Viime vuonna Grand Soleil ilmoitti palaavansa isojen semicustom-pursien markkinoille uudella Plus Line -konseptilla. Sarjassa tavoitellaan plussaa muutenkin, kuin veneiden koon suhteen. Tarkoitus on tehdä veneistä italialaisen suunnittelu- ja veistämöosaamisen näytekappaleita.

Suunnittelija on ORC-mestari Matteo Polli, Cantiere Pardo tunnetaan rakennustaidoistaan, edistyneitä konstruktioita kehittelee insinööri Marco Lostuzzi ja sisätilat piirtää Nauta Design. Asiakas otetaan mukaan projektiin jo alusta alkaen niin, että rungon laminoinnista kaupan jälkeiseen asiakaspalveluun hän pääsee esittämään toiveitaan ja tarpeitaan venettä toteuttavalle tiimille.

Plus Line -veneistä ensimmäisenä valmistui Grand Soleil 65 Long Cruise viime kesänä. 72- ja 80 -jalkaiset lippulaivat ovat työn alla, mutta vesille asti pääsi jo esikoisen sporttisempi kaksoisveli 65 Performance. Muutokset ovat numeroiden valossa jopa yllättävän pieniä.

Painoa on poistettu vain 500 kg, mikä kokoluokka ja veneiden varustelun ja kalustuksen runsaus huomioiden on vähän. Merkittävämpi on painopisteen pudotus. Moottori on siirretty salongin alta peräkajuutoiden väliin. Se on nyt alempana, samoin salongin lattia ja koko kalustus, jonka ansiosta kansirakenne on voitu tehdä kapeammaksi ja virtaviivaisemmaksi.

Runko on sama kuin 65 LC:n ja siinä sovelletaan terävähköä, aaltoja hyvin halkovaa keulaa ja verrattain kapeaa vesilinjaa, jolle perässä antavat kantavuutta pehmeästi kaartuvat ja varsin korkealle nousevat laitapalteet. Rungon luvataan toimivan yhtä tehokkaasti kisakunnossa kuin täydessä matkavarustuksessa.

Matteo Pollin ase ORC-radoilla on ollut varsin taakse tuotu masto ja niin on tehty nytkin. Keulakolmio saadaan suureksi, jolloin voidaan käyttää genuan sijasta manöövereissä nopeampaa fokkaa. Rikimitat vaikuttavat olevan ennallaan, mutta purjevalikoimaan on lisätty staysail, jolle on lisäharus keulakannella. Puomia on laskettu hieman purjealan keskipisteen tuomiseksi alemmaksi. Itsejalustuvan fokan kisko tulee kanteen vakiona, sillä vene on tarkoitettu purjehdittavaksi myös omistajaperheen omin voimin ja pienellä miehistöllä.

Peräsimiä on yksi ja vakioköli on 3,5-metrinen T-bulbi. Saatavilla on myös matalampi (3,0 m) ja teleskooppiköli (2,5 - 4,0 m).

Rungo on tyhjiölaminoitu epoksi- ja vinyylihartsilla ja vahvisteina on käytetty suunnattuja hiilikuitukankaita. Ympäristönäkökohtia on huomioitu. Hartsit ovat kierrätettäviä, kuituna on hiilen ja lasin lisäksi pellavaa, maalit ovat vesipohjaisia ja tiikki on kestävästi kasvatettua.

Sisällä oikeastaan ainoa ero luksus- ja sporttimallien välillä on moottorin siirrosta seurannut peräkajuuttojen pieneneminen. Draamaa se ei tässä kokoluokassa tosin aiheuta, omat toiletit niillä kummallakin on edelleen. Aivan keulassa on kannelta kuljettava yhden hengen miehistökajuutta, jonka voi omistajapurressa jättää purjevarastoksi. Ykköskajuutta on keulan sviitti, josta oman toiletin lisäksi löytyy asiallinen työpöytä.

Salonki jakautuu kahteen sohvaryhmään, joista paapuurin puoleinen on suuren ruokapöydän ympärillä. Styyrpuurin sohva sopii vapaaseen oleskeluun ja sen perän puolella on iso navigointi- ja kommunikaatiopiste. Pentteri on portaikosta vasemmalle ja sen melkein täydeksi ympyräksi kiertyvä kalustus mahdollistaa runsaan varustelun ja hyvän työpisteen myös merenkäynnissä. 

Viimeistelyä, tyylilajia ja tunnelmaa voi luonnehtia sillä, mitä Grand Soleil itse sanoo haluavansa tuoda esiin Plus Line -pursissa: italialaista eleganssia parhaimmillaan.

www.grandsoleil.net 

www.aquastore.fi