Fairline on ollut oikeastaan aina vahvasti mukana avo-ohjaamollisten sportcruiserien luokassa. 80-luvun venebuumin vuosilta mieleen muistuu esimerkiksi pienemmän pään 21 Sprint, 24 Carrera ja 26 Sun Fury -mallit sekä tietysti ikoninen Targa 33, koko Fairline Targa -mallisarjan kantaisä.
Vuosikymmenten saatossa Fairlinelle kävi kuten muillekin kuuluisiksi ja arvostetuiksi nousseille brittimerkeille. Mallisto kasvoi, ja kasvoi. Nykyisen Targa-sarjan pienin on kokonaispituudeltaan liki 47-jalkainen eli 14-metrinen Targa 45.
Fairline tekee kuitenkin harvinaisen paluun pienempiin kokoluokkiin uude F//Line-mallisarjan esikoisella, 33:lla. Sen juhlavat muodot on piirtänyt Fairlinen uudeksi hovisuunnittelijaksi pestattu italialainen Alberto Mancini, jonka portfoliosta löytyy entuudestaan muun muassa useita Azimutin malleja.
Kuvat kertovat muodoista enemmän, joten katsotaan tekstissä pintaa syvemmälle. Kuten esimerkiksi että keulakannella on aurinkopatjat, muttei kauniita linjoja rikkovia kaiteita. Liikkuminen sivu- ja keulakansilla edellyttää varovaisuutta ja minimaalista aallokkoa.
Sivukansilta kuljetaan suoraan avotilaan, sillä siinä mihin sivukannet päättyvät, on aukeavat laitaportit. Ne toimiva itse asiassa varsin hyvin, vaikka vaativat melkoisesti tilaa avattaessa. Mutta kun portit on auki, on niistä kulkeminen vaivatonta.
Jännittävä yksityiskohta on myös negatiivisesti kallistettu peräpeili, joka taittuu hydraulisesti auki laajaksi uimatasoksi. Hieno toteutus, jota ilman F//Line 33:sta on vaikea kuvitella. Kyse on kuitenkin verottomana reilun 16 000 punnan lisävarusteesta.
Avotilan molemmat laidat on jätetty kulkuväyliksi, joten kalustus on keskitetty perättäin veneen keskilinjalle. Ratkaisu tekee avotilassa liikkumisesta sujuvaa, kun kulkuväyliä on useita.
Kalusteista takimmaisena on kaksi kolmen istuttavaa sohvaa vastakkain. Niiden väliin saa sähköisesti säätyvän tiikkipöydän. Takasohvan taittuva selkänoja mahdollistaa istuskelun myös perää kohti, mutta selkänojan mekanismi on hutera, mikä ei sovi muuten laatua huokuvaan kokonaisuuteen ollenkaan.
Käyttökelpoisen pentterilipaston äärellä touhutaan perää kohti seisten. Jos sekä pesuallas että liesi on käytössä yhtä aikaa, jää laskutilaa niukasti, mutta tässä tapauksessa oleellisempaa lienee se, että jääkaapin viereen saa lisävarusteena jääpalakoneen ja kaksi jäähdytettyä viinipullolokeroa.
Avotilan kattamiseen on useita vaihtoehtoja. Vakiona tarjotaan satamapeite, optiona käsin tai hydraulisesti operoitava ohjaamon ja pentterin kattava biminikatos, johon kuuluu myös tuulilasin yläpuolelle tuleva kirkas "ikkuna". Eräänlainen biminin ja sprayhoodin yhdistelmä, siis.
Käsin pystytettävään ja laskostettavaan biminin saa myös pidempänä, koko avotilan mittaisena, ja siihen sekä sivu- että peräseinät, jolloin voidaan puhua jo ajokuomusta. Koko setti maksaa verottomana 12 000 puntaa, suunnilleen saman kuin hydraulinen lyhyt bimini.
Sisätilat tarjoavat odotuksiin nähden ison yllätyksen, ja nimen omaan positiivisen sellaisen. Tilaa on paljon enemmän kuin ulkonäön perusteella uskaltaa odottaa.
Keulasalongin pöytä on kohtuullisen kokoinen ja sen ääreen voi kuvitella neljä henkeä ruokailemaan tai kuusi istumaan iltaa. Kulku sohvalle istumaan ja sieltä pois käy suhteellisen väljästi. Sohva on jo vakiona nahkaverhoiltu.
Styyrpuurin laidalla oleva toiletti on ehdottoman tyylikäs, mutta myös tilava. Suihkunkin mahtuu ottamaan, jos tilan vain tohtii kastella. Täysi suihkuvarustus automaattista lattiakaivoa ja täysikokoista seinäsuihkua myöten on kyllä vakiona. Uimatasollekin saa tavallisen käsisuihkun sijaan hiilikuituisen irrotettavan suihkusetin superjahtien beach clubien tyyliin. Lämminvesivaraajan tilavuus on venetyppi huomioiden poikkeuksellisen riittoisat 60 litraa.
Keskikajuuttaan ja sen parivuoteeseen kuljetaan kyyristellen, mutta hyvän kokoinen parivuode on lopulta vähintäänkin kohtuullisen mukava myös aikuisille. Yksityisyyttä tuo wc:n laipiosta auki taittuva ovi, jolla keskikajuutan saa suljettua salongista. Säilytystilaakin löytyy, kahden puolikorkean vaatekaapin ja neljän pienemmän lokeron verran.
F//Line 33 on lähtökohtaisesti tarkoitettu vain (omistaja)pariskunnan satunnaisesti yövyttäväksi, sillä salongin vuodemahdollisuus tulee vasta optiona, johon kuuluu sähköisesti alas laskettava pöytä ja tarvittavat patjat. Veroton hinta hipoo 5 000 puntaa.
Yhdelle muotisuuntaukselle Fairline viittaa kintaalla, ja se on suuret runkoikkunat. Niitä ei F//Line 33:ssa ole ollenkaan. Sisällä ollessa sitä ei kuitenkaan heti ensimmäiseksi pane merkille, sillä keinovalaistus on toteutettu onnistuneesti ja sisätilojen yleisilme on viihtyisä. Luonnonvaloa tulee sisään kansiluukusta, kattoikkunasta ja pleksiovesta sen mitä tarvitsee. Toiletin tuuletus on hoidettu mekaanisesti.
Myös varsinainen sisäpentteri puuttuu, vaikka sen perinteisellä paikalla ovenpielessä onkin sitä muistuttava lipasto ja kaapisto. Sen verran se pentteriä kuitenkin sivuaa, että lisäjääkaappi ja Fairline-nimikoitu Robert Welchin 42-osainen kuuden hengen rosteriastiasto ja -aterimet sijoitetaan sinne, jos ne lisävarustelistalta ruksitaan.
Upea myös veden alta
Olisi sääli, jos niinkin style vene kuin F//Line 33 ei vastaisi odotuksia vesillä. Onneksi tässä tapauksessa niin ei todellakaan ole.
Konehuoneeseen valitaan aina kaksi sisäperämoottoria, mutta teho- ja ideologiaskaala yltää ääripäihin. Hinnat alkaen -vaihtoehdon virkaa hoitaa kaksi 240-hevosvoimaista bensa-V6:sta, ja ne voi saman tien unohtaa. Jos haluaa olla järkevä, voi valita 220-hevosvoimaiset D3-dieselit, mutta eihän F//Line 33:sta osteta järjellä, vaan tunteella.
Jäljelle jää V8 vaihtoehto, jossa jo yhdessä koneessa on tehoa lähes dieselien yhteistehon verran eli 430 hevosvoimaa. V8 optio maksaa saman verran kuin dieselit ja vain noin 15 000 euroa enemmän peruskoneet. Ja tässä tapauksessa se on todellakin vain, sillä kun sivistyneesti taka-alalla hyrisevien V8:en kurkut avaa ensimmäisen kerran kunnolla, ei sen jälkeen enää muita vaihtoehtoja osaa ottaa vakavasti.
Volvo Pentan V8-430:t perustuvat GM:n viidennen sukupolven 6,2-litraiseen lohkoon, mikä tarkoittaa muun muassa venemoottoreissa harvinaista polttoaineen suorasuihkutusta. Se auttaa pitämään kulutuksen tolkullisena. 25 solmun leppoisa marssivauhti taittuu 3,5 litralla per meripeninkulma. Yli 40 solmun nopeuksilla kulutus onkin sitten jo toista luokkaa. Bensaa palaa yli 200 litraa tunnissa eli kulutus nousee yli viiteen litraan meripeninkulmalla.
Huippunopeus yltää 48 solmuun, vaikka tankit on täynnä ja kyydissä kuusi henkilöä. Eikä huippuja tarvitse "puristaa" tai "pinnistää", vaan kaikki tapahtuu eleettömän vaivattomasti. Kaasuun reagointi on loistavaa, aina kun kahvaan koskee niin tapahtuu. Volvo Pentat vääntävät tuhdisti ja ottavat hanakasti kierroksia.
Kahden ison koneen myötä perässä on paljon painoa, mutta liukuun nousu tapahtuu silti nopeasti ilman suurempia keulimisia ja vene tuntuu ajossa tasapainoiselta. Moottoritrimmiä tarvitaan liukunopeuksilla vain maltillisesti, mikä ei ole suhteellisen pienille kaksimoottoriveneille lainkaan harvinaista. F//Line 33:lle riittää huippunopeuteen trimmikulma +1, ylätrimmi saa veneen laukalle ja nopeus laskee.
Runko halkoo aaltoja todella mukavasti, joten suorituskykyä pystyy myös hyödyntämään. Mihinkään päättömään reuhaamiseen F//Line 33 ei houkuttele, vaan tuntumassa on mukavaa urheilullisuutta, aidossa GT-hengessä.
Kaarrokset ja aaltojen ylitykset sujuvat suuremmillakin nopeuksilla vakuuttavasti ja ilman dramatiikkaa. Ohjaus on kevyt ja vene tottelee komentoja tarkasti. Etenkin aaltoja vastaan kaartaminen sujuu todella sivistyneesti, sillä F//Line 33 ei tutise, vapise eikä pauku. Runko ja rakenteet ovat jäykät ja palteet kapeat. Rungon on suunnitellut Fairlinelle J&J Design.
Tuulilasi on tummennettu sen verran vahvasti, että hämärissä olosuhteissa se lienee liki läpinäkymätön, eikä tuulilasinpyyhkimiä ole edes lisävarustelistalla. Ajaminen tapahtuu siis pääasiassa seisten, jolloin havainnointi tapahtuu matalan tuulilasin yli. Myös kojelaudan ergonomia on sovitettu seisten ajamiseen, mutta ohjaamon kiinteästi asennetun penkin voisi miettiä kokonaan uusiksi. Se ei tarjoa oikein mitään tukea seisten ajamiseen, mutta istuma-asentokin on huono.
Superjahtiasennetta
Kokonaisuutena F//Line 33 on kiehtova vene. Se näyttää über-coolilta luksustuotteelta ja sitä se myös on, olematta kuitenkaan toivottoman epäkäytännöllinen tai liian eksoottinen.
Superjahtiasenne tulee esiin muotoilun lisäksi myös viimeistelyssä ja varustelussa. Esimerkiksi erilaisiin valaistusoptioihin saa kulumaan noin kymppitonnin jos tahtoo. Sillä saa kaksiväriset vedenalaiset valot sekä tunnelmavalaistuksen sisään ja ulos, johon kuuluu muun muassa valaistut F//Line -logot ulkona ja päivänvaloikkunapaneeli sisällä.
Harva veistämö viitsii ylipäätään ryhtyä edes yrittämään sovittaa kymmenmetriseen veneeseen normaalien mukavuusvarusteiden lisäksi esimerkiksi hydraulisesti aukeavaa peräpeiliä ja nousevaa biminiä, ilmastointilaitetta ja generaattoria sekä gyro-vakainta, mutta Fairline on sen tehnyt. Sillä vain on hintansa, ihan samoin kuin Mancinin muotoilullakin.
Koeajoveneen tapauksessa se on lukemana esitettynä noin 550 000 euroa. Siitä huolimatta kiinnostusta riittää, Suomessakin. Ensimmäinen Suomeen myyty F//Line 33 saapuu kesäksi, ja se tulee myös elokuussa Uivaan näytille, jos venemessuja syksyllä vaan päästään järjestämään.