Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien tietojen mukaan toukokuussa on tähän mennessä hukkunut kolme veneilijää. Ennen toukokuuta tänä vuonna Suomessa hukkui yhteensä 12 henkilöä, kertoo SUH.
Liitto kehottaa kaikkia veneilijöitä varmistamaan, että he käyttävät riittävästi aikaa veneen huoltamiseen ja turvavarusteiden tarkistamiseen.
– Moni alkukauden pelastustehtävä johtuu veneiden teknisistä vioista, jotka olisi voinut välttää tarkistamalla veneen kunto ennen vesille lähtöä. Suurin osa alkukauden meripelastustehtävistä aiheutuu juuri veneiden teknisistä vioista, joista yleisin johtuu polttoainetankkien epäpuhtauksista. Tämä johtaa polttoainesuodattimen tukkeutumiseen ja matkan katkeamiseen, kertaa Suomen Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg.
Veneilijä itse on tärkein turvallisuustekijä
Veneen tärkein turvallisuustekijä on veneilijä itse. On jokaisen veneilijän omalla vastuulla varmistaa, että tiedot ja taidot ovat ajan tasalla. Tietoa ja koulutusta on saatavilla useista lähteistä.
– Kaikkien vesillä liikkujien on hyvä kerrata vesiliikenteen säännöt ennen veneilykauden alkua. Tarvittaessa on syytä hankkia lisäkoulutusta, muistuttaa Traficomin Kimmo Patrakka.
Keväällä on myös tärkeä muistaa, että vaikka aurinko jo lämmittääkin, ovat vedet vielä pitkään kylmiä ja hypotermian riski on todellinen.
SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan vuoden 2024 aikana on hukkunut 12 ihmistä. Näistä yhdeksän on miehiä, yksi nainen ja yhdessä tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Hukkumiskuolemista yhdeksän on tapahtunut jäihin vajoamisen seurauksena ja kolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Länsi- ja Sisä-Suomen alueella on tapahtunut neljä hukkumista, Etelä-Suomessa kaksi, Lounais-Suomessa kaksi, Itä-Suomessa kaksi ja Pohjois-Suomessa kaksi.
Viime vuoden tammi-huhtikuun ennakkotilastojen mukaan hukkuneita oli yhdeksän, joista neljä hukkumista tapahtui huhtikuussa.
SUH muistuttaa, että vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo vesille lähtemistä.
Katso keväthuollon tarkistuslista ennen veneilykauden starttia alla.