Helsingin Uivassa venenäyttelyssä kävi tänä vuonna yli 10 000 kävijää ja itse näyttely oli kaikkien aikojen laajin. Mukana oli yli 300 venettä ja maaosastoja oli 3 000 neliön verran. Tapahtumasta on kasvanut merkittävä esittelypaikka paitsi veneille myös merkittävä toimialan myyntinäyttely. Yrityksiä oli mukana tänä vuonna kaikkiaan yli 150.

– HSK:n yli kahden hehtaarin venesatamaan rakennettu messualue tarjosi kattavan valikoiman tarvikkeita, varusteita ja palveluja veneilijöille, Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo toteaa.

Pajusalo toteaa, että kuluttajien luottamusta oman talouden tulevaisuuteen koetellaan inflaation, heikkenevien talousennusteiden ja Ukrainassa riehuvan sodan johdosta. Tämä tarkoittaa varovaisuutta ostopäätöksissä ja viime vuosia hitaampaa kaupankäyntiä.

– Veneitä myytiin kuitenkin Uivassa haastavasta markkinatilanteesta huolimatta, eli uusien veneiden kauppa on hidastunut, muttei suinkaan pysähtynyt. Vakavasti liikkeellä olevat asiakkaat löysivät laitureille myös tänä vuonna ja Uiva antoi osviittaa ensi kautta varten, Pajusalo pohtii.

Pajusalon mukaan näyttelyn veneanti heijasti Suomessa suosittujen venetyyppejä, eli moottoriveneet muodostavat yli 90 % messuilla esiteltävistä veneistä. Uusia purjeveneitä myydään Suomessa vähän, mikä heijastuu myös messuveneiden lukumääriin. Uivassa oli kuitenkin jälleen myös purjeveneitä näytillä, mutta isommassa roolissa oli purjehtijoita kiinnostava ohjelma sekä tarvikkeet ja varusteet.

Merkittävä markkinointitapahtuma tarvikemyyjälle

Venelämmittimiin, sähköjärjestelmiin ja elektroniikkaan erikoistuneen Oy Esco Ab:n toimitusjohtaja Mika Vanhala piti messuja kasvavalle yritykselle hyvänä markkinointitapahtumana.

– Meidän näkökulmastamme kaikki tehtiin oikein: Uivassa oli paljon veneitä, paljon näytteilleasettajia ja ravintola-alue oli todella hyvä. Meidän osastollamme kävi mukavasti porukkaa eikä montakaan hetkeä oltu tyhjän panttina, vaan juttelijoita kävi jatkuvasti. Jatkuva haaste on saada yhä laajempi asiakaskunta kiinnostumaan tapahtumasta ja kokemaan veneilyn riemua, Vanhala kiteyttää.

Vanhalan mukaan messut ovat muuttuneet merkittäväksi uusasiakashankinnan työkaluksi. Messuillakin myydään tuotteita, mutta merkittävä osa kaupasta toteutuu messujen jälkeen.

– Messuilla tehdään yritystä ja brändiä tunnetuksi, sitä varten kannattaa olla esillä ja tuoda osastolle asioita, joilla saat ihmiset kiinnostumaan. Esimerkiksi me myimme messuilla vain kaksi lämmitinpakettia ja kolmannen heti messujen jälkeen, mutta seuraavan puolen vuoden aikana kauppoja tehdään vielä 20. Messuilla käydään vaihtoehdot läpi, mutta tilauksen hetki on vähän myöhemmin, Vanhala kertoo.

Ajankohtaisiksi kiinnostuksen kohteiksi osoittautuivat litiumakkujärjestelmät ja latausteknologia sekä veneiden tietoliikennejärjestelmät. Sekä antenneja ja modeemeja että lämmityslaitteita esiteltiin messuilla yhdessä valmistajien ja tukkureiden asiantuntijoiden kanssa.

Sähköveneet ja suuret katamaraanit houkuttelivat yleisöä

Sähköveneiden koeajomahdollisuus oli uuden mikkeliläisen Valkama Watercrafts osaston vetonaula – laiturilla olikin ajoittain ruuhkaa. Valkaman tekninen johtaja Petri Ääri kertoo, että kauppoja odotetaan syntyvän pian messuesittelyjen jälkeen.

– Sähköveneily kiinnosti yleisöä ja osa kävijöistä kertoi tulleensa nimenomaan tutustumaan meidän tuotteisiimme. Kysymyksiä esitettiin esimerkiksi kantamasta ja latauksesta. Moni halusi koeajolle ja kommentoi sen jälkeen, että olipa positiivinen yllätys, kuinka hiljainen vene on ja kuinka tehokkaasti se liukuu, Ääri kertoo.

Näyttelyn suurimpiin veneisiin kuuluivat mahtavan kokoiset Lagoon 42 ja Lagoon 50 -matkakatamaraanit. Uivassa jo parikymmentä vuotta veneitä esitelleen YachtsAgentin toimitusjohtaja Timo Salminen toi näyttelyyn myös alumiinirunkoisia Highfield-ribejä. Vieraita avustamassa oli neljä esittelijää.

– Meillä oli Lagooneihin ennakkovaraussysteemi ja tutustumisajan varanneiden lisäksi veneisiin oli jonoksi asti tulijoita, Salminen kertoo.

Salmisen mukaan asiakkaat ovat oppineet arvostamaan katamaraanin suuria ja sosiaalisessa mielessä käytännöllisiä tiloja. Yrityksen liikevaihto onkin kominkertaistunut edelliseen vuoteen verrattuna.

Puuveneet ja purjehduskengät kiinnostivat

Toisen mittakaavan aluksia edusti 1904 perustetun Jakobstads Båtvarv -veistämön Nordwind 20 -puupursi, joka löysi ostajan jo messuperjantaina koepurjehduksen jälkeen. Myös veistämön edellinen messuvene myytiin Uivassa.

– Kävijät kyselivät eniten puuveneiden korjauksista ja entisöinnistä. Yksi pariskunta oli myös kiinnostunut suuremmasta purresta, joten ehkä sellainen tilaus tulee parin vuoden kuluttua, puuveneveistäjä Fredrik Östman kertoo.

Sekä Lauttasaaren Veneentekijäntiellä aivan Uivan naapurissa että Hangossa toimiva Navy Blue Shop toi osaston myös venenäyttelyyn. Merihenkisiin vapaa-ajan vaatteisiin erikoistuneen yrityksen pop-up-myymälöitä on kesäisin myös Kuhmoisen vierasvenesatamassa ja Uudessakaupungissa.

– Etenkin purjehduskenkien menekki oli Uivassa hyvä, vaikka osin sateinen sää verotti kävijöitä lauantaina. Hyvät järjestelyt ja aivan vieressä oleva ruokailumahdollisuus tukivat tapahtumaa, Topias Tarma kertoo.

Uiva Flytande on järjestetty nykyisellä paikallaan Lauttasaaressa yhteistyössä veneseura HSK:n kanssa vuodesta 1998 alkaen, mutta tapahtuman historia ulottuu 1970-luvun lopulle saakka.

Veneala on Suomessa merkittävä työllistäjä: suoraan alan yrityksissä työskentelee 3 500 henkilöä ja työllisyysvaikutus on kaikkiaan 4 000–6 000 henkilöä. Muista Pohjoismaista poiketen Suomessa on vahvaa omaa tuotantoa, viennin osuus kokonaistuotannosta oli viime vuonna peräti 73 prosenttia.

Seuraavan kerran Uiva Flytande järjestetään Helsingissä 15.–18.8.2024. Vene 24 Båt -näyttely puolestaan järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 9.–18.2.2024.

 www.finnboat.fi