Veneet ovat seilanneet Skagerrakia ja Kattegatia kolmeen kertaan edestakaisin, ja nyt edessä on Pohjanmeren ylitys, jota siivittää kova luoteistuuli. Se kuitenkin näyttäisi heikkenevän vähitellen.

Dongfeng ja Mapfre ovat panneet pystyyn kunnon shown. Caudrelierin kipparoima Hongkongilaisvene on ollut alkumatkasta vahvin, kuten niin monella legillä, mutta surkean lähdön ottanut Mapfre on tehnyt nousun aivan sen tuntumaan ja piipahtanut välillä johdossakin.

Kolmas koko kisan voittokamppailuun lukeutuva vene, Brunel, ei ole suoriutunut hääppöisesti alkumatkalla. Århusin satama-altaassa sijainneen kääntömerkin kohdalla se oli yli 20 mpk kärkiveneiden perässä.

Mutta sitten taas Norjan rannikolla se oli noussut 10 meripeninkulman iskuetäisyydelle Dongfengista, joka oli muutaman kaapelinmitan Mapfren edellä. Brunel sai etua olosuhteiden muuttumisesta Tanskan pohjoispuolella.

Nyt Dongfengin ja Mapfren asema näyttää vahvalta. Norjan rannikon heikoissa tuulissa voi tapahtua mitä vaan, mutta kaiken todennäköisyyden mukaan kärkiveneet pääsevät Norjan suojasta ensimmäisinä Pohjanmeren voimakkaaseen, jopa 15 m/s sivumyötäiseen ja venäyttävät etumatkaansa muihin.

Haagin lähellä tilanne taas kääntyy päinvastaiseksi, sillä korkeapaine on niitä vastassa ensimmäisenä.

Mutta mitä tapahtuu Pohjanmerellä? Taktisia reitinvalintoja ei ole odotettavissa ennen kieltoalueiden tilkkutäkkiä Hollannin edustalla, joten kyse on venevauhdista ja tuulesta.

Kumpi kärkiveneistä on Pohjanmerellä vahvin? Heikkeneekö luoteistuuli kärkiveneiden etu- vai takapuolella? Saako Brunel purjeensa vetämään, kuten viimeisillä legeillä samanlaisissa olosuhteissa? Riittääkö kärkiveneiden etumatka?

Näihin kysymyksiin avautuu vastauksia vuorokauden kuluessa. Varmaa on kuitenkin se, että jännitys huipentuu loppua kohti, kun veneitä odotellaan maaliin sunnuntai-iltana.

Koko kilpailun kärkikolmikko ratkaistaan Dongfengin, Mapfren ja Brunelin välillä, sillä ne olivat teknisesti tasapisteissä ennen viimeistä legiä.

www.volvooceanrace.com