tekeminen on sakotettava rike. Tulen tekijä on myös vahingonkorvausvelvollinen luvattoman nuotion aiheuttamasta vahingosta.
Pelastuslaitokselle vaativimmat sammutustyöt tapahtuvat kohteilla, joille ei suoraan pääse ajoneuvolla.
– Etenkin saaristossa kohteemme sijaitsevat hankalasti saavutettavilla alueilla, joille pääseminen kestää ja sammutustöiden aloittaminen voi tästä syystä viivästyä, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Petra Niskanen Metsähallituksesta.
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on kielletty. Avotuleksi lasketaan muun muassa kokot, nuotiot, kertakäyttögrillit ja risukeittimet. Tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla, ja niilläkin on metsäpalovaroituksen aikaan syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Mikäli siis tulipaikalla ei ole hormia eikä sitä ole katettu, on tulen teko siihen kielletty.
Aurinkoisen ja helteisen sään jatkuessa metsä- ja ruohikkopalon riski kasvaa entisestään.
Ruoan valmistuksessa kannattaakin hyödyntää retkikeitintä, sillä sitä ei risukeitintä lukuun ottamatta katsota avotuleksi. Retkikeittimellä ateria valmistuu helposti ja turvallisesti.
Metsähallituksen erätarkastajat kiertävät kansallispuistoissa kesän aikana valvomassa vastuullisen retkeilyn periaatteiden toteutumista. Erätarkastajilla on valtuudet tarvittaessa sakottaa laittomuuksista tai käynnistää esitutkinta. Valvontaa tehdään myös yhdessä poliisin kanssa Retkiratsia-valvontatempauksissa.