Osalla Savitaipaleen Virmajärven asukkailla on mitta täynnä. Järvellä pyörivät vesiskootterit ovat häirinneet lomailevia mökkiläisiä jo toista vuotta. Nyt paikallinen osakaskunta esittää vesiskoottereiden täyskieltoa järvellä. 

Joidenkin mökkiläisten keskuudessa kaikenlainen “kruisailu” herättää paheksuntaa. Lisäksi “ympyrän tai tai mieluummin kasin ajelu, jotta päästään hyppimään omissa aalloissa” nostattaa tulikivenkatkuisia tunteita pintaan. 

Ylen tietojen mukaan Virmajärven vesijettiongelma oli tapetilla jo 90-luvulla, mutta silloin asiaan ei haettu tukea viranomaisilta. Edelliskesänä jettejä oli kuitenkin niin monta, että osakaskunnalle ei lopulta ilmeisesti jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin vesijettien täydellisen kiellon esittäminen.  

– Moottoriveneet eivät tuota samanlaisia ongelmia. Moottoriveneillä on selkeä, käytännöllinen käyttötarkoitus esimerkiksi kalastuksessa. Jokainen tietää, mitä varten ne vesijetit on tehty, Virmajärven osakaskunnan puheenjohtaja pohtii. 

Vesijetin omistaja toivoo sopuratkaisua

Virmajärvi on melko suuri järvi, pinta-alaltaan reilut kymmenen neliökilometriä. 

– Tämän ja viime kesän aikana Virmajärvellä on ollut kolme minun tiedossani olevaa vesijettiä satunnaisesti käytössä. Aikamoinen toimenpide lähteä hakemaan täyskieltoa tällaisen käytön seurauksena, vesijetin omistaja tuumaa. 

Vaikka täyskielto harmittaisi, se ei olisi vesijetin omistajalle suunnaton takaisku, sillä pieni alus on helpohkosti liikuteltavissa trailerin avulla.

– Sitten täytyy tehdä omat ratkaisut, ja me voimme ajaa muilla järvillä tai tarvittaessa vaikka merellä, kun asutaan pääkaupunkiseudulla.

Sopuratkaisu olisi kuitenkin toiveissa.

Täyskielto vaikea saada läpi

Virmajärven tapaus jakaa ymmärrettävästi mielipiteitä, ja muutamat kuntalaiset ovat jo jättäneet asiaan omat vastineensa. Myös Savitaipaleen kunta suhtautuu kieltoon kriittisesti.

Traficomin ylitarkastajan mukaan vesijettikiellot ovat harvinaisia Suomessa, vaikka niitä jonkin verran onkin.

– Jotain tiettyä vesikulkuneuvoa koskevia kieltoja tai rajoituksia on mahdollista asettaa vain, jos voidaan osoittaa sen aiheuttavan erityisen huomattavaa haittaa tietyllä alueella, ylitarkastaja sanoo.

Kieltoja on aiemmin asetettu sekä kokonaisille pienille järville että isompien vesialueiden osille.