Italialaisen Perini Navin vuonna 2006 rakentama 88-metrinen kolmimastoinen superjahti Maltese Falconin kunnostustyö on vihdoin valmistunut. Urakkaan osallistui yli 80 henkilöä, jotka työskentelivät eri tiimeissä yhteistyössä aluksen miehistön kanssa. Lusbenin telakalla tehty työ kesti kaikkinensa yli kuusi kuukautta.

Lusbenin tekniset asiantuntijat, jotka ovat kansainvälisesti tunnettuja kunnostustyönsä laadusta, ovat onnistuneesti päivittäneet ikonisen Maltese Falconin nykypäivän standardeja vastaavaksi.

– Projekti oli haastava meille kaikille, eikä vähiten siksi, että tämän purjeveneen koko vaati meitä suunnittelemaan ja rakentamaan erityisen järjestelmän, jotta alus mahtuisi kuivatelakkaan. Työskentelimme synergiassa kunnostustyöhön osallistuneiden eri ryhmien ja asiakkaan kanssa, täytimme heidän toiveensa ja ehdotimme samalla parannuksia tehokkuuden ja energiansäästöjen lisäämiseksi. Meille kaikille oli kunnia saada toteuttaa tämä modernisointityö kansainvälistä purjehdushistoriaa tehneelle alukselle, iloitsee Lusbenin kaupallinen johtaja Gianni Paladino tiedotteessa.

Yksi haastavimmista töistä oli rungon maalaus Perinin siniseksi, ja tämä operaatio antoikin telakan teknisille asiantuntijoille tilaisuuden näyttää koko kokemuksensa ja osaamisensa. Tämän jälkeen eri työryhmät suorittivat vuorollaan aluksella olevien järjestelmien – generaattoreiden, pääkoneiden ja potkureiden – huoltotöitä, mukaan luettuna mastonkäsittelyjärjestelmän hienovarainsen peruskorjauksen.

Entistä hiljaisempi

Korjaustöissä huomioitiin asianmukaisesti kestävä kehitys, joka on keskeinen kysymys hallitusten lisäksi myös veneenrakentajien asialistalla nykyään. Tästä syystä esimerkiksi vanhat generaattorit päätettiin korvata valioluokan yksiköillä, jotka ovat tehokkaampia ja joiden polttoaineenkulutus on alhaisempi. Myös pääkoneen vanhat äänenvaimentimet korvattiin uusilla. Melutason huomattavasta alenemisesta hyötyvät sekä ympäristö että aluksen vieraat. Lusbenin teknisten asiantuntijoiden neuvojen perusteella myös potkurit, akselit ja laakerit tarkastettiin ja huollettiin perusteellisesti.

Maltese Falconin erityispiirre on sen vapaasti seisovat hiilikuitumastot, joihin voi yhdellä napin painalluksella nostaa 15 suorakulmion muotoista purjetta. Brittiläisen Insensysin valmistama Dynarig-järjestelmän edelläkävijä perustuu kolmeen pyörivään hiilikuitumastoon, joihin voi hilata jopa 2396 neliömetriä purjetta. Ison purjepinta-alan ansiosta uppoumaltaan 1 240 tonnisen aluksen huippunopeus on 25 solmua. Näistä syistä rikiin kiinnitettiin kunnostustyössä erityistä huomiota, ja siihen sisältyi koko mastokäsittelyjärjestelmän valvonta- ja puhdistustoimintoja.

Haastava hanke

Sisätilat, erityisesti vierashytit ja kylpyhuoneet, kunnostettiin jotta vieraille voidaan tarjota entistäkin viihtyisämmät asumiset aluksessa. Lisäksi tiikkikansi uusittiin kokonaisuudessaan. Kestävän kehityksen nimissä aluksen vanha valaistus korvattiin ledeillä, mikä on Lusbenin tiedotteen mukaan johtanut merkittävään energiansäästöön – mitä ikinä se merkitseekään 88-metrisen yksityisomisteisen jahdin kontekstissa. Kunnostustyö kattoi myös rutiinihuollon, kuten rungon puhdistuksen ja venttiilien peruskorjauksen.

– Työ oli haastava, koska hankkeeseen liittyi suuria odotuksia ja koska sen suunnittelu ja toteutus olivat monimutkaisia. Mutta lopputulos on enemmän kuin tyydyttävä telakan ja Lusbenin tiimin tuen ansiosta. Maltese Falcon voi nyt palata merelle kaikessa loistossaan ja tarjota vierailleen uusia ja unohtumattomia kokemuksia, sanoo Maltese Falconin kippari Pierfrancesco Cafaro.

www.lusben.com