaa riitä. Sen sijaan Axoparin lupailema 25 meripeninkulman toimintamatka 25 solmun marssinopeudella eli tunnin toiminta-aika on tällä hetkellä sähköveneiden keskuudessa jo varsin pätevä saavutus. Hiljempaa ajellen pääsee toki vielä huomattavasti pidemmälle ja pidempään.

Axoparin ajatusmallissa oleellista on kuitenkin se, että nopeusskaala on laaja ja venemalli ajo-ominaisuuksiltaan sellainen, että se tunnetusti kulkee mukavasti myös vähän kovemmassa kelissä. Se taas avaa sähköveneilylle muitakin vesialueita kuin vain suojaisia sisävesiä. Sarjatuotantoon ja myyntiin Axopar lupailee ensimmäisiä täyssähkömalleja 8–12 kuukauden päästä. 

www.axopar.fi