Vasta vajaat viisi vuotta sitten perustettu Windelo on päässyt vauhdikkaaseen lentoon. Mallisto kasvaa jo kuuteen veneeseen Miamin venenäyttelyssä julkistettujen uutuuksien myötä. Kaikki ovat isoja, 50–55-jalkaisia pitkään asumiseen ja valtameriristeilyyn tarkoitettuja katamaraaneja. Suora kilpailu suurvalmistajien kanssa väistetään muutamalla omaperäisellä linjanvedolla.
Perustavin niistä on se, että Windelo panostaa nopeuteen. Veistämö katsoo, että asumiseen oivasti riittävät tilat saadaan tähän kokoluokkaan mahtumaan, vaikka runkoja ei ylettömästi levennetä eikä oleskelutiloja rakennetta lisäkerroksiin. Keveys ja iso purjeala antavat juuri monirunkoisissa tehokkaasti suorituskykyä, joten niitä tavoitellaan.
Jo ensimmäiset mallit 50 ja 54 saivat kiitosta juuri venevauhdeistaan sekä ylellisemmissä Yachting- että pitkien matkojen Adventure-versiossa. Niiden rinnalle ovat nyt tulossa vielä ripeämmät Sport-mallit 51- ja 55-jalkaisina.
Kyse on osin päivityksestä. Rungot pohjautuvat edellisiin niin, että asuintilat ovat käytännössä ennallaan. Niitä on tarjolla laaja valikoima. Toinen runko on aina sisustettavissa kokonaan omistajan sviitiksi. Makuukajuutta on perässä, keskiveneessä väljä toimistotila ja keulassa kodinhoito- sekä hygieniatilat.
Toisen tai molemmat rungot saa myös kahdella kajuutalla, joista keulaan sijoittuvassa on joko parivuode tai kaksi lomittaista kerrospetiä. Keskellä runkoa toiletti on jaettu suihku- ja wc-osioihin. Keulaan jää pitkä varastoruuma, johon voi ottaa ulkoa kuljettavat miehistökajuutat vaikka molempiin runkoihin.
Kannen asuintilat eroavat kilpailijoista selvästi. Koko etuosa on varattu ohjaamoksi, jonka erottaa muusta salongista liukuovilla varustettu seinä. Purjeita sieltä käsin ei hallita, mutta muuten koko merenkulku sujuu täysin erossa matkustamisesta. Pääsalongissa on pentteri ja 2–3 sohva-pöytäryhmää, joiden keskinäisen järjestyksen asiakas valitsee kahdesta vaihtoehdosta.
Lisäjalka pituuteen tulee molemmissa uutuuksissa suoraan ja kokonaan vesilinjaan. Aiemmin pystyä keulaa on kallistettu aggressiivisen näköisesti peräti 17° eteenpäin ja terävöitetty tunkeutumaan tehokkaasti aaltojen läpi. Muotoilu on tuttua kilpapursista ja niistä on haettu mallit myös kapeilla, syville nostoköleille ja peräsimille, jotka ovat nyt hiilikuitua. Samoin mastot, joita on korotettu metrillä purjealan lisäämiseksi. Keulakolmioon tuo lisämittaa pidempi keulapuomi, hiilikuitua sekin. Vanttien materiaali on vaihdettu teräksestä kevlariin painon säätämiseksi. Kaikkiaan Windelo kertoo uusien mallien olevan yli 500 kg kevyempiä edeltäjiinsä verrattuna.
Toinen Windelon käyttämä erikoiskuitu ja veneissä harvoin nähty, on basaltti. Sillä on korvattu lasikuitua rungossa ja muissa rakenteissa. Basaltilla saavutetaan jopa hiilikuitua vastaavia lujuus/painosuhteita, mutta huokeammin. Lasiin verrattuna päästään huomattavasti pienempään ympäristökuormitukseen. Veden kulutus valmistuksen aikana laskee melkein kolmanneksella, veistämö lupaa.
Käyttämällä myös esimerkiksi kierrätysmuovista tehtyä ydintä sandwichrakenteissa ja ekohartseja, tuulivoimaa tehtaalla sekä FSC-sertifioitua puuta sisustuksessa Windelo vakuuttaa tavoittavansa 50% pienemmän hiilijalanjäljen venettä kohti valmistuksessa.
Viimeisen silauksen eko-ajattelulle antaa se, että moottorivaihtoehdoiksi on tarjolla vain täyssähköisiä tai hybridejä. Virtaa tosin otetaan ainakin toistaiseksi tuuli- ja hydrogeneraattorien sekä aurinkopaneelien lisäksi myös dieselgeneraattoreista.
Ympäristöasioiden painotus on Windelolle luonteva valinta muun muassa siksi, että tehtaan taustajoukkoihin kuuluu tutkijoita paikallisesta materiaalitutkimukseen keskittyvästä yliopistosta.
Vielä Miamissa uutuudet esiteltiin suunnitelmina. Tekniset tiedotkin ovat hieman eroavia veistämön nettisivulla ja viimeisimmässä lehdistötiedotteessa, josta ne tähän artikkeliin poimittiin.
Purjehtimatta ja puhtaiden lukujen perusteella voi silti olettaa, että Windelon ja kilpailijoiden välinen ero ei ole ainakaan supistumassa enempää veneiden olemuksen kuin suorituskyvyn suhteen.