Syksyllä 2018 lanseerattu 88 DC oli ensimmäinen uuden aallon Yamarin. Sen muotoilua pidettiin oitis onnistuneena, mutta sisustusta ja laatuvaikutelmaa vähän vaatimattomana. Tehosuositus ylti alun perin 350 hevosvoimaan, mihin myös moottoripartnerista omistajaksi muuttuneen Yamahan valikoima päättyi.

Kun Yamaha esitteli seuraavalle kaudelle uudet 375- ja 425-hevosvoimaiset XTO V8 -lippulaivamoottorit, myös 88 DC tyyppihyväksytettiin niiden mukaiseksi. Samalla vakiomallin rinnalle lanseerattiin Premium-versio.

Ulkoisesti 88 DC Premiumin erottaa vakiomallista tuulilasin kehyksestä. Perusmallissa se on mustaksi maalattua alumiinia, Premiumissa tuhdimpi ja kiillotettua ruostumatonta terästä. Ero näyttää ja tuntuu hyvältä.

Avotilaan Premium-versio tuo tullessaan muhkeamman patjasarjan, jonka voi valita joko harmaan tai saharan-sävyisenä. Molemmat vaihtoehdot näkyvät tämän jutun kuvituksessa. Myös kajuutan ilme muuttuu Premium-version myötä edukseen: äveriäämpi vaikutelma syntyy puusisustuksella, johon kuuluu muun muassa vaatekaappi, seinähyllyt sekä toiletin laipiot ja ovi. 

Kuljettajan käyttökokemuksen kannalta merkittävin Premium-mallin lisä on Yamarin Q+ eli kojelaudan kahdesta 16-tuumaisesta monitoiminäytöstä koostuva infotainment-järjestelmä. Siihen sisältyy muun muassa karttaplotteri, audiolaite, moottorin mittaristo sekä ajotietokonetoiminnot. Molempien näyttöjen näkymän voi jakaa ja kustomoida mieleiseksi ja kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi. Kojelaudan kosketusnäyttöjen tuumakilpailussa 88 DC Premium on Q+:n myötä moniin kilpailijoihin nähden omissa lukemissa.

Ohjaamon ergonomia on kokonaisuudessaan mitä mainioin. Ratissa on kallistuskulman säätö ja mukava ja tukeva istuin säätyy pituussuunnassa. Istuimessa on kookas ylös taittuva istuinosa ja korkea selkänoja, minkä ansiosta myös korkeampi istuma-asento on mukava. Kaasukäden kyynärnoja ja kookas jalkatuki viimeistelevät kokonaisuuden.

Massiivinen tuulilasi suojaa hyvin ajoviimalta ja tuulelta, myös sivuilta. Isojen näyttöjen sormeilu on helppoa, samoin päähallintalaitteet ovat sujuvasti paikoillaan: kaasukahvan lisäksi trimmilevyjen joystick ja tuulilasinpyyhkimien kytkimet on keskitetty oikean käden sormenpäiden ulottuville, joten vasemmalla voi keskittyä ohjaamiseen.

Rattia käsittelee erittäin mielellään. Yamahan V8-moottoreissa vakiona oleva täysin integroitu DES-sähköohjaus on tuntumaltaan ja tarkkuudeltaan loistava. Jos moottorivalinnassa päätyy 300-hevosvoimaiseen V6:een, kannattaa ehdottomasti valita sähköohjauksella varustettu XSB-malli hydrauliohjauksella varustetun hinnat alkaen -version sijaan.

Itse venekin on ajettavuudeltaan nautinnollinen. Kokoluokassaan matalalinjainen 88 DC on erittäin tasapainoinen ajettava. Vene trimmaantuu tarkasti ja taittuu tiukkoihin ja vauhdikkaisiinkin kaarroksiin nöyrästi. Tehokkaasti aaltoja halkova keula ja rungon pituus tekevät aallokkoajosta mukavaa, mikä mahdollistaa vauhdinpidon vielä metrisessäkin terävässä aallokossa siten, ettei vene haen aaltojen pohjia ja välejä, vaan ratsastaa aallokon harjalla.

Yamarin 88 DC Premium – Voimavaihtoehdot

Jo aikanaan perusmallin testin yhteydessä voitiin todeta, että 300-hevosvoimainen V6 riittää 88 DC:n voimanlähteeksi, mutta jos hankintahinta ei ole este, tuo V8 pakettiin sekä lisää sähäkkyyttä että parempia ominaisuuksia.

V8:n luonne korostuu etenkin kiihdytyksissä.  V8:lla varustettuna 88 DC ponkaisee napakasti liikkeelle ja liukukynnys ylittyy vaivatta. Vääntöä ja tehoa riittää välittömään kaasuun reagointiin vielä suuremmillakin nopeuksilla.

425-hevosvoimaisella V8:lla varustettuna 88 DC Premium huippunopeus nousee 48 solmuun. Oleellisempaa on laaja liukunopeusalue, joka toteutuu hyvin. Vene nousee luontevaan kulkuasentoon jo noin 16 solmun nopeudessa, jolloin kulutus tippuu liukukynnyksen jälkeen selvästi alle kahteen litraan meripeninkulmalla. 

Taloudellisin liukunopeus löytyy totuttuun tapaan 20–25 solmun alueelta, jolloi kulutus painoo 1,5–1,6 litraan meripeninkulmalla. Alle kahdessa litrassa kulutus pysyy poikkeuksellisen laajalla 12–35 solmun alueella. Huippunopeudella bensaa palaa lähes kolme litraa meripeninkulmalla. Koko- ja teholuokka huomioiden selvästi alle kahden litran kulutuslukemia matkanopeudella voi pitää erittäin kohtuullisina.

Huomionarvoista on, että 88 DC:n kohdalla vääntävämmät ja tehokkaammat polttoaineen suorasuihkutuksella varustetut V8-moottorivaihtoehdot tarjoavat 20–30 solmun matkanopeusalueella jopa aavistuksen taloudellisempia maileja kuin samoilla nopeuksilla kovemmalle rasitukselle joutuva V6-vaihtoehto. Ero ei ole suuri, keskimäärin desin-parin luokkaa meripeninkulmalla, mutta kuitenkin.

Melutasoltaan 88 DC Premium on lisänimensä veroinen. Runkoäänet ovat kohtuullisen vaimeita eikä koeajoyksilöissä ilmennyt rakenteiden nitinöitä tai natinoita. Häiritsevin piirre on kaikille Yamahan isoille moottoreille yhteinen liioittelevan voimakas käyntiääni kaasua lisättäessä. Kaasun höllääminen kiihdytyksen jälkeen kuitenkin tasaa myös moottorin murinan ja 75–80 desibelin äänenpaine 20–30 solmun matkanopeuksilla ovat hyvinkin kilpailukykyisiä lukemia.

Yamarin 88 DC Premium – Helposti lähestyttävä

Laiturilta tai rannasta veneeseen kulku on tehty helpoksi. Perässä on suuret uimatasot ja eri korkeuksilla olevia tasoja, joille on vaivatonta astua sekä suoraan perästä että sivuilta ja erikorkuisilta laitureilta ja rannoilta. Kulku puolelta toiselle käy vaivattomasti ja styyrpuurin puolella on luontevasti askellettava kulkuväylä avotilaan.

Myös keulasta kulku käy sujuvasti, sillä keulan tylppä muoto tekee keulatasosta leveän ja kaiteet ovat käyttökelpoisen korkeat. Esiin taittuva porrasaskelma helpottaa luonnonrantoihin tai matalalle laiturille. Keulakansi on tasainen, tuulilasin aukeava keskiruutu varustettu liikeradan minimoimalla kitkajousella ja alas avotilaan johtavat portaat ovat saapikkaillekin riittävän leveät.

Avotila on kookas ja muodokas. Takaosassa on kaksi vastakkaista kulmasohvaa, joiden väliin saa asetettua pöydän. Tilaa riittää suuremmallekin seurueelle. Isommasta kulmasohvasta saa muodostettu myös päivävuoteen rennompaa oleskelua ajatellen. Komentosillalta löytyy kuskin paikan lisäksi kaksi erillisistuimilla varustettua kartturin paikkaa.

Minimalistinen pentteri on avotilassa paapuurin laidalla. Varusteita on (jääkaappi, keitin, lavuaari), mutta lasku- ja säilytystilaa on vain pienen klaffiaputason ja parin vetolaatikon verran. Kovin pitkälle omavaraiselle reissulle näillä ei pötkitä.

Avotilan saa katettua isolla kaksiosaisella ajokuomulla, jolle on myös ilahduttavan tilava kuomutalli. Toinen vaihtoehto on säilyttää venettä kotisatamassa avotila satamapressulla peitettynä.

Yamarin 88 DC Premium – Kompromissi tiloissa

Premium-version keulakajuutassa on miellyttävä tunnelma. Luonnon valo ja materiaalit tekevät kajuutasta viihtyisän. Tilaakin on toimivasti, vaikkei kajuutassa ole daycruisereille tyypilliseen tapaan täyttä seisomakorkeutta. 

Liikkumista ja esimerkiksi pukeutumista helpottaa paapuurin laidalla oleva sohva, joka soveltuu myös pienimuotoiseen oleskeluun. Parivuode on asiallisissa mitoissa ja sijoitettu styyrpuurin laitaa mukailevasti. Vaatekaapista, hyllyiltä ja vuoteen alta löytyy vähintäänkin kohtuullinen määrä säilytystiloja.

Myös toiletti on toimivan kokoinen: isomiakin on nähty, mutta tälläkin tulee toimeen. Varsinkin kun wc-istuin on sähkötoiminen, mikä poistaa pienessä tilassa pumppaamisen tarpeen.

88 DC:n tilaratkaisun varsinainen kompromissi on keskiveneen pääkajuuttaan avoin makuukamari, jota usein kutsutaan mid cabiniksi tai minikajuutaksi. Yamarinissa se on poikkeuksellisen matala ja aikuiselle pääkajuutasta katsoen tavoittamattomissa, vaikka näköyhteys sinne onkin. Minikajuuttaan pääkajuutasta johtava onkalo on niin ahdas, ettei aikuisen mitoissa oleva siitä mahdu edes ryömimään.

Sen sijaan minikajuuttaa aukeaa kulkuyhteys suoraan avotilasta, missä kajuutan vuoteella pääsee pudottautumaan suoraan paapurin puolen sohvan päätyyn avautuvan luukun kautta. Kovin kätevää sekään ei ole, eikä luukkua tee mieli vuoteella vääntäytymisen jälkeen sulkea, vaikka siinä ikkuna onkin. 88 DC:n minikajuutasta on lähinnä jälkikasvun makuusopeksi.

Yamarin 88 DC Premium – Päivä- ja viikonloppuristeilijä

Yamarinin lippulaiva on ennen kaikkea iso päiväristeilijä, jolla sujuu myös pienen perheen viikonlopun ja jopa viikonkin lomareissut. Kompromissi päiväkäytön suuntaan näkyy etenkin pentterin ja minikajuutan mitoissa. 

Etenkin keskikajuutan tilakompromissin ansiosta 88 DC on voitu pitää varsin matalalinjaisena ja makeana ajettavana. Se on ajettavuudeltaan selkeästi enemmän sporttinen GT kuin kelluva karavaanari.

Vakiovarustus on Premium-mallin elektroniikkapakettia ja tiikkiturkkia lukuun ottamatta varsin vaatimaton, mutta tilanne muuttuu parin varustepaketin myötä. Niistä etenkin Deluxe-paketti on oikeastaan välttämätön, jo kuuden tonnin hintaansa nähden runsaan ja tarpeellisen sisällön takia. Myös Touring-paketti sekä yksittäisistä lisävarusteista ainakin kaikuluotain ja perässä liikkumista turvaava vetokaari lienevät oleellisia lisä, jotka nostavat lippulaivamoottorilla varustettuna pakettihinnan noin 190 000 euroon. 

Yamarin 88 DC Premium on silti hankintahinnaltaan selvästi edullisempi kuin vastaavasti varustellut kotimaiset pääkilpailijat Flipper 900 DC ja Finnmaster T9, joita ensisijaisesti kaupitellaan kahdella moottorilla varustettuina. Premium-version hintaero perusmalliin on 15 000 euron luokkaa, mutta vasta sen myötä lopputulos on sellainen kuin Yamarinin lippulaiva-daycruiserilta sopii odottaa.