Sivustolla 73 vierailijaa

14.11.2024

Mahtuuko mukaan?

Ulko-oleskelutilojen merkitys on korostunut viime vuosina matkaveneissäkin, mutta Nimbus ei ole asiaa ehkä aivan täysin palkein huomioinut. Tai sitten kyse on skandinaavisesta tarkoituksenmukaisuudesta.

Esimerkiksi maksimaalisen pitkän yläkannen sijaan Nimbus on toteuttanut flybridgen etupuolelle sisäohjaamoon ja -salonkiin antavan lasikattoluukun. Ylökannen takalippa on taas varattu aurinkopaneeleille. Valinnat tekevät 495:n flybridgestä väistämättä pienemmän kuin joissakin pääkilpailijoissa on.

Mutta ei 495:n yläkansi silti ahtaalta tunnu. Mukana on ohjaamon kaksi erillisistuinta, loikoilulavetti sekä 6–8 hengen U-sohva ja reilunpuoleinen pöytä. Oikeastaan ainoa puute suuremman koon lisäksi on pentterimoduuli. Sen asiaa saa ajamaan lisävarustelistalta vetolaatikkomallisen jääkaapin ja pöydän keskelle sijoitetun vesipisteen.

Keulakannelta löytyy nykytyylin mukaisesti laaja patjavarustus, jonka äärelle saa lisävarusteena pöydän. Silti keulassa istuskellaan ja oleskellaan pikemmin aurinkopedillä kuin muutamista kilpailijoista löytyvillä sohvilla.

Sen sijaan takakannen kulmasohva muodostaa mukavan oleskelutilan, mutta rajoittaa uimatasolle kulkemisen vain styyrpuurin takanurkkaan. Kulkuväylä sinänsä on toimiva ja täysin riittävä. Kookas uimataso on vakiona kiinteä, mutta moni investoinee lisävarustelistalta löytyvään hydrauliseen. Ellei sitten halua taka-ankkurivinssiä, jonka saa vain kiinteän uimatason yhteyteen.

Kun siirrytään ulkoa sisälle, tullaan Nimbuksen vahvuusalueelle. Takakannelta sisään astuessa ensimmäisenä vastassa on pentteri.

Se muodostuu kansisalongin molempiin takanurkkiin asemoiduista kulmatiskeistä, joista styyrpuurin puoleiseen on asennettu pesuallas, astianpesukone ja liesiuuni. Pentterin etupäädyssä on apteekkarikaappimallinen astiakaappi, josta löytyy vakiovarustukseen kuuluva kahdeksan hengen astiasto. 

Pentterinurkkauksen sijainti pääoleskelutilojen välissä tekee 495:ssa ruoanlaitosta kodinomaisella tavalla sosiaalista puuhaa samalla, kun suuret ikkunat ja yläkaappien puuttuminen yhtä lukuun ottamatta takaavat myös ruoan laittajalle avarat näkymät. Takanurkan kulmaikkunan pyöristyskin on tehty taiten: maisema ei edes vääristy. Paapuurin pentterinurkkausta voisi kuvailla apukeittiöksi, jossa on kookkaan työtason lisäksi kaappitilaa ja pääjääkaappi.

Varsinainen kansisalonki on taka-avotilan kanssa samalla lattiatasolla olevaa pentteriä kahta matalaa porrasaskelmaa ylempänä ja edempänä. Styyrpuurin laidalle, pentterin ja sivuoven väliin, on saatu sovitettua kahden istuttava sohva, jonka etupääty on liikuteltavissa oleva rahi tai jakkara. Sohvan kiinteään päätyyn on upotettu vetolaatikkomallinen lisäjääkaappi, joten kylmät virvokkeet ovat salongissa käytännössä käden ulottuvilla. Selkänojan takana on puolestaan tila 43-tuumaisen tv:n hissille.

Paapuurin laita on varattu kookkaalle U-sohvalle ja sen keskellä olevalle suurelle pöydälle. Sohvalle asettuu tilan puolesta mukavasti kuusi henkilöä, ja neljään suuntaan avattavin pöytälevyin laajennettavan pöydän vaikutuspiiriin kaikkiaan 8–10 henkilöä. U-sohvan mukavuutta voi erikseen kehua: sen istuinosa on pitkä ja selkänoja miellyttävän korkea. Sohvat ovat Nimbuksessa ikkunoihin nähden myös sen verran korkealla, että ulos aukeaa hyvät näkymät.

Veneen ehkäpä paras paikka on kuitenkin ison sohvan edessä oleva pienempi kulmasohva. Se on täydellinen paikka matkan ajaksi kartturille tai parille, mutta myös loistava paikka ottaa hieman omaa aikaa ja tilaa vaikkapa kirjan tai päivän lehden parissa.

Alakertaan majoituskannelle on katettu vakiona kolmen makuukajuutan ja kahden toiletin tilaratkaisu. Kajuutat on jaettu kolmeen kategoriaan, omistajansviittiin, vip-vieraskajuuttaan ja ”tavalliseen” kajuuttaan. Toileteista toinen on varattu lähtökohtaisesti vain omistajasviitin asukeille, toinen on yhteiskäytössä. Lukumääriltään ja kastijaoltaan kombinaatio on 50-jalan luokan standardin mukainen.

Omistajansviitin Nimbus on sijoittanut keskiveneeseen. Se hyödyntää luonnollisesti koko veneen leveyttä ja on varustettu molemmin puolin muodikkain, mutta nykymittapuun mukaan korkeintaan keskikokoisin runkoikkunoin. Keskeisesti sijoitetun parivuoteen kolmella sivulla on sujuvasti liikkumatilaa, vaikkakin lattiassa oin korkeuseroja. 

Parivuoteen lisäksi styyrpuurin puolella on divaani, paapuurin puolella penkki ja kookas meikkipöytä, jonkä ääressä istutaan vuoteen reunalla. Muu kalustus muodostuu kahdesta kookkaasta vaatekaappikokonaisuudesta. Valittamista on vaikea keksiä.

Huonosti eivät asiat ole muissakaan kajuutoissa. Keulakajuutan parivuoteen muoto ja mitat ovat kodinomaiset, ja sen vierustoilla on mainiot kaapit ja yötasot. Lattiapinta-alaa on täysin riittävästi, joskaan ei 50-jalan kokoluokan vip-kajuutaksi mitenkään erityisesti. Myöskään toilettiin ei ole omaa sisäänkäyntiä.

Suuret ikkunat antavat keulakajuuttaan mukavasti valoa ja kelpo näkymät, ja kajuutan molemmissa takanurkissa on molemmille asukkaille omat vaatekaapit. Niiden lisäksi pedattunakin helposti avattavan vuoteen alla on hyvin jäsennettyä säilytystilaa. 

Kolmoskajuuttaan on riittänyt reilusti lattiapinta-alaa, minkä on tosin mahdollistanut pitäytyminen kerrosvuoteessa. Muutamassa kilpailijassa tilaa on löytynyt vierekkäisille erillisvuoteille. 495:n kerrosvuoteet ovat kuitenkin verrattain ilmavat, joten majoittuminen niillä tuskin on ongelma.

Toiletit ovat ehkä yllättävänkin tasaveroiset. Ne edustavat kooltaan pikemminkin skandinaavista mukavuutta ja käytännöllisyyttä kuin joidenkin kilpailijoiden viljelemää suurieleisen ylellistä väljyyttä. Siltikin molemmissa toileteissa on hyvin varustetut ja tilavasti mitoitetut ”kuivat” puolet sekä ovella ja seinällä erotetut ja kattoon upotetulla sadesuihkulla varustetut märkätilat.

Nimbuksen mielestä 495 on selkeästi omistajan operoima perhevene, joten etenkin eteläeurooppalaisten valmistajien suosimaa peräpeilin miehistöhyttiä siihen ei ole saatavilla.