Itämeren meriympäristön suojelua edistettiin BALTICITIES-projektissa, jossa vahvistettiin Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan rannikkokaupunkien yhteistyöverkostoja ja etsittiin merensuojelun synergioita. Hankkeen pääyhteistyökumppaneina olivat kaupungit Helsinki, Turku, Tallinna, Liepaja, Klaipeda ja Palanga. Projekti on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Päätöstapahtumassa 22. toukokuuta Liepajassa arvioidaan hankkeen tuloksia ja pohditaan yhteistyön jatkomahdollisuuksia.
Aranda meritiedon foorumina
Vuonna 2023 tutkimusalus Arandan avoimet ovet houkuttelivat lähes 2000 kävijää kolmessa Baltian kaupungissa. Vapaaehtoiset opiskelijat tulkkasivat suomalaisten tutkijoiden meritietoa liettuaksi, latviaksi ja viroksi. Paikallisten toimijoiden infopisteet laajensivat meriympäristötiedon tarjontaa. Merensuojelun yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa vahvistettiin risteilyllä, jossa tutkijat esittelivät käytännön merentutkimusta ja Itämeren tilan haasteita.
Helsingissä Arandalla vieraili koululaisryhmiä ja Itämeripäivän aikana yhteensä yli 1 200 merestä kiinnostunutta kansalaista.
Kansainvälinen Itämerileiri Hangossa
Yksi tärkeä projektin kohderyhmä olivat koululaiset ja nuoret aikuiset. Itämerileirillä Hangossa Tvärminnen tutkimusasemalla 40 nuorta Baltian maista ja Suomesta pääsi tutustumaan meren eliöstöön snorklaten ja mikroskoopin linssin läpi. Erityisen merialuesuunnittelupelin avulla ratkottiin monenlaisten meren käyttäjien tarpeiden yhteensovittamista ja meren kestävän käytön haasteita.
Suosittu videokampanja
Baltic Seashore Stories -videokampanjalla haluttiin tavoittaa erityisesti nuoria ja kampanjamainonta keskittyi sosiaaliseen mediaan kuudella kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi, latviaksi ja liettuaksi. Kampanja keräsi yli 130 videota, joista 62 on nyt katsottavissa hankkeen verkkosivustolla ja Youtube-kanavalla. Videoilla ihmiset jakavat kokemuksiaan Baltian ja Suomen monenlaisilta rannoilta, meren iloista ja ongelmista. Kampanjan suosio on todella positiivinen yllätys: Youtube-kanavan tilaajamäärä lähentelee 4 000:ää ja sivustovierailuja on kertynyt 28 000. Kampanjasivustolta löytyy myös koottua tietoa projektimaiden merensuojelun toimijoista ja tapahtumista, paikallisista ja kansainvälisistä.
Linkeistä pääset Baltic Seashore Stories -verkkosivulle ja YouTube-kanavalle.