Puola kuulostaa monen suomalaisen korvaan yhä jollain lailla eksoottiselta venevalmistusmaalta, mutta itse asiassa Puolassa on hyvinkin pitkä venevalmistushistoria. Se alkaa toisen maailman sodan jälkeen itään ja länteen jakautuneen Euroopan ajoilta, jolloin itäblokin totaalisessa järjestyksessä yhdeksi Puolan tehtäväksi määriteltiin veneiden valmistus – etenkin suurelle ja mahtavalle Neuvostoliitolle. Nykyisin on paljon vapaampaa, mutta tavallaan historia toistaa vielä itseään. Puola valmistaa yhä veneitä etupäässä muille.

Puolan nykyinen veneteollisuus on keskittynyt etenkin pienempiin moottoriveneisiin, mutta myös pienehköjen retkipursien valmistajana Puola on maailman kärkeä. Tuntemattoman suuruuden Puolasta tekee osaltaan se, että Puolan venevalmistus perustuu pitkälti sopimusvalmistukseen ja alihankintaan.

Esimerkiksi suurimpiin venevalmistajiin kuuluvat Slepsk, Ostroda Yachts ja Model-Art ei useimmille sano niminä mitään, vaikka kyseisiltä tehtailta valmistuu muun muassa Sea Ray- ja Bayliner-, Beneteau- ja Jeanneau- sekä Windy- ja Nimbus-veneitä. Nyt nimet lienevät tutumpia jo useimmille veneilijöille.

Puolasta tekee houkuttavan veneteollisuusmaan perinteisiä venevalmistusmaita, kuten Suomea, Ruotsia, Norjaa, Iso-Britanniaa, Ranskaa ja Italiaa, edullisempi palkkataso ja osaava työvoima. Yritysten toiminta- ja kehitysmahdollisuuksia on myös tuettu onnistuneesti valtion taholta, millä on saatu aikaan positiivinen kierre.

Puolan venealan keskusliitto Polboatin mukaan veneala työllistää Puolassa 40 000 ihmistä. Viime vuonna Puolassa valmistettiin 22 000 venettä. Tuotannon arvo nousi yli 350 miljoonaan euroon. Veneistä 95 prosenttia toimitettiin vientiin. Suurimpiin vientimaihin kuuluvat Ruotsi, Norja, Saksa, Alankomaat ja Ranska.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että Suomessa valmistetaan vuosittain noin 10 000 venettä, joista kertyy noin 260 miljoonan euron liikevaihto. Viennin osuus venetuotannon arvosta on 70 prosenttia. Suurimmat vientimaat ovat Ruotsi ja Norja. Koko veneala työllistää Suomessa arviolta 3 500–4 000 henkeä ja on liikevaihdoltaan noin 500 miljoonaa euroa.

Suomessa tehdään siis selvästi Puolaa vähemmän mutta isompia tai ainakin arvokkaampia veneitä. Silti työvoimaa tarvitaan selvästi vähemmän, mikä kielii suomalaisen veneteollisuuden tehokkuudesta.

Suomen tavoin myös Puolassa veneteollisuus on maantieteellisesti keskittynyttä. Suomessa 80 prosenttia venetuotannon arvosta syntyy Pohjanmaalla, Puolassa noin 70 prosenttia veneteollisuudesta on keskittynyt maan koilliskulmaan Gdanskin ja Augustowin väliselle alueelle.

Puolalaisten venevalmistajien suuruusjärjestystä voidaan vain arvioida, sillä esimerkiksi yritystoiminnan talouslukuja ei ole Puolassa samalla tavalla julkisesti saatavilla kuin Suomessa. Polboatin mukaan seitsemän suurinta valmistajaa ovat aakkosjärjestyksessä Balt Yacht, Delphia Yachts, Galeon, Ostroda Yacht, Parker Poland (Model-Art), Slepsk ja Sunreef Yachts. Niiden yhteenlasketuksi osuudeksi koko Puolan venetuotannosta Polboat ilmoittaa 70 prosenttia, määrittelemättä onko kyseessä kappaleet vai eurot. Nimilistasta päätellen kyse on euroista.

Vain oman tuotemerkkinsä valmistamiseen ja kehittämiseen keskittyneitä Galeonia ja Sunreefiä voidaan pitää Puolan veneteollisuuden lippulaivana, kumpaakin tavallaan.

Sunreef ei valmista kovin montaa venettä vuodessa, mutta ne ovat sitäkin suurempia luksuskatamaraaneja. Mallisto alkaa 50-jalkaisesta purjekatista ja yltää ainakin julkistetuissa piirustuksissa aina 210-jalkaiseen moottorikattiin.

Viime vuosina yhä suurempiin moottoriveneisiin keskittynyt Galeon lienee liikevaihdolla mitattuna Puolan suurin venevalmistaja. Se valmisti viime vuonna tiettävästi 150–200 venettä, joiden keskikoko oli yli 50-jalkaa. Työntekijöitä Galeonilla on palveluksessaan yli 1 400, määrä on muutamassa vuodessa lähes tuplaantunut. Liikevaihdosta voi esittää vain valistuneen arvauksen, joka johtaa jonnekin noin 100 miljoonan euron paikkeille.

Ostroda Yachts valmistaa vuosittain noin nelisentuhatta venettä, mutta kapasiteetti on kasvussa viime syksynä valmistuneen tehdaslaajennuksen myötä. Ostroda Yachts aloitti ranskalaisen Jeanneaun venemallien valmistuksen jo vuonna 1992, ja siirtyi Beneteau Groupin omistukseen vuonna 2001. Nykyisin Ostroda valmistaa käytännössä kaikki Beneteaun ja Jeanneaun perämoottoriveneet, joiden koko vaihtelee viidestä hieman yli kymmeneen metriin.

Delphia tunnetaan myös omista purje- ja moottorivenemalleistaan, mutta sen suurin tuotantovolyymi syntyy sopimusvalmistuksesta. Suurin asiakas on Brunswick Marine, jolle Delphia valmistaa Uttern- ja Quicksilver-veneitä. Myös Delphia valmistaa vuosittain nelinumeroisen määrän veneitä.

Delphian tilanne on mitä luultavimmin muuttumassa, sillä Beneteau Group osti sen viime syksynä. Delphiassa Beneteauta kiinnosti etenkin tuotantokapasiteetti ja Delphian Escape-moottoriveneet. Nähtäväksi jää, mahtuuko Beneteaun omien merkkien ja sen pääkilpailijoihin kuuluvan Brunswickin tuotanto jatkossa saman katon alle.

Kolmas oletettavasti suurempiin kuin ykkösellä alkaviin nelinumeroisiin tuotantomääriin yltävä massatuotantovalmistaja on Slepsk, joka on keskittynyt ainoastaan sopimusvalmistukseen. Omaa venemerkkiä sillä ei ole. Brunswick lienee myös Slepskin suurin asiakas, ellei sitten suomalainen Axopar ole ajanut ohi. Viime vuonna Slepsk valmisti yli 500 Axoparia, joiden myyminen kerrytti Axoparille ennakkotietojen mukaan noin 40 miljoonan euron liikevaihdon.

Brunswickin merkeistä Slepsk valmistaa käytännössä lähes kaikki Euroopassa myytävät Sea Rayt ja Baylinerit sekä monia eri Quicksilver- ja Uttern-malleja. Axoparin lisäksi Slepskillä on muitakin suomalaisasiakkaita, sillä se valmistaa kaikki XO:t sekä tiettyjä Buster-malleja. Tälle mallivuodelle on käynnistynyt myös muutaman Yamarin-mallin valmistus.

Model-Art ja Parker Poland kuuluvat samaan yritysryppääseen, jossa veneitä valmistavaksi tahoksi mainitaan yleensä ensin mainittu. Model-Artin/Parkerin toimesta valmistunee vuosittain varovaisesti arvioituna useita satoja veneitä, ellei enemmänkin.

Parker-nimellä tehdään ja myydään sekä rib-veneitä että lujitemuovisia moottoriveneitä. Pohjoismaissa Parker-moottoriveneet markkinoidaan nimellä Askeladden. Lisäksi Model-Art toimii Windyn ja Nimbuksen sopimusvalmistajana. Se valmistaa kaikki alle 40-jalkaiset Windyt sekä Nimbuksen uudet TWC-sarjan 9- ja 11-metriset mallit. Kuriositeettina mainittakoon, että Nimbuksen tuloillaan olevan pienimmän 8-metrisen mallin tuotantopaikasta käydään parhaillaan tiettävästi vääntöä Kuopion ja Puolan välillä.

Balt Yacht kertoo nettisivuillaan valmistavansa 350 venettä vuodessa, mutta tuotantokapasiteettia sillä jopa 1 500 veneen valmistukseen. Baltin päätyönä on erilaiset vuokra- ja asuntoveneet, mutta myös se on aiemmin toiminut Brunswickin ja muutamien muiden merkkien sopimusvalmistajana. Juuri nyt näyttäisi olevan vähän hiljaisempaa ja kapasiteettia vapaana. Balt lienee ykkösvaihtoehto korvaamaan Brunswickin Delphialta mahdollisesti pois siirtyvää tuotantoa.

Polboatin listan ulkopuolelle jää vielä muutama varteen otettava valmistaja, joista yksi on ylitse muiden. Se on Mirage Boats, jonka omistaa puoliksi toimiva johto ja norjalainen Nordkapp Boats. Norjalaisomistuksen kautta selviää myös joitakin Mirage Boatsin tunnuslukuja, kuten yli 20 miljoonan euron ilmoitettu liikevaihto ja vuotuinen 1 200 veneen valmistusmäärä, joka jakaantuu 500 Nordkappiin ja 700 Stingiin.

Euromäärissä oletettavasti selvästi Miragea pienempiä, mutta yhä useamman sataa venettä vuodessa valmistavia ja kansainvälisellä tasolla nimeä saavuttaneita moottorivenevalmistajia on vielä ainakin kolme, Admiral Boats, Atlantic Marine ja Corsiva Yachting.

Purjevenemerkeistä tunnetuin on Delphia, joka valmistaa myös Jeanneaun pienimmän, Sun Odyssey 319 -mallin. Tunnetuista eurooppalaisista pursimerkeistä ainakin tanskalainen X-Yachts ja saksalainen Hanse teettävät Puolassa alihankitana suuriakin lujitemuoviosia kuten runkoja ja kansia. 

Seuraava suomalainen venevalmistaja Puolassa on Finnmaster Boats, mutta sen lähestymistapa on sopimusvalmistusta tai alihankintana teettämistä syvällisempi. Finnmaster rakennuttaa Puolaan omaa venetehdasta, jonka on valmistumassa tänä keväänä. Tuotanto käynnistyy alkuun Finnmasterin pienemmän pään eli 5–6-metrisillä malleilla.

www.polboat.eu