Vuosien 2015–2024 aikana huviveneilyonnettomuuksissa on menehtynyt vuosittain 27–52 ihmistä. Vaikka pitkäaikainen trendi on ollut laskeva, on kuolemantapausten määrä pysynyt lähes ennallaan vuoden 2020 jälkeen. Poikkeuksellinen vuosi oli 2022, jolloin menehtyneitä oli vain 27.
Eniten onnettomuuksia tapahtui viime vuonna Kymijoen vesistöalueella ja Pohjanlahdella, joissa menehtyneiden määrä on kasvanut selvästi muutaman vuoden takaisesta.
Selkeä profiili
Vuoden 2024 luvuissa korostuu myös uhrien profiili: kaikki menehtyneet olivat miehiä ja yli 71 prosenttia yli 55-vuotiaita.
Suurin osa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattuu soutuveneillä ja pienillä moottoriveneillä. Onnettomuuksien taustalla eivät useinkaan ole tekniset viat tai sääolosuhteet, vaan veneen kaatuminen ja inhimilliset tekijät. Alkoholi on mukana yli puolessa tapauksista.
Vastuullisuutta ja omia valintoja
– Jokainen voi edistää veneilyturvallisuutta omilla valinnoillaan ja vastuullisella toiminnallaan. Alkoholi, pelastusliivien puute ja kiikkerä vene muodostavat yhdessä merkittävän riskikombinaation. Näitä tekijöitä poistamalla turvallisuustasoa voidaan merkittävästi parantaa, muistuttaa johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.
Hänen mukaansa etenkin avoveneissä pelastusliivien käyttö voisi estää monia kuolemantapauksia. Turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää pysyä selvin päin niin vesillä kuin ennen vesille lähtöä. Patrakka painottaa myös veneilytaitojen ylläpitämistä:
– Jokaisen olisi hyvä harjoitella, miten vedestä pääsee takaisin kaatuneeseen veneeseen.